Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDaria Skowrońska Został zmieniony 8 lat temu
1
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie
2
Zespół Gabriela Jarosińska, Aleksandra Jasińska, Zuzanna Oskroba, Julia Domańska, Kinga Borkowska, Justyna Tyszkiewicz, Martyna Marchwicka, Karolina Grzywaczewska, Zuzanna Jawoszek, Marlena Strońska i Wolontariusze
3
Co to jest zdrowie?
4
Piramida żywności
5
Zjedz marchewkę zamiast frytek, bo fast-food’y to jest zbytek.
7
Zasady zdrowego stylu życia Zrezygnuj ze słodyczy, zastąp je owocami. Jedz zdrowe posiłki 5 razy dziennie. Myj ręce przed każdym posiłkiem.
8
Składniki pokarmowe szczególnie są ważne w diecie
9
Warzywa i owoce zawierają witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Możemy je podzielić na: bogate w witaminę C: bogate w β-karoten: inne warzywa i owoce.
10
Kalorie Ilość kalorii w pożywieniu to bardzo ważna sprawa. W każdym wieku potrzebna jest inna ilość kalorii.
11
Najwięcej kalorii zawierają fast-foody. Najmniej- zdrowe produkty, takie jak warzywa i owoce. Dlatego wybieraj zdrowe odżywianie, a nie śmieciowe jedzenie.
12
Wykonując różne czynności, spalasz kalorie, które były zawarte w spożytym przez ciebie posiłku.
13
Wybierasz zdrowe odżywianie? Przedstawiamy zdrowy przepis!
14
Przepis na zdrowe szaszłyczki Składniki: 2 zielone papryki 1 czerwona papryki 4 parówki 4 mini kukurydze 125 g mozzarelli w zalewie 8 pieczarek 8 strączków groszku cukrowego 2 plastry ananasa z puszki 1 mandarynka 6 rzodkiewek 2 plasterki szynki gotowanej 8 dużych zielonych faszerowanych papryką 8 pomidorków koktajlowych
15
Przygotowanie 1. Przekrój wszystkie papryki na pół, usuń pestki, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia. Zielone papryki pokrój w dużą kostkę, a czerwoną w trójkąty. 2. Parówki pokrój na 4 części, mini kukurydze na 2. 3. Mozzarellę pokrój w dużą kostkę. Pieczarki obierz ze skórki. Groszek ułóż na sitku i przelej gorącą wodą, żeby zrobił się elastyczny. 4. Plastry ananasa pokrój na 4 części. Mandarynkę obierz i podziel na cząstki. Rzodkiewki przekrój na pół. Plasterki szynki pokrój w trójkąciki. 5. Nabij składniki na patyczki do szaszłyków tak, jak na zdjęciu. Szaszłyki możesz jeść od razu albo po upieczeniu na grillu.
16
Już wiem, co jem!!!
17
Dołączcie do nas i razem zorganizujmy Festyn Zdrowia Pozdrawiamy!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.