Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAmadeusz Kocaj Został zmieniony 11 lat temu
1
Comenius w Miejskim Gimnazjum Sportowym w Zespole Szkół Sportowych im. Józefa Jaworskiego w Aleksandrowie Łódzkim
2
„Jesteśmy tym, co jemy” 2006/07 – 2008/09
Nazwa projektu i lata realizacji: „Jesteśmy tym, co jemy” 2006/07 – 2008/09
3
Cele projektu Kształtowanie poczucia przynależności do szerszej i otwartej na świat społeczności europejskiej. Promowanie zdrowego stylu życia. Zdobycie wiedzy na temat kultury żywieniowej innych krajów europejskich reprezentowanych przez szkoły partnerskie. Promowanie tradycji kulinarnych danego kraju. Podkreślenie znaczenia aktywności fizycznej. Podwyższenie stopnia opanowania języka angielskiego przez uczniów.
4
Jak to się zaczęło… roku - międzynarodowe seminarium kontaktowe w Dobieszkowie k/ Łodzi Uczestnicy-nauczyciele z Polski i innych krajów Europy. Nawiązanie współpracy z przedstawicielami szkół z Anglii, Szwecji i Niemiec przez nauczycielkę naszej szkoły p. Katarzynę Szulc Wybór tematu: „Jesteśmy tym, co jemy”
5
Seminarium w Dobieszkowie
Koordynatorzy projektu p. Katarzyna Szulc
6
Skład grupy partnerskiej:
Harris School nauczyciel Fred Rex Harris Driver, Overslade Lane CV22 6 EA United Kingdom Bergsakers Skola Harmstavagen Sundsvall Sweden ELG Eilisabeth Langgasser (gimnazjum) Frankenstr Alzey Germany
7
Dzień szwedzki w naszej szkole
Prezentacja prac wykonanych przez uczniów: plakaty, pokazy multimedialne o Szwecji Międzyklasowy konkurs na najciekawiej zaprezentowany temat dotyczący Szwecji: Klasa I a – sport Klasa I b – tradycje świąteczne Klasa II a – muzyka Klasa II b – kuchnia Klasa III a – kontakty Polski ze Szwecją Klasa III b – rodzina królewska Rozstrzygnięcie konkursu z wiedzy o sporcie szwedzkim
8
Prezentacja plakatów
9
Zespół ABBA Szwedzka telewizja
10
Stół szwedzki
11
Para królewska
12
Wizyty Wizyta delegacji szwedzkiej – 17.04 – 19.04. 2007
Nauczyciele: - Sara Siden - Ingmarie Fanberg Uczniowie: - Carolina Nordlund - Jakim Vikberg
13
Wycieczka do Łodzi
14
Dzień Aktywności „W zdrowym ciele zdrowy duch”
15
Współczesna interpretacja bajki o Czerwonym Kapturku w języku angielskim
16
Tradycyjne polskie stoły przygotowane przez uczniów klas gimnazjalnych
17
Mecz w koszykówkę – nauczyciele i rodzice kontra uczniowie
18
Dwie wizyty w Rugby w Anglii
19.06 – 11.12 –
19
Szkolna kuchnia
20
Spotkania robocze
21
Lekcje gotowania
22
Pieczemy muffinki
23
Lekcja sztuki
24
Efekty pracy grupowej
25
Uczenie się przez działanie
26
Uczenie się przez działanie
27
Zwiedzanie Ogród i stacja badawcza w Organic Garden
28
Zwiedzanie Ruiny katedry w Coventry Pomnik Pojednania
29
Zwiedzanie Birmingham wieczorową porą
30
Spacer po Rugby Pomnik Williama Ellis’a w Rugby
31
Dzień Aktywności w Harris School
32
Aktywność fizyczna
33
Warsztaty na temat zdrowego odżywiania
Szkodliwość palenia papierosów Choroby cywilizacyjne XXI wieku Bulimia Anoreksja Fast food
34
Wspomnienia z wizyt – prezentacje multimedialne dla całej szkoły
35
Wizyta delegacji angielskiej w naszej szkole
r.
36
Lekcja chemii Temat: Skład pierwiastkowy organizmu człowieka
37
Godzina wychowawcza połączona z lekcją wychowania fizycznego
Temat: Przez palenie do choroby, przez sport do zdrowia
38
Lekcja języka angielskiego
Temat: Żywność, która leczy
39
Lekcja pływania Temat: Koordynacja oddychania z pracą ramion w kraulu na piersiach Lekcja informatyki Temat: Obliczanie kaloryczności potraw
40
Gry zespołowe - siatkówka
41
Polski folklor
42
Dieta sportowca Spotkanie z lekkoatletką Joanną Skibińską
43
Wizyta w piekarni - tradycyjne metody wypieku chleba
44
Konkurs prezentacji i quiz wiedzy o składnikach pokarmowych
45
„Jaś i Małgosia inaczej”- dla klasy „0”
Przedstawienie o znaczeniu witamin w życiu człowieka
46
Dni sałatkowe w naszej szkole
47
Dzienny jadłospis opracowany wspólnie przez uczniów i panią intendent
48
Upominki świąteczne prezentacje multimedialne książki kucharskie
plakaty ozdoby i kartki świąteczne albumy
49
Fragment prezentacji Ingredients:
3 tbls. poppy seeds 3 tbls. sugar 1 package wide noodles 2 tbls. butter Scald poppy seeds with boiling water and soak for 3 hours. Drain. Force through food grinder and mix with sugar. Cook noodles in lightly salted water. Drain and rinse with cold water. Place in baking dish and heat in oven for several minutes. Mix with butter and poppy seeds and server hot.
50
Fragment prezentacji Traditional dishes
There are many traditional dishes that are served on this occasion, and rarely at any other time of the year. At least a month ahead of time, there is great activity in the kitchen. Because traditionally there are twelve dishes served on Christmas Eve, and many guests are expected, there is a lot of work to be done. Fortunately, many dishes can be prepared weeks in advance and, when properly stored, will still be fresh when the Holiday arrive.
51
Informacje o realizacji projektu
52
Informacje o realizacji projektu
53
Efekty realizacji programu
poszerzenie wiedzy na temat kultury żywieniowej: wpływ różnych składników pokarmowych na organizm człowieka, problemy związane z odżywianiem, umiejętność opracowania zdrowej diety i obliczania kaloryczności posiłków poznanie tradycji kulinarnych krajów partnerskich zdobycie umiejętności: zaplanowania oraz wykonania zadań związanych z realizacją projektu, pracy w grupie pogłębienie wiedzy z zakresu technologii informacyjnej wzrost motywacji do nauki języka angielskiego
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.