Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

CUKRY Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "CUKRY Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis."— Zapis prezentacji:

1 CUKRY Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis

2 Czym są węglowodany? Związki wielofunkcyjne o dwóch grupach funkcyjnych aldehydowej lub ketonowej licznych grupach licznych grupach hydroksylowych hydroksylowych

3 Podział węglowodanów wzór ogólny: wzór ogólny: Cn(H 2 O) n aldozyketozy

4

5 CUKRY PROSTE Zawierają dwie grupy funkcyjne: karbonylową (aldehydową lub ketonową) grupy hydroksylowe (zazwyczaj jest ich kilka) Wyróżniamy: Triozy Tetrozy Pentozy Heksozy

6 TRIOZY D-ALDEHYD GLICERYNOWYDIHYDROKSYACETON KETOTRIOZA ALDOTRIOZA

7 TETROZY D-ERYTRULOZA KETOTETROZA ALDOTETROZA D-TREOZA

8 PENTOZY D-RYBOZAD-ARABIONZAD-RYBULOZA

9 HEKSOZY D-GLUKOZA D-ALLOZA D-FRUKTOZA

10 GLUKOZA D-GLUKOZA -Słodka, krystaliczna i bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - Ulega fermentacji alkoholowej: - Jest silnym utleniaczem - Tworzy estry (np. z H3PO4)

11 FRUKTOZA α-D-FRUKTOZA - substancja bezbarwna - bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie - słodsza od glukozy

12 Glukoza i Fruktoza - ten sam wzór sumaryczny - inne wzory strukturalne

13 Właściwości cukrów prostych Ciała stałe Ciała stałe Barwa biała Barwa biała Dobrze rozpuszczalne w wodzie Dobrze rozpuszczalne w wodzie Posiadają właściwości redukcyjne Posiadają właściwości redukcyjne Ulegają reakcjom, np. uwodornienia, estryfikacji Ulegają reakcjom, np. uwodornienia, estryfikacji pierścienie piranozowe

14 Wiązania glikozydowe konieczna obecność grupy – OH (tzw. grupy anomerycznej) oraz dowolnej grupy – OH innej cząsteczki cukru.

15 DWUCUKRY Najważniejsze disacharydy: maltoza celuloza laktoza sacharoza

16 WŁAŚCIWOŚCI DWUCUKRÓW Stałe, krystaliczne, słodkie, dobrze rozpuszczalne w wodzie W środowisku kwaśnym, lub obecności enzymów ulegają hydrolizie:

17 MALTOZA Biały proszek Biały proszek Rozpuszczalna w wodzie Rozpuszczalna w wodzie Stanowi środek słodzący Stanowi środek słodzący Reaguje z wodą (hydroliza) Reaguje z wodą (hydroliza) występowanie: ziarna jęczmienia

18 SACHAROZA burak cukrowy trzcina cukrowa -Substancja stała -Krystaliczna -Dobrze rozpuszczalna w wodzie ulega hydrolizie !

19 POLISACHARYDY - WIELOCUKRY - -zbudowane z monosacharydów - -połączone wiązaniami glikozydowymi - -tworzą łańcuchy proste lub rozgałęzione

20 DO WIELOCUKRÓW NALEŻĄ: - skrobia roślinna - celuloza - skrobia roślinna - celuloza - glikogen - dekstryna - inulina - hemiceluloza - pektyna - i inne - glikogen - dekstryna - inulina - hemiceluloza - pektyna - i inne

21 Skrobia – główny przedstawiciel fragment cząsteczki skrobi -złożony węglowodan -utworzona z monomerów glukozy

22 Próba jodoskrobiowa Do żywności dodajemy kilka kropel Do żywności dodajemy kilka kropel jodyny lub płynu Lugola

23 CELULOZA inaczej błonnik inaczej błonnik buduje rośliny buduje rośliny otrzymywana z drewna otrzymywana z drewna lenbawełna papier

24 GLIKOGEN substancja zapasowa magazynowana w: substancja zapasowa magazynowana w: wątrobie i mięśniach

25 BIBLIOGRAFIA 1. S. Hejwowska, R. Marcinkowski – „Chemia 2” zakres podstawowy, podręcznik. Wyd. Operon, Gdynia J. Wertheim, C. Oxlade – „Ilustrowana Encyklopedia Szkolna”, wydanie poprawione, ISBN J. M. Berg, J. L. Tymoczko:,,Biochemia”. Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN, J. M. Berg, J. L. Tymoczko:,,Biochemia”. Warszawa: Wydawnictwo naukowe PWN, Google Grafika 4. Google Grafika 5.


Pobierz ppt "CUKRY Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis."

Podobne prezentacje


Reklamy Google