Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
TRZYMAJ FORMĘ
2
Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.
3
Treści programowe obejmują:. żywienie młodzieży- zbilansowaną dietę
Treści programowe obejmują: * żywienie młodzieży- zbilansowaną dietę * aktywność fizyczną
4
TRZYMA FORMĘ
5
Zdrowie czy nie zdrowie - oto jest pytanie
z „Trzymaj formę” odpowiemy na nie. - nasz projekt
6
Składał się z trzech projektów:
Światowy Dzień Zdrowia Pierwszy Dzień Wiosny Dzień Dziecka
7
Harmonogram obchodów ŚWIATOWEGO DNIA ZDROWIA
8
MOJE II ŚNIADANIE – stoiska przygotowane przez uczniów i rodziców (hol główny szkoły podstawowej i gimnazjum) godzina 8.45
9
CO MOGĘ ZROBIĆ DLA SWOJEGO ZDROWIA – pogadanka połączona z pokazem ćwiczeń przygotowana przez zaproszonych gości Klasy I – III ROBIMY OPATRUNKI 9.00 – spotkanie z pielęgniarką p. Agnieszką Stępień kl. III 9.55 – spotkanie z pielęgniarką p. Agnieszką Stępień kl. I,II
10
Młodzież gimnazjalna – Wady postawy
9.00 – uczniowie gimnazjum wraz z nauczycielami oraz rodzice ( sala gimnastyczna) spotkanie przeprowadził rehabilitant p. Tomasz Dziwiszek
11
Klasy IV – VI Wady postawy
9.55 – Uczniowie klas IV –VI wraz z nauczycielami oraz rodzice (sala gimnastyczna) spotkanie przeprowadził rehabilitant p. Tomasz Dziwiszek
12
11.30 – prezentacja multimedialna przygotowana przez WHO na światowy DZIEŃ ZDROWIA 2010 (pracownia informatyczna) 10.35 – RELAKSACYJNE PRZERWY (hol główny szkoły podstawowej i gimnazjum)
13
Na szkolnych korytarzach umieszczono plansze zawierające opis ruchowy ćwiczeń relaksacyjnych. Uczniowie podczas przerw zapoznają się z instrukcją i według własnych upodobań wykonują wybrane ćwiczenie przy dźwiękach muzyki relaksacyjnej
14
CELEM ĆWICZEŃ było: * Przeciwdziałanie negatywnym skutkom znużenia i zmęczenia gromadzonego w ciągu dnia pracy ucznia; * Ożywienie funkcji wegetatywnych; * Pobudzenie czynności płuc, serca, odciążenie kończyn górnych zwłaszcza ręki prawej;
15
* Korekcja postawy poprzez ruch wszechstronnie angażujących układ kostno - stawowo - mięśniowy;
* Odciążenie analizatora wzrokowego i słuchowego; * Kształtowanie trwałego nawyku stosowania aktywnego wypoczynku w czasie pracy umysłowej – w szkole i w domu.
16
Pierwszy Dzień Wiosny
17
BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc naszą masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podany w metrach podniesiony do kwadratu (podany w metrach).
18
BMI – Mierzenie i opracowywanie wyników w naszej szkole.
19
Dziewczynki, mierzymy się…
20
Wyniki naszych pomiarów- co nam powiedzą statystyki…
21
Opracowaliśmy broszurę… a w niej:
Prawidłowe żywienie uważa się obecnie za jeden z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia ludności, a coraz więcej chorób trapiących ludzi ma ścisły związek z odżywianiem. Tak dziś rozpowszechnione choroby jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, wiele chorób serca, są w znacznym stopniu spowodowane niewłaściwym odżywianiem. To właśnie rodzice mają największy wpływ na kształtowanie prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych. Są pierwszymi i najważniejszymi edukatorami.
22
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Strzeż się nadwagi i otyłości. Bądź aktywny ruchowo. Spożywaj dużo produktów zbożowych. Pamiętaj o 2 szklankach chudego mleka dziennie. Mleko możesz zastąpić jogurtem, kefirem, serem. Mięso spożywaj z umiarem. Jedz codziennie dużo warzyw i owoców. Ograniczaj jedzenie tłuszczów, a szczególnie zwierzęcych. Zachowaj umiar w spożywaniu cukrów i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli. Unikaj napoi gazowanych i innych używek.
23
Scenariusze Uczniowie sami zaproponowali przebieg lekcji, ćwiczenia.
TEMAT: ODŻYWIAM SIĘ ZDROWO – JEM KOLOROWO. CELE LEKCJI: wiesz co to jest ,, dieta zbilansowana” znasz ,, piramidę zdrowia” znasz zasady zdrowego odżywiania Na Co Be Zu Znajomość roli warzyw i owoców w codziennej diecie. Przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania się. Znajomość ,, piramidy zdrowia”. Umiejętność pracy w grupie.
24
Przebieg lekcji: Powitanie hasłem- kto je owoce i warzywa ten jest zdrowy i wygrywa. Uczniowie proponują swoje hasła. Przedstawienie tematu lekcji, celów oraz nacobezu. Pogadanka na temat odżywiania: jakie pokarmy jedzą najczęściej? Które najbardziej lubią? Czy zdarza się, że są przejedzeni lub głodni? Czym grozi przejadanie lub głodzenie się?
25
Pierwszy Dzień Wiosny – Budzimy się ze snu 22 marca
26
Tradycyjnie- przekazanie kluczy przez p. Dyrektor
27
NASZE LEKCJE
28
Odżywiamy się zdrowo - jemy kolorowo
29
Zapotrzebowanie organizmu
30
Pracujemy…
32
Witaminowy Pokaz Mody
33
Jem zdrowo i kolorowo
34
Czytamy Gazetki
36
Quiz Jaka aktywność !
37
Podpatrzone… Nie tylko uczniowie miło pracowali…
38
Topienie Marzanny
39
Uczymy i tańczymy
40
Dzień Dziecka
41
Dzień Dziecka Cele: Integracja środowiska szkolnego i lokalnego- stworzenie możliwości uczestniczenia w różnego rodzaju aktywności ruchowej, Stwarzanie sytuacji sprzyjających przeżywaniu pozytywnych emocji, Promowanie zdrowego, bezpiecznego i aktywnego spędzania wolnego czasu, Kształtowanie umiejętności współdziałania zespołowego, opartego na wzajemnym zaufaniu, życzliwości, poszanowaniu współpartnera i rywala.
42
Harmonogram Dnia Dziecka
8.00 – spotkanie na Sali gimnastycznej(wszyscy przychodzą w strojach sportowych) wyjście wszystkich uczniów z wychowawcami na trasy powrót grup z rajdu i zbiórka na boisku szkolnym
43
Harmonogram Dnia Dziecka- cd.
12.00 – wspólna biesiada przy ciepłym posiłku zawody z udziałem nauczycieli, rodziców, uczniów
44
To był dzień! Wymarsz….
45
Na trasie…
46
Chwila odpoczynku przed zawodami…
47
To były emocje: Rodzice, Nauczyciele, Uczniowie SP, Uczniowie Gimnazjum- kto wygra?
49
Wyniki nie były ważne Ważne, że razem miło i zdrowo spędziliśmy czas.
50
PODSUMOWANIE PROJEKTU
51
Cele projektu: pogłębienie wiedzy uczniów, rodziców w zakresie zbilansowanej diety, aktywności fizycznej, wdrażanie zasad aktywnego stylu życia zachęcanie do dokonywania zdrowych wyborów kształtowanie zasad „fair play” podczas rywalizacji sportowej zostały zrealizowane.
52
Nasze sukcesy: diagnoza szkoły – wskaźnik BMI,
duże zainteresowanie uczniów, rodziców, doskonalenie pracy metodą projektów, dokonywanie zdrowych wyborów przez uczniów(sklepik szkolny), współpraca z organizacjami( RZAZ w Stanisławowie, Ośrodek Zdrowia w Łęgu, PSSE w Płocku, wszystkie podmioty szkoły)
53
Prezentację w ramach projektu wykonali
uczniowie klasy IIIB gimnazjum: Aleksandra Wiśniewska Patryk Daczko Michał Jarzębowski
54
ZS w Łęgu Probostwie www.zsleg.cba.pl zsleg@interia.pl
Dyrektor: Mirosława Zgódka-Wiśniewska
55
DZIĘKUJEMY
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.