Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Chemia wokół nas. Chemia nauka badająca właściwości substancji a zwłaszcza przemiany zachodzące między nimi.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Chemia wokół nas. Chemia nauka badająca właściwości substancji a zwłaszcza przemiany zachodzące między nimi."— Zapis prezentacji:

1 Chemia wokół nas

2 Chemia nauka badająca właściwości substancji a zwłaszcza przemiany zachodzące między nimi

3 Związek chemiczny trwałe połączenie co najmniej dwóch różnych pierwiastków

4 Człowiek na co dzień spotyka się z wieloma związkami chemicznymi, towarzyszą mu one na każdym kroku, zdarza się, że związki chemiczne są dla nas niewidoczne albo niewyczuwalne.

5 Powietrze- mieszanina gazów W skład powietrza wchodzą: azot 78 % tlen 21% inne gazy ok. 1 % Skład powietrza

6 Woda Związek chemiczny o wzorze H 2 O, składający się z wodoru i tlenu. Występuje w trzech stanach skupienia:  stałym  ciekłym  gazowym Woda jest niezbędna do życia dla wszystkich żywych organizmów. W chemii, woda jest szeroko stosowana ze względu na swoje doskonałe właściwości rozpuszczające.

7 Nasz dom zbudowany jest ze związków chemicznych zwanych solami cegły i cement zawierają sole kwasu krzemowego w skład tynku wchodzi węglan wapnia szyby okienne zawierają krzemiany sodowo – wapniowe emalie do urządzeń sanitarnych – zawierają krzemiany ołowiu lub glinu farby do malowania zawierają sole – siarczany, sole baru i żelaza Chemia w naszym domu

8 Patelnia stop metali, pokryta teflonem Folia spożywcza polietylen Gaz ziemny – metan, wzór CH4 spalanie gazu to reakcja chemiczna Ściereczka len, poliester, nylon Płyn do mycia naczyń alkohole tłuszczowe Garnki, sztućce stopy metali Obudowa miksera plastik Chemia w kuchni

9 Kuchenne laboratorium Kuchnia to laboratorium, w którym przeprowadzamy różnorodne procesy fizyczne i chemiczne, "syntezując" nasze codzienne posiłki.

10 EKSPERYMENT 150 ml ogrzanego mleka Spieniamy, aż mleko wypełni niemal całą szklankę. Dodajemy 50 ml kawy espresso Co uzyskaliśmy? Powstała - kawa latte macchiato Dlaczego warstwy się nie pomieszały? Dzięki różnicy temperatur ciecze nie zmieszają się ze sobą. - ciepłe mleko zostało na dnie, bo jest najcięższe - gorąca kawa osiadła w środkowej części napoju - na wierzchu została najlżejsza mleczna pianka.

11 Kawa latte macchiato, dla uczniów polecamy wersję z kawą Inką

12 Chemia, czyli co jemy Pożywienie to również związki chemiczne. Codziennie w posiłkach spożywamy: Białka Tłuszcze Cukry (węglowodany) Witaminy i sole mineralne (czyli makro i mikroelementy)

13 Tłuszcze Człowiek spożywa tłuszcze pod różną postacią, najczęściej są to masło, margaryna lub oleje roślinne Tłuszcze dostarczają nam energii.  roślinne  zwierzęce

14 Białka W skład białka wchodzą następujące pierwiastki: węgiel, tlen, azot oraz siarka i fosfor. Białka pełnią rolę budulcową dla naszego organizmu. Białka pochodzenia roślinnego Białka pochodzenia zwierzęcego

15 Witaminy i sole mineralne Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Do soli mineralnych niezbędnych w diecie człowieka zalicza się:  Makroelementy np. wapń, magnez, sód, potas  Mikroelementy np. żelazo, miedź, fluor, jod, cynk, chrom, bor, kobalt, mangan, molibden, selen

16 Cukry – węglowodany CUKRY PROSTE CUKRY ZŁOŻONE Fruktoza Glukoza Dwucukry Wielocukry Sacharoza Skrobia Laktoza Błonnik Celuloza Maltoza W skład cząsteczki cukru wchodzi węgiel, wodór i tlen.

17 Rodzaje cukrów w kuchni Najpopularniejsze odmiany jadalnego cukru spożywczego: cukier buraczany cukier trzcinowy

18 Czym zastąpić cukier buraczany: miód - jego głównym składnikiem są fruktoza i glukoza, zawiera cenne witaminy z grupy B, ma właściwości antybakteryjne i lecznicze Ksylitol - cukier brzozowy zawiera 40% mniej kalorii niż cukier buraczany, wzmacnia odporność, zwiększa przyswajanie wapnia stewia - bezkaloryczna, a do tego dużo słodsza od cukru, zawiera witaminy i minerały, w medycynie naturalnej stosowana jest jako środek moczopędny i bakteriobójczy

19 Sole NaCl - chlorek sodu, potoczna nazwa sól kuchenna jest popularną przyprawą, używaną w kuchni. W sklepach spożywczych jest dostępna:  sól kamienna niejodowana (używana np. do kiszenia ogórków)  sól kamienna jodowana – wzbogacona związkami jodu- wykazuje działanie zdrowotne.  sól morska, powstaje dzięki odparowaniu wody morskiej.

20 Kwasy Kwas mlekowy – wytwarza się podczas kiszenia kapusty, ogórków, kwaśnienia mleka Kwas cytrynowy jest jednym z dodatków do żywności - reguluje kwasowość i spełnia też rolę przeciwutleniacza  syntetyczny  naturalny kwas cytrynowy w owocach np. cytryny, porzeczki czarne Ocet spirytusowy – używany do marynowania i kwaszenia potraw Ocet jabłkowy – dodatek do surówek i potraw

21 Dodatki do żywności Obecnie większość produktów żywnościowych wytwarza się z udziałem dodatków  Barwniki – nadają żywności barwę,  Aromaty – nadają smak oraz zapach,  Substancje słodzące – zamienniki cukru,  Regulatory kwasowości - w celu zmiany kwasowości produktów,  Przeciwutleniacze – zapobiegają ciemnieniu owoców, utlenianiu tłuszczów, np. witamina C E300, kwas cytrynowy E 330, Kwas fosforowy E 338  Substancje konserwujące – zapobiegają psuciu się żywności, hamują rozwój pleśni, przedłużają trwałość produktów, np. Sól kuchenna - NaCl, Sacharoza C 6 H 12 O 6 i inne dodatki syntetyczne oznaczone symbolem E  Substancje zagęszczające – zwiększają objętość produktu, pęcznieją,  Emulgatory- utrzymują trwałość emulsji np. w lodach, margarynach

22 Tkaniny celuloza Telewizor obudowa wykonana z tworzyw sztucznych Salon jest wypełniony różnymi produktami chemicznymi, często są to tworzywa sztuczne, które powstają z przetworzenia ropy naftowej: Chemia w salonie Płytki krzemionka SiO 2 Meble celuloza, lignina, wypełnienie kanapy poliester pianka Karnisze, klamki stopy metali Żarówki wolfram

23 - Dywan - polipropylen Koc poliester Kartony celuloza Meble celuloza, stopy metali Ubrania włókna naturalne i sztuczne, np. bawełna poliester Komputer plastik, metale, płytki krzemowe Chemia w pokoju

24 Pasta do zębów sole np. węglan wapnia, magnezu, fluorki Proszek do prania węglany i fosforany sodu Mydło sole sodowe i potasowe Szampon związki powierzchniowo czynne, gumy, Dzięki solom utrzymujemy czystość i higienę Chemia w łazience Detergenty do urządzeń sanitarnych wodorotlenek sodu i potasu

25 Kosmetyki Używane przez każdego z nas do codziennej pielęgnacji, zawierają wiele substancji chemicznych: Chityna- stosowana w pudrach Gliceryna - zwyczajowo glicerol, stosuje się ją do produkcji kremów, szminek, mydeł, oraz wielu innych kosmetyków. Posiada właściwości nawilżające oraz natłuszczające naskórek. Lakier do włosów żywica rozpuszczona w etanolu.

26 Wiele rzeczy również i w szkole zawiera związki chemiczne Zeszyty i książki celuloza Ołówek grafit odmiana węgla Kreda węglan wapnia Chemia w szkole Meble szkolne celuloza, stopy metali

27 Opony guma Klucze metale, stopy metali Olej produkt przeróbki ropy naftowej Benzyna paliwo uzyskiwane z ropy naftowej Chemia w garażu Kanister plastik

28 Chemia w medycynie Produktami przemysłu chemicznego jest większość lekarstw. Fabryki farmaceutyczne to w rzeczywistości ogromne laboratoria chemiczne produkujące lekarstwa w postaci tabletek, syropów, maści, itp. Często badania chemiczne decydują o zdrowiu bądź życiu każdego z nas. Wielu ludzi nie potrafi prawidłowo korzystać z leków w sytuacjach choroby, co powoduje, że środki te mogą szkodzić zdrowiu.

29 Podsumowanie W naszym otoczeniu stosowanych jest wiele środków chemicznych, z których trudno byłoby zrezygnować. Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że codziennie korzystamy z wielu przemian chemicznych, związków chemicznych i produktów wytworzonych przez przemysł chemiczny. Współczesna chemia nie jest tylko " sprawcą zła ", ale jest bardzo potrzebna w życiu codziennym. Chemia mądrze wykorzystywana bardzo pomaga człowiekowi. Znajomość chemii nie tylko może ułatwić nam życie, pozwolić uniknąć zagrożeń, ale także pozwoli nam patrzeć w przyszłość z większym poczuciem bezpieczeństwa.

30 Doświadczenie 1 Wpływ alkoholu na białko Białko pod wpływem alkoholu ulega denaturacji. Jest to proces nieodwracalny.

31 Doświadczenie 2 Odróżnianie wody słonej i słodkiej przy pomocy jaja. Jajko w wodzie słonej pływa, w słodkiej tonie.

32 Doświadczenie 3 Reakcja węglanu wapnia z colą i octem. Jajko pod wpływem kwasów stało się miękkie w wyniku wypłukania ze skorupki węglanu wapnia.

33 Doświadczenie 4 Zmiana barwy substancji Substancje zmieniają barwę w zależności od odczynu

34 Doświadczenie 5 Wulkan W wyniku reakcji sody i octu wydziela się CO 2 co powoduje wytwarzanie się spienionej lawy

35 Quiz

36 1. Wymień kwasy, które stosujemy w kuchni?

37 2. Rozpoznaj kwasek cytrynowy syntetyczny i naturalny.

38 3. Rozpoznaj sok naturalny i przetworzony.

39 4. Czym można zastąpić tradycyjny cukier?

40 5. Rozpoznaj, która woda posłodzona jest cukrem, a która stewią.

41 6. Rozpoznaj, jaki to zapach?

42 7. Jak pozbyć się kamienia z czajnika?

43 8. Wymień produkty chemiczne, które znajdują się w łazience?

44 9. Mieszanina jakich substancji spowodowała „wybuch wulkanu”?

45 10. Zawody w praniu. Trzech zawodników perze plamę po soku z czerwonej porzeczki, z zastosowaniem różnych środków chemicznych.

46 Bibliografia „Chemia dla gimnazjum część 1, 2 i 3”, Jan Kulawik, Teresa Kulawik, Maria Litwin „60 eksperymentów „ – Griberg Delphine, Arkady 2013 „Słownik szkolny. Chemia” - Krzysztof M. Pazdro, Jadwiga Sobczak, Zofia Sobkowska „Zagadki chemiczne” – Iwona Paleska, Agnieszka Siporska Wikipedia.pl

47 Prezentację przygotowała: kl. II g pod kierunkiem wychowawcy - Barbary Błasiak nauczyciela chemii – Bożeny Żmudy

48 Dziękujemy osobom zaangażowanym w prezentację projektu: p. Bożenie Żmudzie p. Annie Jaciubek p. Marcie Słupskiej p. pielęgniarce - Monice Pawlik p. Wojciechowi Myszkowskiemu Rodzicom uczniów kl. II g


Pobierz ppt "Chemia wokół nas. Chemia nauka badająca właściwości substancji a zwłaszcza przemiany zachodzące między nimi."

Podobne prezentacje


Reklamy Google