Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDyta Kłopotowski Został zmieniony 10 lat temu
1
Monika Bochenek Dyrektor Powiatowego Centrum Funduszy Europejskich
Propozycje bezpłatnych kursów kwalifikacyjnych oraz dotacji dla rolników i przedsiębiorców w ramach tzw. ,,Programu Szwajcarskiego” realizowanego przez Powiat w latach Monika Bochenek Dyrektor Powiatowego Centrum Funduszy Europejskich
2
Okres realizacji: sierpień 2011-marzec 2015
Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego Całkowita wartość projektu dla Powiatu Nowosądeckiego wynosi: ,34 zł Okres realizacji: sierpień 2011-marzec 2015 Źródło finansowania: Szwajcarsko Polski Program Współpracy Partnerzy projektu: Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego –Wnioskodawca Powiat Nowosądecki, Powiat Gorlicki, Małopolska Organizacja Turystyczna- Partnerzy projektu
3
-Podnoszenie kompetencji zawodowych mieszkańców powiatu
Lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionalnego powiatu gorlickiego i nowosądeckiego Cele projektu: -Rozwój lokalnej przedsiębiorczości ze szczególnym uwzględnieniem turystyki i agroturystyki -Podnoszenie kompetencji zawodowych mieszkańców powiatu -Stworzenie spójnego i skutecznego systemu marketingu terytorialnego
4
Cel 1 Rozwój lokalnej przedsiębiorczości
Dotacje na rozwój działalności gospodarczej dla przedsiębiorców w wysokości od 50 do 150 tyś. zł. Planowana liczba dotacji: 50 Wsparcie dodatkowe dla przedsiębiorców obejmujące 10h doradztwa biznesowego w zakresie prowadzenia firmy, możliwościami jaj wsparcia i rozwoju
5
Cel 2 Podnoszenie kompetencji zawodowych mieszkańców powiatu
Organizacja bezpłatnych kursów kwalifikacyjnych w zakresie: ,,Hotelarstwo i agroturystyka na wsi” ,,Agroturystyka- obsługa ruchu turystycznego na wsi” ,,Kucharz małej gastronomii z obsługą kasy fiskalnej” ,,Kelner, barman z językiem angielskim” ,,Kurs barmański” ,,Kurs zdobnictwa cukierniczego” ,,Kurs carvingu” ,,Kurs kierowcy wózka widłowego” ,,Kurs mechanik pojazdów samochodowych- I i II stopień” ,,Kurs eksploatacji wybranych maszyn rolniczych” ,,Kurs uprawy i ochrony roślin” ,,Kurs pilarza” ,,Kurs brakarza” Organizacja szkoleń specjalistycznych dla rolników i sadowników
6
Cel 2 Podnoszenie kompetencji zawodowych mieszkańców powiatu
Łączna planowana liczba osób objętych szkoleniami: 800 Okres realizacji szkoleń Informacja o szkoleniach dostępna jest na stronie internetowej: Zakup nowoczesnego wyposażenia: -adaptacja pomieszczeń na pracownię hotelarstwa i agroturystyki w Nawojowej -remont i modernizacja pracowni maszyn rolniczych w Nawojowej -wyposażenie pracowni diagnostyki samochodowej w Grybowie
7
Cel 3 Stworzenie spójnego i skutecznego systemu marketingu terytorialnego
Stymulowanie rozwoju i promowanie marki lokalnej poprzez: -przeprowadzenie inwentaryzacji produktów lokalnych oraz stworzenie sieci lokalnych produktów – Wirtualna Mapa Produktów Regionalnych -organizacja 6 Sądeckich Jarmarków Regionalnych -utworzenie punktu sprzedaży produktów regionalnych w Miasteczku Galicyjskim
8
Cel 3 Stworzenie spójnego i skutecznego systemu marketingu terytorialnego
Transfer technologii zwiększający konkurencyjność lokalnej przedsiębiorczości: -zakup specjalistycznego systemu pomiarowego służącego wczesnemu rozpoznawaniu i ostrzeganiu przed zagrożeniem roślin infekcjami - Zakup urządzenia do pobierania prób glebowych oraz analiza próbek
9
Cel 3 Stworzenie spójnego i skutecznego systemu marketingu terytorialnego
Utworzenie pokazowej plantacji rzadko spotykanych drzew i krzewów wraz z zagospodarowaniem terenu w Nawojowej Opracowanie oraz wdrożenie spójnego systemu promocji subregionu –aktywna promocja powiatu i jego walorów turystycznych w kraju i zagranicą
10
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.