Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBartłomiej Zakrzewski Został zmieniony 8 lat temu
1
Warsztaty edukacji żywieniowej
2
O organizatorze Stowarzyszenie Vege Polska zostało zawiązane w celu prowadzenia działalności społecznej, naukowej i oświatowej na rzecz szeroko rozumianej promocji zdrowego stylu życia. Poprzez zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie i środowisko dbamy o kształtowanie prawidłowych nawyków u dzieci, młodzieży i osób dorosłych.
3
Partnerzy Patronat:Sponsor:
4
Nasza ekipa (wolontariusze) Joanna Lotkowska – studentka wydziału Nauk o Żywieniu, SGGW, samodzielnie organizuje i prowadzi autorskie warsztaty dla dzieci, w WZK zastępca koordynatora Dariusz Grabowski – pochodzący z Oświęcimia programista, grafik, obrońca praw zwierząt, tata 4-miesięcznego Filipka, w WZK przeprojektował ulotkę i wspierał nas logistycznie Aleksandra Olszewska – psycholog wychowawczy, absolwentka Wydziału Psychologii UW, w WZK udziela konsultacji pedagogicznych, wspiera nas organizacyjnie
5
Nasza ekipa (prowadzący) Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny i trener żywieniowy, doktorantka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert w zakresie żywienia Diana Wolańska – dietetyk, asystentka w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert w zakresie edukacji żywieniowej dzieci Piotr Ważyński – ekspert w zakresie dań bazujących na warzywach, owocach i niskoprzetworzonych produktach zbożowych. Przeprowadził ponad 80 warsztatów i pokazów kulinarnych dla dzieci. Piotr Henschke – restaurator i trener kulinarny. Znawca kuchni wschodnich, w których odżywianie jest sposobem na piękno i zdrowie. Autor książki kucharskiej „W Malinowym Chruśniaku”.
6
Dlaczego konieczna jest edukacja w zakresie prawidłowego żywienia? W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu; Ponad 25% dzieci w Polsce ma nadmierną masę ciała, ta liczba wzrasta; W nadmiarze konsumowane są produkty przetworzone, cukier i tłuszcz; W diecie brakuje odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego i witamin; Żywienie w dzieciństwie ma wpływ na stan zdrowia w przyszłości; Konieczność zmian dostrzega rząd, zmiany asortymentu w sklepikach
7
Prowadzimy gry i zabawy edukacyjne
8
Umożliwiamy dzieciom przekonanie się, że zdrowe przekąski i dania mogą być bardzo smaczne
9
Samodzielnie lepią bakaliowe słodycze i…
10
…i komponują pyszną sałatkę
11
Na koniec robimy wspólne zdjęcie i…
12
… wszyscy dostają ulotkę z przepisami na wegańskie dania przygotowywane podczas warsztatów, by móc je przyrządzić z rodzicami w domu
13
Twarde dane I edycja maj – grudzień ’14: 58 warsztatów II edycja marzec – czerwiec ’15: 40 warsztatów III edycja listopad – grudzień ’15: 25 warsztatów Do dnia dzisiejszego: 123 warsztaty, łącznie 3000 przeszkolonych dzieci, rodziców i nauczycieli IV edycja styczeń – luty ‘16: 30 warsztatów
14
Referencje i rekomendacje (wybrane)
15
www.wzielonejkrainie.pl
16
Dziękuję za uwagę, polubcie nas na Facebooku!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.