Projekt Erasmus+ ,,Polskie wykształcenie, europejskie doświadczenie” nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-048082 TERMIN: 09.09-06.10.2019.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt Erasmus+ ,,Polskie wykształcenie, europejskie doświadczenie” nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-048082 TERMIN: 09.09-06.10.2019."— Zapis prezentacji:

1 Projekt Erasmus+ ,,Polskie wykształcenie, europejskie doświadczenie” nr projektu: PL01-KA TERMIN:

2 Majorka to największa w archipelagu Balearów wyspa hiszpańska na Morzu Śródziemnym o długości około 100 km i powierzchni 3640 km². Zamieszkuje ją około mieszkańców Głównym miastem i stolicą wyspy jest Palma de Mallorca.

3 Nadszedł dzień wyjazdu ...
Nadszedł długo oczekiwany dzień wyjazdu. 8 września w godzinach popołudniowych wylecieliśmy z Modlina do Palmy - stolicy Majorki, Późnym wieczorem byliśmy już w swoich hotelach.

4 O stażu Erasmus+ Tytuł projektu: ,,Polskie wykształcenie , europejskie doświadczenie”. II tura Miejsce stażu: Hiszpania (Majorka) Termin: 09 września- 04 października 2019 Ilość uczestników: 16 Kierunek: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej

5 Cele projektu ,,Polskie wykształcenie, europejskie doświadczenie”
Zdobycie nowych kompetencji zawodowych w zakresie obsługi gościa hotelowego w różnych obszarach jego działalności: obsługi konsumenta, służby piętrowej, recepcji i SPA, Poznanie organizacji pracy w hotelach o wysokim standardzie usług, Podniesienie kwalifikacji w zakresie posługiwania się językami obcymi, Poznanie warunków pracy w grupach wielokulturowych, Poznanie tradycji i kultury krajów, w którym był realizowany staż

6 Grupa I - Palmanova Hotel Son Caliu
Uczestnicy: Jowanka Bojarczuk III ft Klaudia Rozdoba III ft Weronika Maj III ft Jakub Dębski III dt Rafał Czubak III ft Bartłomiej Chwalczuk III dt Opiekun: Pani Wicedyrektor Dorota Sokołek

7 Palmanova Hotel Son Caliu
Hotel Son Caliu Spa Oasis jest hotelem czterogwiazdkowym superior o bardzo wysokim standardzie usług. Położony jest w otoczeniu ogrodów i zapewnia bezpośredni dostęp do jednej z pięknych zatoczek w miejscowości Palmanova. Na miejscu można bezpłatnie korzystać ze SPA, odkrytego basenu, kortu tenisowego oraz wypożyczalni rowerów.

8

9

10 Recepcja - Hotel Son Caliu
Czego się nauczyliśmy: - Pomagaliśmy gościom z bagażem, - Segregowaliśmy dokumenty, - Uczestniczyliśmy w przebiegu procedury check-in i check-out, - Wydawaliśmy klucze, - Wzywaliśmy taksówki, - Tłumaczyliśmy gościom obsługę sejfu, - Drukowaliśmy kody do Wi-Fi, Poznaliśmy program do obsługi gościa w recepcji, Udzielaliśmy informacji w językach obcych, Imbusowaliśmy karty pokojowe.

11 SPA - Hotel Son Caliu Nauczyliśmy się:
- Przygotowywać obiekt do przyjęcia gości, - Składać ręczniki i szlafroki, - Wydawać ręczniki i szlafroki, - Przygotowywać i podawać welcome drink, - Przygotowywać pokoje do masażu, - Kontrolować stan basenu, sauny i siłowni, - Nawiązywać współpracę z innymi działami hotelu, np. z pralnią, restauracją.

12 Służba pięter - Hotel Son Caliu
- Poznanie wyposażenia wózka obsługowego w potrzebny sprzęt i środki czystości, Obsługiwanie urządzeń i sprzętu do utrzymywania czystości, - Poznanie technik sprzątania jednostki mieszkalnej i części ogólnie dostępnych w hotelu, - Uzupełnianie minibarków, - Wystawianie rachunków za korzystanie z minibarków.

13 Restauracja - Hotel Son Caliu
Nauczyliśmy się: - Wykonywania obsługi kelnerskiej , Aranżacji sal konsumenckich, Serwowania różnych rodzajów śniadań, - Przygotowania bufetu śniadaniowego, Nakrywania i sprzątania ze stołów, Sortowania i polerowania naczyń szklanych, - Obsługi wózków kelnerskich, - Drukować paragony za usługę, - Komunikowania się i nawiązywania kontaktów z gośćmi, Poznaliśmy zwyczaje żywieniowe różnych kultur

14 Kuchnia hotelowa

15 Grupa II – Protur Vista Badia Aparthotel
Uczestnicy: Magdalena Ciesielska III dt Wiktoria Paździor III dt Dominika Królik III dt Paulina Kostek III ft Paulina Tatara III ft Opiekun: Pani profesor Renata Sadurska

16

17 Protur Vista Badia Aparthotel
jest 4 gwiazdkowym obiektem położonym w Sa Coma 350 metrów od plaży. Do dyspozycji gości są: restauracje tematyczne, baseny. Obiekt posiada pokoje apartamenty typu studio z jedną sypialnią.

18

19 Restauracja i Bar W restauracji i barze nauczyliśmy się:
-Wykonywania obsługi kelnerskiej , Aranżacji sal konsumenckich, - Serwowania różnych rodzajów śniadań, - Przygotowania bufetu śniadaniowego, Nakrywania i sprzątania ze stołów, Sortowania i polerowania naczyń szklanych, - Obsługi wózków kelnerskich, - Drukować paragony za usługę, - Komunikowania się i nawiązywania kontaktów z gośćmi.

20 Podczas stażu zostaliśmy bardzo gorąco przyjęci przez personel hotelu, który stworzył nam wspaniałe warunki do nauki zawodu

21 Grupa III – Protur Safari Park
Uczestnicy: Sandra Wójcicka III ft Martyna Mazur III ft Aleksandra Wojtysiak III ft Nikola Czajka III dt Natalia Szafraniec III dt Opiekun: Pani profesor Beata Siczek

22 Protur Safari Park Protur Safari Park
Protur Safari Aparthotel to 4-gwiazdkowy hotel znajdujący się w odległości około 450m od piaszczystej plaży w Cala Millor. Hotel dysponuje 616 jednostkami mieszkalnymi w 5-kondygnacyjnym budynku

23 Bar Praca w barze w Hotelu Safari była ciężka, ale miła atmosfera w pracy sprawiła, że była bardzo przyjemna.

24 Restauracja - Poznanie kuchni z różnych zakątków świata,
- Aranżacja sali konsumenckiej, Nakrywanie stołów bielizną i zastawą stołową, Obsługa gości i posługiwanie się językami obcymi, - Polerowanie szkła, - Obsługa maszyn działu gastronomii, - Sortowanie sztućców, - Obsługa wózków kelnerskich.

25 Służba pięter Przygotowanie jednostki mieszkalnej typu standard i VIP

26 Program kulturowy poznajemy atrakcje turystyczne Majorki

27 Stolica Majorki - Palma de Mallorca

28 Porto Cristo - Cuevas del Drach
Alcudia

29

30 Hotel Jumeraih Podczas pobytu w przepięknym miasteczku Soller położonym w górach Sierra Traumuntana dzięki uprzejmości naszego partnera w projekcie Erasmus+ Szkole Hotelarsko-Gastronomicznej w Soller odbyliśmy wspaniałą wycieczkę przedmiotową do Hotelu Jumeraih.

31 Hotel Jumeraih ma 7******* i jest hotelem najwyższej kategorii na Majorce.

32

33 Trochę też odpoczywaliśmy

34

35

36

37 Niektórzy podczas projektu wkroczyli w pełnoletność

38 Codziennie odbywało się podsumowanie dnia pracy, a pod koniec tygodnia uzupełnialiśmy dzienniczki praktyk.

39 Skosztowaliśmy też dań z całego świata

40 Tradycje kulinarne Majorki
Kuchnia majorkańska jest aromatyczna, kolorowa z mnóstwem warzyw i owoców, ryb oraz owoców morza. Bazuje na produktach naturalnych. Bogactwo swego smaku zawdzięcza zastosowaniu ziół, które podkreślają smak każdej potrawy. 

41

42 Przyroda Majorki

43 Ludzie, których poznaliśmy.
To Oni stworzyli nam wspaniałą atmosferę do pracy i nauki. Byli naszymi przyjaciółmi DZIĘKUJEMY!!

44

45

46

47 Podsumowanie Udział w stażu Erasmus+ wpłynął na podniesienie naszych kompetencji zawodowych . Pracowaliśmy w różnych działach hotelu i posługiwaliśmy się językami obcymi, w szczególności zawodowymi. Poznaliśmy zwyczaje żywieniowe z różnych zakątków świata i kultury różnych narodów. Poznaliśmy pracę w zespole wielonarodowościowym oraz wielu fantastycznych i przyjaznych nam ludzi.

48 Podczas praktyk  na Majorce nauczyłam się funkcjonowania w innym środowisku, miałam możliwość poznania pracy w różnych działach hotelu, ludzi tam pracujących i zwiedzić piękne miejsca. Wiktoria Będąc na stażu Erasmus+ zobaczyłem jak wygląda praca w hotelu wysokiej kategorii. Zdobyłem doświadczenie, które z pewnością przyda mi się w przyszłości. Poznałem lepiej siebie i własne możliwości. Bartek Podczas praktyk nauczyłam się wielu rzeczy np. jak prawidłowo nosić tacę kelnerską w barze. Poznałam też wspaniałych ludzi. Magda Staż Erasmus+ nauczył mnie odpowiedzialności za siebie i innych ludzi. Podszkoliłam swoje umiejętności językowe. Weronika W ciągu czterech tygodni spędzonych na Majorce miałam możliwość poznania nowej kultury oraz wzbogacić swoje umiejętności w radzeniu sobie w różnych sytaucjach życiowych i zawodowych. Klaudia

49 Serdecznie dziękujemy 
Pani wicedyrektor Dorocie Sokołek, Paniom profesor Renacie Sadurskiej oraz Beacie Siczek za opiekę podczas praktyk. W każdej chwili mogliśmy liczyć na przyjazną rozmowę i wsparcie. Dziękujemy Dyrekcji Szkoły za możliwość odbycia zagranicznego stażu w ramach programu Erasmus+. trud włożony w nasze przygotowania do wyjazdu. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tym projekcie.

50 Uroczystość zakończenia projektu Erasmus+ dla uczestników II tury
12 listopada 2019 odbyło się uroczyste zakończenie projektu Erasmus+ „ Polski wykształcenie, europejski doświadczenie” dla uczestników II tury. Uroczyste spotkanie dotyczące upowszechniania, przygotowane zostało przez uczestników II tury pod kierunkiem Pani wicedyrektor Doroty Sokołek - koordynatora projektu, Pani profesor Renaty Sadurskiej i innych nauczycieli z kierunku technik hotelarstwa. W spotkaniu wzięła udział Dyrekcja ZSE Vetterów, przedstawiciel WOiW, przedstawiciel FRSE Erasmus+ z Warszawy, Dyrektorzy i menadżerowie Hoteli Europa, Mercure i Hampton by Hilton, Dyrektorzy szkół z którymi współpracujemy, rodzice, nauczyciele oraz uczniowie z klas hotelarskich.

51

52 Uroczystość zakończenia projektu Erasmus+ dla uczestników II tury
Pani dyrektor Marzenna Modrzewska-Michalczyk powiedziała, jakie znaczenie dla uczniów oraz szkoły mają realizowane projekty Erasmus+ staże. Pani wicedyrektor Dorota Sokołek przedstawiła gościom założenia i cele projektu oraz podsumowała wyniki II tury.

53

54 Uroczystość zakończenia projektu Erasmus+ dla uczestników II tury
Uczniowie opowiedzieli jakie znaczenie dla ich życia zawodowego i osobistego miało uczestnictwo w projekcie. Następnie odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów. Wszyscy uczestnicy projektu otrzymali: EuropassMobility, Certyfikaty o nabytych kompetencjach zawodowych i językowych oraz certyfikaty językowe: z języka angielskiego i w zależności od grupy w której byli: z języka francuskiego lub niemieckiego.

55

56

57

58 Uroczystość zakończenia projektu Erasmus+ dla uczestników II tury
Uczniowie przygotowali scenki rodzajowe w recepcji, restauracji i biurze turystycznym, które zaprezentowali w językach obcych.

59

60

61 Uroczystość zakończenia projektu Erasmus+ dla uczestników II tury
Na zakończenie uroczystości wszyscy uczestnicy spotkania zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez uczestników projektu przy wsparciu Pań profesorek. Tutaj uczestnicy zaprezentowali nabyte kompetencje z zakresu obsługi konsumenta.

62


Pobierz ppt "Projekt Erasmus+ ,,Polskie wykształcenie, europejskie doświadczenie” nr projektu: 2018-1-PL01-KA102-048082 TERMIN: 09.09-06.10.2019."

Podobne prezentacje


Reklamy Google