Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałEleonora Nowakowska Został zmieniony 9 lat temu
1
Przedszkole Publiczne Nr 5 w Łomży Kształtowanie właściwych nawyków racjonalnego żywienia w ramach edukacji zdrowotnej dzieci w różnorodnych zajęciach i zabawach Innowacja pedagogiczna
2
Rodzaj innowacji pedagogicznej: - programowa, - metodyczna Okres wdrażania innowacji: 1.09.2012 r. do 31. 08. 2015 r Adresaci: wszystkie grupy przedszkolne
3
Główne założenie nabycie przez dzieci właściwych nawyków higienicznych i żywieniowych. Poprzez nabywanie w przedszkolu nawyków zdrowego odżywiania się, rozróżniania, które produkty są zdrowe, a których należy unikać, nastąpi ukształtowanie właściwej postawy prozdrowotnej.
4
Cel innowacji zaangażowanie dziecka w różnorodne zajęcia, zabawy, doświadczenia i konkursy, które będą sprzyjały poznaniu zasad racjonalnego żywienia i stosowania ich w życiu codziennym, jako ważnego elementu zdrowego stylu życia podniesienie jakości pracy przedszkola w zakresie realizacji szczególnie 5. obszaru podstawy wychowania przedszkolnego „Wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej dzieci”. kształtowanie rzeczywistego obrazu dziecka w oczach rodziców,
5
Treści z obszaru wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej dzieci, korelują z innymi obszarami programu i treściami podstawy programowej wychowania przedszkolnego. Forma prowadzonych zajęć z zakresu żywienia przyczynia się do realizacji treści wykraczających poza podstawę programową i realizowany w naszym przedszkolu program „Zanim zostanę pierwszakiem”. Dodatkowo został opracowany program „Zdrowe dziecko to kreatywne dziecko”, którego elementy są wykorzystywane podczas realizacji innowacji.
6
Nowatorstwo Różnorodne zajęcia i zabawy będą prowadzone cyklicznie 1 raz w tygodniu z wykorzystaniem niezbędnych akcesoriów kuchennych takich jak: sztućce, talerze, deski, fartuchy itp., produkty żywieniowe, literatura dziecięca, kukiełki, pacynki, płytoteka dziecięca. W realizację szczegółowych zadań włączeni są rodzice, personel niepedagogiczny, specjaliści z istniejących w Łomży szkół prowadzących kształcenie zawodowe na kierunku technologia żywienia, higienistki lub lekarze.
7
Przewidywane efekty Uczestnicy zajęć przede wszystkim będą: rozpoznawać i nazywać pokarmy zdrowe i niezdrowe znać piramidę żywienia, rozumieć jej kształt, wiedzieć co oznaczają poszczególne poziomy i które produkty żywnościowe mogą jeść w dużych ilościach, a czego unikać pokonywać uprzedzenia do niektórych potraw poprzez ich próbowanie
8
Dotychczasowe działania Kolorowe kanapki
9
Pieczenie babeczek
10
Przedstawienie - Żyj zdrowo
11
Surówki i inne zdrowe smakołyki
13
Zajęcie otwarte dla Rodziców
14
Spotkania z Pielęgniarką
15
Realizacja innowacji przyczyniła się do uzyskania przez nasze przedszkole certyfikatu „Akademii Zdrowego Przedszkolaka.”
16
Sposoby dokumentowania realizacji innowacji gazetka przedszkolna „Echo piątki” strona internetowa www.przedszkole5.4lomza.pl www.przedszkole5.4lomza.pl kronika przedszkolna
17
Dziękuję
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.