Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody” Lider Projektu: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Konsorcjant naukowy Projektu: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Konsorcjant branżowy: Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego Prof. nadzw. dr hab. Agnieszka Wierzbicka- Kierownik Projektu
2
Strategia „od widelca do zagrody„
Konsument jest najważniejszy Założeniem Projektu jest zwiększenie poziomu innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez kompleksowe badania i stworzenie nowej wiedzy opracowanej w ujęciu holistycznym w obszarze nauk związanych z jakością mięsa wołowego, co w konsekwencji przyczyni się do stworzenia nowoczesnych rozwiązań w zakresie optymalizacji procesu produkcyjnego i dystrybucji oraz wzrostu popytu na mięso wołowe.
3
OBRAZ SEKTORA WOŁOWINY
Konsumpcja w Polsce - 2,1 kg per capita (EU – 15kg/per capita) Eksport to prawie 80% produkcji Cena ćwierci wołowych - w UE jest wyższa o 17% Nadwyżka w handlu wołowiną - 3, 5 mld PLN w 2012 roku.
4
W projekcie ProOptiBeef zastosowano holistyczne podejście do łańcucha żywnościowego
5
Zadania w Projekcie Tytuł zadania badawczego S U P 1
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Zadania w Projekcie Tytuł zadania badawczego S U P 1 Analiza popytu na mięso wołowe w Polsce X 2 Ocena efektywności opasania bydła i jego wartości rzeźnej 2A Ocena efektywności europejskiej genetyki bydła ras mięsnych w systemach krzyżowalniczych z populacją bydła mlecznego polskich ras PCB, PCZB, POL-HF – w warunkach polowych 3 Zmiany biochemiczne i ocena właściwości technologicznych mięsa 4 Charakterystyka wartości odżywczej oraz ocena cech jakościowych metodami sensorycznymi i instrumentalnymi 5 Modelowanie procesów S – SGGW; U - UWM; P - PZPBM
6
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
7
Wskaźniki Projektu WSKAŹNIKI PRODUKTU
8
Wskaźniki Projektu WSKAŹNIKI REZULTATU
9
WSPÓŁPRACA MIĘDZYNARODOWA
Beef Cooperative Research Centre (CRC) Meat Standards Australia
10
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Przykład inicjatywy, która jest rezultatem realizacji Projektu ProOptiBeef W celu usprawnienia komunikacji w Projekcie ProOptiBeef przetłumaczono istotne elementy normy EKG/ONZ na wołowinę w tuszach i elementach handlowych PZPBM zainicjował proces opracowania i opublikowania polskiej wersji językowej Normy EKG/ONZ we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych PZPBM pozyskało środki na opracowanie tej publikacji z Funduszu promocji Mięsa Wołowego. w 2014 roku polski sektor wołowiny będzie dysponował standardem w językach polskim, francuskim, angielskim, rosyjski, chiński, hiszpański.
11
Współpraca uczestników łańcucha dostaw - grupy producentów, klastry, systemy jakości w sektorze wołowiny, badania i rozwój, transfer wiedzy. Konferencja pt. Jakość oraz bezpieczeństwo w produkcji wołowiny - europejska oraz polska perspektywa. (18 października 2012r.) Warsztat pt. „Polska wołowina - wołowina z przyszłością”. (19 października 2012r.) Konferencja pt. Prokonsumencka gospodarka żywnościowa w krajach Unii Europejskiej” realizowana w ramach projektu naukowego „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”. (12 i 13 września 2011 r.)
12
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Dziękuję za uwagę.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.