Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”"— Zapis prezentacji:

1 XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”

2 Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Poznań Uczennica : Ewelina Szczechowiak Klasa 2 Technikum Przemysłu Spożywczego Opiekun ze szkoły: Jadwiga Jabłecka

3

4 Półprodukty do wykonania tortu: Blat orzechowy Mus kajmakowy z orzechami Frużelina wiśniowa z dodatkiem nalewki wiśniowej Masy cukrowe do dekoracji Krem szwedzki ( pod masę cukrową)

5 Receptury / technologia : Mus kajmakowy z orzechami serek mascarpone 350 g śmietanka kremówka 750g masa kajmakowa 350g żelatyna 30g orzechy włoskie 120g cukier puder 30g rozpuszczenie żelatyny, wymieszanie serka z masą kajmakową, ubicie śmietanki z cukrem, dodanie śmietanki do serka z masą i delikatne wymieszanie, dodanie orzechów i żelatyny

6 Receptury / technologia : Blat orzechowy Jaja 240g (4 szt) Cukier kryształ 80 g Orzechy włoskie mielone 80 g naświetlenie, wybicie jaj, oddzielenie żółtek od białka, wymieszanie żółtek z cukrem, dodanie zmielonych orzechów, dodanie piany z białek, wypiek w temperaturze ok C przez ok. 20 min.

7 Receptury / technologia : Frużelina z nalewką frużelina wiśniowa 300g nalewka wiśniowa 50g

8 Receptury / technologia : Krem szwedzki masło 200 g cukier poder 200g barwnik

9 Składanie wyrobu wycięcie blatu orzechowego wyłożenie na blat frużeliny zalanie musem kajmakowym schłodzenie przygotowanie dekoracji z mas cukrowych posmarowanie całej powierzchni kremem szwedzkim nałożenie rozwałkowanej masy cukrowej i elementów dekoracji

10 Tort na przekroju masa cukrowa krem frużelina mus kajmakowy blat orzechowy


Pobierz ppt "XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google