Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”"— Zapis prezentacji:

1

2 BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”

3 W dniach r. świetlica szkolna „PSZCZÓŁKI” przystąpiła do ogólnopolskiej kampanii społecznej pod hasłem „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole 2014r”.ogłoszonej przez fundację „Zdrowe Życie” Cele kampanii:  zwrócenie uwagi na problem chleba,  podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami,  wpływanie na jakość chleba na rynku,  zainteresowanie uczestników kampanii tym co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.

4 Nasze działania rozpoczęliśmy od: gazetki informującej o walorach zdrowotnych chleba na zakwasie wypiekanego pieczonego z mąki żytniej i żytniej razowej z ziarnami historia chleba, sposób przygotowania zakwasu, droga „Od ziarenka do bochenka” w oparciu o film o takim tytule wystawki produktów, przedmiotów niezbędnych do wypiekania chleba – wszystkie produkty zostały opisane audycja przez szkolny radiowęzeł w celu promowania akcji w szkole PRZED WARSZTATAMI

5 PIECZYWO RÓŻNE ZNAMY I SKOJARZENIA DO NIEGO WYMYŚLAMY

6 TERAZ JUŻ WIEMY JAKICH NARZĘDZI I PRODUKTÓW DO PIECZENIA CHLEBA UŻYJEMY

7 NA WARSZTATY NADSZEDŁ CZAS, W WIELKĄ „PRZYGODĘ CHLEBOWĄ” PANI ZABIERA NAS

8 SKŁADNIKI JUŻ POŁĄCZONE, ZARAZ CIASTO NA PYSZNY ZDROWY CHLEB NA ZAKWASIE BĘDZIE GOTOWE

9

10 CIASTO DO ROŚNIĘCIA GOTOWE, A MY SPRAWDZAMY JAK JEST WYROBIONE

11 O PRZYGOTOWANIU CIASTA CHLEBOWEGO NA ZAKWASIE JUŻ WIELE WIEMY, A TERAZ ZIARNA DODAWANE PRÓBUJEMY

12 PIERWSZE ROŚNIĘCIE CIASTA CHLEBOWEGO ZA NAMI, TERAZ NASTĘPNY ETAP: DO KEKSÓWEK PRZEKŁADAMY, ORAZ NA NASTĘPNE PIECZENIE TROCHĘ ZAKWASU ODKŁADAMY

13 CHLEB NA ZAKWASIE JUŻ UPIECZONY I DO PRÓBOWANIA GOTOWY. KAŻDY GRZECZNIE SIĘ CZĘSTUJE, WĄCHA I SMAKUJE

14 ŚWIEŻY CHLEB NA ZAKWASIE WYŚMIENICIE SMAKUJE, GDY SIĘ GO MASŁEM W ŚWIETLICY PRZEZ NAS ZROBIONYM POSMARUJE

15

16 ZAPACH ŚWIEŻEGO CHLEBA W SZKOLE SIĘ ROZPRASZA I STARSZYCH UCZNIÓW NA POCZĘSTUNEK DO ŚWIETLICY ZAPRASZA

17 GDY PYSZNY CHLEB JEDLIŚMY TO ZDROWYM NAPOJEM RAZOWYM GO POPILIŚMY

18 W „TYGODNIU DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”: DOBRZE SIĘ BAWLIŚMY, WIELE NAUCZYLIŚMY, DODATKOWE DZIAŁANIA OPRÓCZ PIECZENIA CHLEBA REALIZOWALIŚMY

19 SZKOLNĄ IZBĘ REGIONALNĄ ZWIEDZILIŚMY I DAWNE NARZĘDZIA Z NASZEGO REGIONU DO WYPIEKU CHLEBA POZNALIŚMY, ORAZ ZDROWYM CHLEBEM SIĘ CZĘSTOWALIŚMY

20 PIECZYWO NIE TYLKO PO POLSKU ZNAMY, ALE RÓWNIEŻ CIEKAWIE W JĘZYKU ANGIELSKIM JE NAZYWAMY: BIG – DUŻY SMALL – MAŁY HAPPY – SZCZĘŚLIWY SAD – SMUTNY DELICIOUS - PYSZNY

21 PIEKARNIĘ „POD TELEGRAFEM” ODWIEDZILIŚMY. MIŁA PANI NAS POWITAŁA I CIEKAWIE O RÓŻNYCH RODZAJACH CHLEBA OPOWIEDZIAŁA, ORAZ RAZOWYM CHLEBEM POCZĘSTOWAŁA

22 W CZASIE TEGO TYGODNIA WIELE SIĘ NAUCZYLIŚMY CO POPRZEZ UKŁADANIE PUZZLI „OD ZIARENKA DO BOCHENKA” UDOWODNILIŚMY

23

24 NASZE CHLEBY WEDŁUG PONIŻSZEGO PRZEPISU PIEKLIŚMY CHLEB ŻYTNIO – PSZENNY (jasny zakwas) Składniki: 25 dag mąki pszennej typ 650, 1/2 kg mąki żytniej (typ 720)łyżka soli zakwas 750 ml ciepłej wody (zakwas rozpuściliśmy w części wody i dodaliśmy do połączonych mąk, następnie pozostałą ilością wody opłukaliśmy słoik z zakwasem i dodaliśmy do mąki). Wykonanie: Mąki i sól mieszaliśmy łyżką, a następnie dodaliśmy zakwas. Początkowo wyrabialiśmy na wolnych obrotach mikserem („świderkowymi” końcówkami) przez ok. 2-3 minuty (chodzi o to, aby „związać” zakwas z mąkami, następnie też ok. 2-3 minuty szybsze obroty (chodzi o to, żeby mąka „związała” się z zakwasem). Odstawiliśmy do wyrośnięcia przykrywając folią spożywczą. Następnie odjęliśmy trochę (ze dwie łyżki stołowe) wyrośniętego ciasta do słoika na kolejne pieczenie (tak trzeba robić za każdym razem pieczenia). Gdy ciasto wyrośnie w słoiku to schować do lodówki. C.d. wykonania: przełożyliśmy ciasto z gara na wysmarowaną margaryną blaszkę (keksówkę). Odstawiliśmy do wyrośnięcia. Przykryliśmy folią spożywczą. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni temperatury. Pieczemy 1godzinę i 15 minut (to należy sprawdzić na swoim piekarniku). Po tym czasie chleb wyjmujemy z blaszki i wkładamy go do wyłączonego piekarnika na ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Najlepiej położyć na kratkę, żeby chleb dobrze odparował. CHLEB RAZOWO-PSZENNY Z ZIARNAMI I INNYMI DODATKAMI (ciemny zakwas) Składniki: mąka żytnia razowa - 0,5 kg, mąka pszenna - 25 dag, zakwas i woda - jak wyżej, 1 łyżka soli, ziarna według uznania – można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam, otręby pszenne, żytnie, płatki owsiane, płatki jęczmiennie. Można tu dodawać co się lubi. Wykonanie: należy postępować tak jak wyżej. Też jak wyrośnie, trochę ciasta odłożyć do słoika na następne pieczenie. Jak wyrośnie w słoiku to wstawić do lodówki. SMACZNEGO

25 CHLEB NA ZAKWASIE CODZIENNIE ZJADAMY I DO KOLEJNEJ KAMPANII Z ZAINTERESOWANIEM CZEKAMY

26 OSOBY ODPOWIEDZIALNE: MARIA MYŚLAK - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY GRAŻYNA KAMIŃSKA - NAUCZYCIEL ŚWIETLICY RENATA SZCZEŚNIAK – NAUCZYCIEL ŚWIETLICY MARZENA RYBAK - NAUCZYCIEL BIBLIOTEKI PREZENTACJĘ OPRACOWAŁA: MARIA MYŚLAK


Pobierz ppt "BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google