Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Program Mój własny chleb! Program Mój własny chleb! Warsztat I – Razowiec z żurawiną Warsztat I – Razowiec z żurawiną

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Program Mój własny chleb! Program Mój własny chleb! Warsztat I – Razowiec z żurawiną Warsztat I – Razowiec z żurawiną"— Zapis prezentacji:

1 Program Mój własny chleb! Program Mój własny chleb! Warsztat I – Razowiec z żurawiną Warsztat I – Razowiec z żurawiną

2 Projekt: Razowiec z żurawiną Zakres: uzyskanie ok. 1,5 kg naturalnego (na zakwasie chlebowym) razowca z owocami żurawiny. niezbyt gruba skórka, ciemna, brązowa barwa, miękki i pulchny, ma być pyszny. Program Mój własny chleb! Czas: ok. 2 doby

3 Zasoby Składniki zakwas chlebowy (żytni) mąka żytnia 720 mąka żytnia razowa 2000 mąka pszenna 850 (750) woda sól miód (opcjonalnie – cukier) ok. 150 g żurawiny garść łuskanych ziaren słonecznika garść siemia lnianego garść płatków owsianych garść płatków jęczmiennych garść ziaren dyni Wyposażenie piekarnik waga kuchenna forma na chleb (odporna na kwasy) spryskiwacz do wody olej otręby (lub płatki) owsiane pożądane dodatki słód ciemny melasa typowe kuchenne większa miska do zmieszania składników, mniejsza miska (wysoka) do zaczynu, miseczka do odmierzania na wadze, łyżka drewniana, silikonowa szpatułka, folia aluminiowa, obszerna torba foliowa kratka do studzenia chleba łapki żaroodporne Program Mój własny chleb!

4 Fazy projektu 2.Stworzenie ciasta chlebowego i wyrośnięcie chleba (ok. 15min plus 2,5 – 3h) 3.Pieczenie, studzenie i dojrzewanie chleba (ok. 1h plus 4-5h plus minimum 8h) 1.Przygotowanie i wyrośnięcie zaczynu (ok. 21h) Program Mój własny chleb!

5 DZIEŃ PIERWSZY (piątek) FAZA 1 Przygotowanie i wyrośnięcie zaczynu (zaczyn 3-fazowy) Wyjmujemy zakwas z lodówki i stawiamy w ciepłym miejscu (ok. 30C) zakwas ogrzewa się i zaczyna pracować (bąbelkuje), ok. 1h zakwas ogrzewa się i zaczyna pracować (bąbelkuje), ok. 1h Do wysokiej miski wrzucamy: 2 łyżki stołowe zakwasu, 100 g mąki żytniej g wody (letniej) DOKŁADNIE mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30C) Do ładnie urośniętego zaczynu dodajemy: 150 g mąki żytniej g wody (letniej) 1 łyżkę stołową słodu DOKŁADNIE mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i znowu wstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30C) I Etap zaczynu: zaczyn rośnie i bąbelkuje (4-5h) Program Mój własny chleb!

6 DZIEŃ DRUGI (sobota) FAZA 1 Przygotowanie i wyrośnięcie zaczynu (zaczyn 3-fazowy) od 22 poprzedniego dnia9 13 Do mocno urośniętego zaczynu dodajemy: 100 g mąki żytniej g wody (letniej) DOKŁADNIE mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i znowu wstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30C) Zaczyn gotowy do robienia ciasta chlebowego! III Etap zaczynu: zaczyn wygląda jak po fazie II, tylko jest go jeszcze więcej. (ok. 4h) II Etap zaczynu: zaczyn przez noc mocno urósł, powierzchnia jest wypukła bądź już wklęsła. Ma porowatą, galaretowatą konsystencję. Jeżeli dodaliśmy słodu – zaczyn jest ciemny z widocznymi punkcikami słodu (10-12h) II Etap zaczynu: zaczyn przez noc mocno urósł, powierzchnia jest wypukła bądź już wklęsła. Ma porowatą, galaretowatą konsystencję. Jeżeli dodaliśmy słodu – zaczyn jest ciemny z widocznymi punkcikami słodu (10-12h) Program Mój własny chleb!

7 Formę smarujemy starannie olejem i wysypujemy dokładnie otrębami (zwłaszcza dno - ma być całkowicie zakryte - polecam posypać płatkami jęczmiennymi). Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto z miski i dokładnie wygładzamy powierzchnię maczaną w wodzie, silikonową szpatułką. Ciasto powinno mieć wysokość ok. połowy formy. Następnie spryskujemy dodatkowo obficie powierzchnię wodą, wkładamy formę ostrożnie do torby foliowej, zawijamy szczelnie i wkładamy do temperatury ok. 35C. DZIEŃ DRUGI (sobota) FAZA 2 Stworzenie ciasta chlebowego i wyrośnięcie chleba Do miski dodajemy: 260g mąki żytniej g mąki żytniej g mąki pszennej (700 do 850) 3 łyżeczki soli i pozostałe suche dodatki DOKŁADNIE mieszamy Następnie dodajemy: 330 g letniej wody 560 g zaczynu 1-2 łyżki płynnego miodu lub niecała łyżka melasy g żurawiny (wcześniej namoczyć przez jakieś minut) BARDZO DOKŁADNIE mieszamy (3-5 min.)! Ciasto chlebowe jest gotowe Ciasto rośnie sobie… (ok. 2,5h) Ciasto powinno podwoić swoją objętość (mniej więcej) i jest gotowe do pieczenia. Program Mój własny chleb!

8 Kończymy pieczenie: -wyjmujemy chleb z piekarnika, -jeżeli to konieczne delikatnie oddzielamy nożem boki chleba od formy, -wykładamy na przygotowaną kratkę do studzenia, -czyścimy z otrąb (nieortodoksyjnie ) -odwracamy, spryskujemy wierzch i zostawiamy do wystygnięcia DZIEŃ DRUGI (sobota) FAZA 3 Pieczenia, studzenie i dojrzewanie chleba 16ok.17:30 Nagrzewamy piekarnik do 180 C w TERMOOBIEGU. Wyjmujemy formę z ciastem z folii, spryskujemy wierzch ciasta wodą i wstawiamy BARDZO DELIKATNIE (nie wolno uderzyć bo ciasto może opaść) do piekarnika na najniższym poziomie szczebelków. Szczelnie pakujemy wystudzony chleb (np. w foliową torbę) i odkładamy do dojrzewania. Pieczemy w TERMOOBIEGU w temp. 180 przez 1 h i minut (zależy od piekarnika) Pieczemy w TERMOOBIEGU w temp. 180 przez 1 h i minut (zależy od piekarnika) ok. 22 Stygnięcie: na kratce (ok. 5h) W niedzielę na śniadanie chleb jest gotowy do jedzenia. 8-9 DZIEŃ TRZECI (niedziela) Dojrzewanie: (min. 8h) Program Mój własny chleb!

9 Życzymy smacznego! Życzymy smacznego!


Pobierz ppt "Program Mój własny chleb! Program Mój własny chleb! Warsztat I – Razowiec z żurawiną Warsztat I – Razowiec z żurawiną"

Podobne prezentacje


Reklamy Google