Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
WYKONAŁA: KLAUDIA KRÓLIKOWSKA
2
Czy wiesz ile żywności marnuje się w Polsce i na świecie?
3
MARNOWANIE ŻYWNOŚCI TO PROBLEM GLOBALNY!!!
Na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. To aż 1,3 mld ton żywności. Ilość marnowanej żywności: W Polsce: 9 MLN TON W Europie: 89 MLN TON
4
Razem możemy to zmienić!!!
5
Niemarnowanie żywności mogłoby rozwiązać problem głodu na świecie.
Wiele krajów marnuje nadmiar żywności. Zaś w innych krajach panuje głód.
6
50% 29% 33% 26% Czy wiesz co marnujemy? Pieczywo Wędliny Warzywa Owoce
Ziemniaki 29% Wędliny 33% Warzywa Owoce 26%
7
Dlaczego najczęściej marnujemy?
Przegapienie przydatności do spożycia. Zbyt duże porcje posiłków. Zła jakość produktu lub niewłaściwe przechowywanie.
8
Co zrobić żeby nie marnować?
Oto kilka pomysłów
9
Planuj swoje posiłki i zakupy!
Przed wyjściem na zakupy: Zaplanuj posiłki, jeśli kupujesz w dużych sklepach planuj na tydzień, jeśli w małych to na 2-3 dni. Sprawdź, czy posiadasz wszystkie składniki do przyrządzenia potraw.
10
Planuj swoje posiłki i zakupy! Przed wyjściem na zakupy:
Sporządź listę zakupów :} Kupuj tyle, ile wymaga przepis. Weź pod uwagę ile jesteś w stanie zjeść. Sprawdź, czy już wcześniej nie kupiłeś tego produktu?
11
Prawidłowo rozmieść produkty w lodówce.
Nie w każdym miejscu w lodówce panuje taka sama temperatura. Odpowiednio rozmieszczając produkty, przedłużysz maksymalnie ich trwałość. Pieczywo, kaszę oraz produkty suche przechowujemy poza lodówką, w temperaturze pokojowej.
12
Kilka sposobów, aby nie wyrzucać pożywienia
Niedojedzony posiłek wcale nie musi się zmarnować. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzenie pysznego dania, z tego co nam zostało wczoraj na stole!
13
Lubisz grzanki, albo zapiekanki
Lubisz grzanki, albo zapiekanki? Czy wiesz, że najlepsze są te zrobione ze starszego pieczywa?
14
Kopytka to idealne danie, jeśli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu.
15
Jeżeli zostały Ci skrawki wędlin z kilku dni, to wystarczy, żeby zrobić pyszne leczo.
16
Jeżeli po przyjęciu np. z okazji urodzin lub imienin, zostało Ci dużo potraw, których nie zjedli goście, to niektóre z nich możesz zamrozić, np.: bigos, gołąbki, różnego rodzaju potrawki.
17
Sprawdzaj często datę ważności produktów, które masz w lodówce
Sprawdzaj często datę ważności produktów, które masz w lodówce. Zjedz najpierw te, które mają krótszy termin przydatności do spożycia.
18
Nadmiar paczkowanego jedzenia przekaż Bankom Żywności.
Podziel się z innymi!!! Jeśli dostaniesz za dużo kanapek do szkoły, podziel się ze swoimi kolegami lub koleżankami. Jeśli Twoja rodzina zrobiła niedzielnego grilla, po którym zostało mnóstwo jedzenia, zaproś znajomych na „wyżerkę”. Nadmiar paczkowanego jedzenia przekaż Bankom Żywności.
19
PRZEDŁÓŻ ŻYCIE SEZONOWYM PRODUKTOM!!!
20
SUSZENIE Wiele warzyw i owoców możesz ususzyć i cieszyć się nimi zimą. Suszone warzywa i grzyby to świetny dodatek do zimowych zup. Z suszonych owoców możesz za to zrobić pyszne, naturalne musli. Nie pozwól, by owoce na drzewie w twoim ogrodzie zostały i się zmarnowały!!!
21
KISZENIE Smak domowych kiszonych ogórków babci zna każdy. Domowa kiszona kapusta jest nie mniejszym rarytasem.
22
MROŻENIE Miewacie zimą ochotę na świeże truskawki lub inne owoce? Te, których nie dacie rady zjeść latem, zapakujcie w woreczki i wstawcie do zamrażalnika. Kupiliście za dużo chleba? Wrzuć jeden bochenek do zamrażalnika, a kiedy będzie potrzeba odgrzej go w piekarniku. Będzie ciepły i chrupiący, niczym prosto z piekarni.
23
Nie marnuj jedzenia i nie wyrzucaj nawet resztek z obiadu
Nie marnuj jedzenia i nie wyrzucaj nawet resztek z obiadu! Jeżeli masz zwierzątko na pewno chętnie zje, a jeśli nie, to pomyśl o bezdomnych kotach i psach, których wokół nas jest wiele.
24
KONIEC
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.