Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałIzabela Biernacka Został zmieniony 8 lat temu
1
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
2
Wykonał Gabryś
3
Wykonała Sylwia
4
Wykonała Nicole
5
Wykonał Patryk
6
Melon Melon to duży, dyniowaty owoc o żółtej skórce. Po jego przekrojeniu widoczny jest gruby, biały (żółty lub pomarańczowy) miąższ z pestkami pośrodku. Najlepiej smakuje na surowo, z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. Melon oprócz wody, z której składa się w blisko 90%, zawiera sporo cukru, beta karotenu i potasu. Owoc ten stanowi doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C oraz błonnika. Najwięcej tych składników zawiera melon kantalupa, o intensywnie słodkim smaku. Nektar z melona działa przeczyszczająco i moczopędnie. Dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia schorzeń układu moczowego. Zalecany jest także przy bólach reumatycznych. Słodkich odmian melonów powinni unikać cukrzycy, natomiast śmiało mogą sięgać po gorzkiego melona. Podobno związki zawarte w gorzkiej odmianie melona, mogą pomóc w walce z cukrzycą typu II. Wykonał Gucio
7
Czereśnie są bogate w witaminy C, A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12). Czereśnie są zdrowe, posiadają wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na nasz wygląd i zdrowie. Brak witaminy B powoduje anemię oraz zmęczenie. Wykonał Michał G.
8
Co możemy zrobić z owoców Wykonał Kacperek
9
KIWI-to bardzo popularny i smaczny owoc. To prawdziwa bomba witaminowa i jest niskokaloryczna. Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, chroni przed depresją i nowotworami. Ma dobry wpływ na prawidłową pracę dużo witaminy C i E zapobiega miażdżycy. P osiada również takie witaminy jak K, B, MIEDŹ,, MAGNEZ, POTAS, CYNK oraz BŁONNIK. Wykonał Maciek
10
Wykonał : Jakub Górski Klasa IIa Będziemy mieć wesołe minki, Kiedy będziemy jeść witaminki Niedaleko drzewa pada, Każdy ją z ochotą zjada. Okrąglutka i rumiana, Na słoneczku dojrzewana… Witamina B2 Ma korzystny wpływ na przemiany metaboliczne glukozy w związki wysokoenergetyczne, produkcję czerwonych krwinek, funkcjonowanie włókien układu nerwowego, mięśni i serca. Niedobór powoduje zaburzenia czucia, mrowienie i osłabienie pamięci Witamina B1 Ma wpływ na funkcjonowanie skóry, błon śluzowych, paznokci i włosów. Niedobór skutkuje zmęczeniem, pieczeniem oczu i spękaniem warg.
11
Oto sałatki w wykonaniu naszej klasy
12
Korzystaliśmy z następujących stron: https://www.google.pl/search?q=zdjęcia+owoców&espv=2&biw=1024&bi h=677&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=c_e7VOPjHornygPDlYGIB g&ved=0CB8QsAQ https://www.google.pl/search?q=zdjęcia+owoców&espv=2&biw=1024&bi h=677&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=c_e7VOPjHornygPDlYGIB g&ved=0CB8QsAQ http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoce-sezonowe- bogate-w-witaminy-truskawki-czeresnie-maliny-wisnie-poz_33965.html http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoce-sezonowe- bogate-w-witaminy-truskawki-czeresnie-maliny-wisnie-poz_33965.html http://www.vismaya- maitreya.pl/naturalne_leczenie_zdrowe_owoce_i_warzywa.html http://www.vismaya- maitreya.pl/naturalne_leczenie_zdrowe_owoce_i_warzywa.html https://www.google.pl/search?q=witaminy+w+owocach&espv=2&biw=10 24&bih=677&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=I_i7VIziK4LgywPrw IKIBg&ved=0CDwQsAQ&dpr=1 https://www.google.pl/search?q=witaminy+w+owocach&espv=2&biw=10 24&bih=677&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=I_i7VIziK4LgywPrw IKIBg&ved=0CDwQsAQ&dpr=1
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.