Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wykonał: Filip Chrobak
Zapach wody Wykonał: Filip Chrobak
2
Zapach Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów
produktów rozkładu ciał organicznych, mikroorganizmów i organizmów wodnych produktów rozkładu substancji nieorganicznych i organicznych wprowadzanych ze ściekami
3
Instrukcja pomiaru i obliczeń
BADANIE ZAPACHU WODY Odczynniki i sprzęt laboratoryjny: Sprzęt laboratoryjny: kolba stożkowa, szkiełko zegarkowe, palnik Odczynniki: próbka wody Etapy pracy: Pobierz próbki wody ze strefy przybrzeżnej, powierzchniowej i przydennej Wlej 200cm3 pobranej próbki do kolby stożkowej i ogrzewaj do temperatury 200C Przykryj kolbę szkiełkiem zegarkowym i wąchaj zapach przy wylocie kolby Określ rodzaj zapachu i intensywność Czynności od 2 – 4 powtórz dla pozostałych próbek Wnioski i ocenę jakości i intensywności zapachu wody przeprowadź na podstawie tabeli KLASA I do 2R KLASAII od 3R lub 2G KLASAIII do 1S
4
Rozróżnia się trzy rodzaje zapachu wody:
R - roślinny: siana, ziemi, torfu, mchu, kwiatów, traw G - gnilny: pleśni, siarkowodoru, fekaliów, stęchlizny S - specyficzny: chloru, fenolu, nafty, acetonu, smoły
5
Tabela intensywności zapachu
Intensywność zapachu Wyczuwalność zapachu Brak zapachu 1 Bardzo słaby zapach 2 Słaby zapach 3 Wyraźny zapach 4 Silny zapach 5 Bardzo silny zapach
6
Woda z rzeki Ujęcie wody - Rzeka Rodzaj zapachu Wyczuwalność zapachu
Intensywność zapachu Klasa Rokiciny Podh. roślinny słaby zapach 2 I Raba (Raba Wyżna) wyraźny zapach 3 II Raba (Sieniawa) bardzo słaby zapach 1 Orawka gnilny silny zapach 4 III Raba (Bielanka)
7
Woda z kranu Ujęcie wody - kran Rodzaj zapachu Wyczuwalność zapachu
Intensywność zapachu Klasa Rokiciny Podh. roślinny słaby zapach 2 I Raba (Raba Wyżna) wyraźny zapach 3 Raba (Sieniawa) bardzo słaby zapach 1 Orawka Raba (Bielanka)
8
Woda ze studni Ujęcie wody - studnia Rodzaj zapachu
Wyczuwalność zapachu Intensywność zapachu Klasa Rokiciny Podh. roślinny słaby zapach 2 I Raba (Raba Wyżna) wyraźny zapach 3 II Raba (Sieniawa) Orawka Raba (Bielanka)
9
Opis pomiarów badania zapachu wody z rzeki
Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda z rzek w Rokicinach, Sieniawie i Bielance ma I klasę, woda z rzeki w Rabie Wyżnej ma II klasę, natomiast z Harkabuza woda ma najniższą III klasę.
10
Opis pomiarów badania zapachu wody z kranu
Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda z wszystkich wymienionych wyżej miejscowości ma I klasę.
11
Opis pomiarów badania zapachu wody ze studni
Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda w Rokicinach, Sieniawie i Bielance ma I klasę a w Rabie i Harkabuzie II klasę.
12
Wpływ zapachu wody na środowisko
Zapach wody mogą powodować różne czynniki. Niektóre z nich sprawiają, że woda nie pachnie zbyt zachęcająco, i dlatego nie pijemy wody, która już nie pachnie za dobrze. Zapach informuje nas, że w wodzie mogą znajdować się różne substancje szkodliwe dla człowieka. Dlatego zawsze przed wypiciem wody dobrze by było najpierw sprawdzić jej zapach.
13
Prezentacja została wykonana na podstawie wiadomości z wyszukiwarki internetowej Google.
14
DZIĘKUJE ZA UWAGĘ Badania wykorzystane do prezentacji zostały przeprowadzone na zajęciach ,,Wodo jaka jesteś i co z tobą będzie-patrol zanieczyszczeń” prowadzonych w ramach programu Równać Szanse 2007 – regionalny konkurs grantowy -,,Niezbadane tajemnice kropli wody”
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.