Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Chemia w życiu gimnazjalisty
W jakich miejscach na co dzień spotykamy się z chemią ?
2
Pieczywo, wędlina, majonez i ogórek
Poranek Poranna toaleta: Pasta do zębów Szampon Śniadanie: Herbata z cytryną Pieczywo, wędlina, majonez i ogórek
3
Pasta do zębów - składniki
4
Pieczywo, wędlina, majonez, ogórek
Pieczywo – tłuszcz, słód jęczmienny/pszenny, syrop glukozowy, dioctan sodu (E262), stabilizatory, mleko i jego przetwory, serwatka w proszku, kwas L-askrobinowy (E300), guma guar (E421). Wędlina - Mięso i podroby są źródłem wielu składników mineralnych, przede wszystkim żelaza (Fe) tzw. żelazo hemowe – bardzo dobrze przyswajalne, cynku (Zn), miedzi (Cu), fosforu (P), siarki (S). Jest też źródłem witamin z grupy B. Majonez - gorczyca, żółtko, ocet, kwas cytrynowy, olej roślinny Ogórek - w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie, ma mało kalorii. Zawiera między innymi kwas foliowy.
5
Szampon – nie taka rzecz prosta
Detergent: Głównym składnikiem większości szamponów jest roztwór mydła potasowego lub amoniowego, które w odróżnieniu od mydła sodowego są całkowicie rozpuszczalne w wodzie. Detergenty są podstawowym środkiem myjącym w szamponach oraz głównym czynnikiem powodującym ich tendencję do tworzenia piany. W wielu szamponach zastępuje się tradycyjne mydła potasowe i amonowe solami amonowymi i sodowymi monoestrów siarczanowych wyższych alkoholi alifatycznych , które jednocześnie pełnią rolę detergentu, składnika mieszaniny buforującej i środka antystatycznego. Ich użycie jest jednak sprawą kontrowersyjną, ze względu na ich działanie w środowisku i pewną, choć nie do końca potwierdzoną, toksyczność W wielu szamponach występują one w stężeniach dochodzących do 30% masy całego szamponu. Szczególnie duże ich stężenie zawarte jest szamponach dla małych dzieci, nie podrażniających oczu, które nie zawierają dzięki temu w ogóle zwykłych mydeł, soli i buforów.
6
Drugie śniadanie – odrobina witamin nie zaszkodzi
Co zawiera jabłko? pektyny – które wiążą metale ciężki i zmniejszają wchłanianie cholesterolu witaminę C – najwięcej w małych, kwaśnych, surowych i nieobranych ze skórki jabłkach witaminy – A, B1, B2 i E potas – niezbędny do pracy serca i mięśni żelazo – istotny składnik hemoglobiny, dzięki której transportowany jest tlen w naszym organizmie błonnik – dzięki niemu czujemy się syci przeciwutleniacze – działają przeciwnowotworowo i chronią system nerwowy krzem – poprawia wygląd włosów i paznokci minerały – wapń, fosfor, magnez
7
Obiad Kotlet z piersi kurczaka - mięso ptaków hodowlanych, zawierające duże ilości białka i małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków) W porównaniu z wieprzowiną i wołowiną charakteryzuje się większą wartością odżywczą i dietetyczną. W Polsce stanowi 25% spożywanego mięsa Ziemniaki – skrobia Surówka z marchewki – witamina A
8
Mięso drobiowe Główne zalety
bardzo dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm mało tłuszczu, więc niska wartość energetyczna najwięcej tłuszczu pod skórą, co ułatwia jego oddzielanie dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych niska temperatura topnienia tłuszczu dużo cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.
9
Przekąska Chipsy - kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R oznacza łańcuch węglowodorowy, a COOH jest grupą karboksylową znajdującą się na końcu tego łańcucha). Pojęcie kwasów tłuszczowych bywa rozszerzane na wszystkie alifatyczne niecykliczne kwasy karboksylowe. Coca-Cola – kwas fosforowy (V), kwas węglowy, kofeina
10
Chipsy - nie takie zdrowe jak się wydaje
Popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków (najczęściej) lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu. Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół. Regularne spożywanie chipsów może mieć negatywne skutki zdrowotne. Akrylamid w nich obecny może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego, oraz może wywoływać przewlekły stan zapalny w organizmie, podnosząc ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Chipsy - nie takie zdrowe jak się wydaje
11
Kolacja Bułka pełnoziarnista z szynką, sałatą i ogórkiem
Kawa zbożowa - Rodzaj kawy, jaką pijemy zależy od naszych upodobań. Wyróżniamy kawy kofeinowe (rozpuszczalne i parzone), bezkofeinowe i zbożowe. Kawa zbożowa jest najzdrowszą wśród nich. Dzięki zawartości wielu cennych składników mineralnych zalecana jest nawet dla kobiet w ciąży. W jej składzie nie znajdziemy ziaren kawy, tylko ziarna różnych zbóż. Bezkofeinowa kawa zbożowa dostarcza błonnika, dlatego może być spożywana przez osoby stosujące diety odchudzające. Specyficzne właściwości kawy zbożowej powinny zachęcić nas do włączenia jej do codziennej diety. 11
12
Pełnoziarnista bułka z dodatkami
Jeśli chcesz schudnąć powinnaś jeść co trzy godziny. Kanapka jest więc idealną przekąską podczas pracy lub nauki. Dietetyczni puryści może się oburzą, ale gdy nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, kanapka staje się sojusznikiem odchudzania. Połączenie chleba i dodatków daje nieskończenie dużo możliwości. Warzywa, mięso pieczone, ryby, sery, pasty, umieszczone w bułce, chlebie, picie to tylko niektóre z nich. Aby jeszcze bardziej urozmaicić przekąszanie i oszczędzić sobie czasu na przygotowanie posiłku, możesz kupować kanapki w specjalnych sklepach; omijaj jednak fast foody. Dzięki temu dopieścisz podniebienie i nie zbankrutujesz podczas odchudzania.
13
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Zuzanna Smardzewska Zuzanna Pawłowicz
Anna Kułakowska
14
Zdjęcia: Google grafika
Źródło wiedzy Zdjęcia: Google grafika Informacje: Wikipedia
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.