Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +"— Zapis prezentacji:

1 Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +

2 2 TYTUŁ: Fakty i mity o żywności typu light AUTOR ZY : Krystyna Grzesik Zbigniew Kazimierowicz

3 Co to jest żywność typu light? Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego z dnia 20 grudnia 2006 roku Do żywności typu light zalicza się produkty spożywcze trzech rodzajów: żywność o obniżonej wartości energetycznej żywność o zmniejszonej zawartości składników odżywczych żywność o niskiej wartości energetycznej

4 Sposoby obniżania wartości kalorycznej produktów 4 zmniejsza się zwykle zawartość tłuszczu i cukru zmienia się je na substancje o podobnych cechach smakowych i dużo niższej kaloryczności. Cukier zwykle zastępowany jest słodkim aspartamem, sacharyną, fruktozą, ksylitolem, maltitolem i mannitolem. W celu redukcji wartości energetycznej żywności: Zamiennikiem tłuszczu może być guma guar, mączka chleba świętojańskiego lub białko.

5 Przykłady produktów typu light?

6 Czy produkty light są zdrowe? 6 Spożywanie jedynie produktów typu light, w których zredukowano zawartość tłuszczu, powoduje obniżenie przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K). Produkty typu light, w których tłuszcz został zastąpiony substancjami przyspieszającymi przechodzenie pokarmów przez przewód pokarmowy mogą zmniejszać wchłanianie składników odżywczych zawartych w pokarmie i być przyczyną niedożywienia. Popularne substancje słodzące, zastępujące cukier w produktach light, nadają potrawie słodki smak, ale nie mają wpływu na poziom glukozy we krwi. Nie stanowią też pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę zębów. Ksylitol, maltitol i mannitol mogą być przyczyną migrenowych bólów głowy i zaburzeń trawienia.

7 Motywy spożywania produktów light Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.

8 Spożycie produktów light (kobiety, mężczyźni) Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.

9 Przyczyny zakupów (kobiety, mężczyźni) Diagram został sporządzony na podstawie wyników badań prowadzonych w Polsce w 2008 roku.

10


Pobierz ppt "Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +"

Podobne prezentacje


Reklamy Google