Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałTadeusz Dąbrowski Został zmieniony 8 lat temu
1
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b
2
Celem programu było kształtowanie wśród dzieci świadomości i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków. Otrzymywane porcje były nieodpłatne. Dzieciom uczestniczącym w programie udostępniało się; świeże owoce ( jabłka, gruszki, truskawki) świeże warzywa ( marchew, paprykę słodką, rzodkiewki) soki owocowe, warzywne, owocowo –warzywne. Każdy uczeń otrzymywał jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego lub warzywnego przygotowanego do bezpośredniego spożycia.
3
Uczniowie wraz z nauczycielkami z oddziałów zerowych wybrali się na wycieczkę do sklepu. Mogli tam zobaczyć i dotknąć wszystkie dostępne owoce i warzywa. Po powrocie do szkoły mogli je również posmakować.
4
Kolejnym działaniem było wykonanie kolorowych kanapek.
5
W oddziałach przedszkolnych zaproszono na pogadankę panią higienistkę Małgorzatę Brzozowską. W czasie spotkania dzieci dowiedziały się, w jaki sposób można zapobiegać infekcji, jak należy dbać o siebie i jak właściwie odżywiać się. Pani zwróciła uwagę, aby jeść warzywa, owoce i nabiał, a ograniczyć słodycze, chipsy i colę.
6
Dzieci z oddziału przedszkolnego Oa robiły soki z warzyw i owoców.
7
Dzieci z oddziału 0a i 0b wykonały pyszną i zdrową sałatkę owocową.
8
Przedszkolaki wzięły udział w szkolnym przedstawieniu przygotowanym przez uczniów klasy III b Gimnazjum –”JAK ZE ZDROWIEM RADZIĆ SOBIE?”
9
W klasach 0a, 0b, Ia, Ib odbył się konkurs plastyczny pt. „Witaminowa przygoda”, którego celem było promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci. Zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody.
10
Dzieci założyły swoje „Zielone ogródki” w salach
11
Opracowały: Bożena Milewczyk Marzena Kostrub
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.