Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia."— Zapis prezentacji:

1 MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.

2 Mierzymy wysoko! Mięso ryby jest pełne wartościowych składników. Z tej racji uczennice klasy Ia podjęły się przyrządzenia niezwykle wdzięcznej ryby którą jest pstrąg. Jego delikatne i chude mięso dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jest on jedyną rybą słodkowodną polecaną przez dietetyków osobom z problemami układu krążenia. Oczywiście pozostawienie takiego przysmaku na talerzu bez żadnych dodatków było by zbrodnią, więc nasz główny bohater spocznie w towarzystwie warzyw na parze tj. brokuł, marchewka czy kalafior.

3 Jak przyrządzić pstrąga?
Potrzebujemy: Szczyptę pieprzu cytrynowego Szczyptę soli Odrobina kopru mrożonego lub świeżego. Mała kostka masła klarowanego. Folia aluminiowa Sposób przygotowania: Rybę czyścimy a folię smarujemy olejem rzepakowym. Później układamy pstrąga na sreberku. Do środka wkładamy odrobinę masła klarowanego oraz koperek. Całą rybę obsypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą po czym zawijamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 min.

4 A co z warzywami? Uznałyśmy że, marchew, brokuł oraz kalafior gotowana na parze idealnie skomponują się z naszą rybą. Potrzebujemy: 100g brokuła 100g kalafiora 3 średnie pokrojone marchewki Sposób przygotowania: Warzywa myjemy a marchewki obieramy. Wszystko przyprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do parowaru do czasu aż warzywa zmiękną.

5 Porcja to ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Ile to ma kalorii?! Pstrąg Nasz pstrąg waży ok 230g i jego kaloryczność wraz po przygotowaniu to ok. 430kcal a w tym: -43g- białko - 22g- tłuszcz Ryba nie zawiera węglowodanów oraz błonnika ale jak wcześniej wspomnieliśmy jest bogata w cenne kwasy omega-3. Porcja to ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

6 Pokarz brokułku co masz w środku!
100g: BROKUŁ -27kcal - 3,0g- białko -0,4g- tłuszcz -5,2g – węglowodany -2,5g- błonnik KALAFIOR -22kcal -2,4g- białko -0,2g – tłuszcz -5,0g – węglowodan -2,4g- błonnik 135g: MARCHEWKA -36 kcal -1,4g – białko -0,3g – tłuszcz -11,7g – węglowodany -4,9g- błonnik Mieszanka tych warzyw to ok.5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Są one również bogate w kwas foliowy,witaminę A, potas, cynk oraz wiele innych niezbędnych dla nas minerałów.

7 SMACZNEGO! Całe danie zawiera 515kcal i jest świetną alternatywą dla ziemniaków oraz kotleta!

8 Jedz 5 posiłków dziennie. Pij dużo wody i jedz o stałych porach.
10 przykazań...odżywiania?! Jedz z umiarkowaniem. Jedz warzywa i owoce. Jedz 5 posiłków dziennie. Pij dużo wody i jedz o stałych porach. Nie jedz fast-foodów! Jedz jak najmniej słodyczy. Jedz wartościowe produkty. Stosuj piramidę zdrowego żywienia. Patrz na zawartość (barwniki, konserwanty itp.) kupowanych produktów oraz ich termin ważności. Pij jak najmniej napojów gazowanych.

9 Prezentację przygotowały: Natalia Woźniak Katarzyna Walkusz
Dziękujemy za uwagę! :) Prezentację przygotowały: Natalia Woźniak Katarzyna Walkusz Karolina Szulist


Pobierz ppt "MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google