Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLidia Olejnik Został zmieniony 8 lat temu
1
Jedz warzywa i owoce ❣
2
Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Witamina A : -wzmaga wzrost i witalność, pomaga organizmowi eliminować infekcje, ważna dla procesu widzenia i dla eliminowania ślepoty zmierzchowej, pomaga kościom, zębom, włosom i skórze. Znajduje się w: zielone i żółte owoce oraz warzywa, suszone morele, szpinak, świeża marchewka, pomidory, sałata, owoce dzikiej róży. Witamina C: - pomaga zabezpieczać i reperować tkankę łączną, kości, mięśnie i naczynia, wspomaga gojenie ran i oparzeń, chroni ciało przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i ich toksynami, poprawia twardość kości i zębów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi Znajduje się w: owoce cytrusowe, świeża papaja, truskawki, melon, liczi, zielona papryka, brokuły gotowane na parze, ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, brukselka, kapusta, cebula, szpinak, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.
3
Witamina K - odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej funkcji systemu krążenia, pomaga w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, wspomaga gojenie stłuczeń, pełni istotną rolę w zachowaniu długowieczności, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wątroby. Pokarmy bogate w witaminę K: zielone warzywa liściaste, olej słonecznikowy, brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta, awokado, ziemniaki. Witamina P: - wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej, pomaga szybko zwalczyć grypę i przeziębienia, pomaga w leczeniu odmy tkanek i zawrotów głowy, wzmaga odporność na infekcje, chroni przed krwawieniem dziąseł, wpływa na prawidłową funkcję tętnic, na krążenie krwi, obniżenie poziomu cholesterolu. Pokarmy bogate w witaminę P: owoce cytrusowe, warzywa, truskawki, żurawiny, papryka, winogrona, aronia, czarna porzeczka, kapary, szczaw, pomidory, gryka, czerwone wino.
4
Każdego dnia zjadaj 5 porcji warzyw i owoców Jak zatem korzystać z dobrodziejstw warzyw i owoców, by jednocześnie nie powodować skoków poziomu glukozy we krwi? Najlepiej jeść je kilka razy dziennie, ale w kontrolowanych ilościach. Dietetycy zalecają pięć porcji, czyli ok. 60 dag na dobę. Jedna porcja to nieduże jabłko lub średni pomidor, 12 dag surówki, miseczka zupy jarzynowej czy mały brokuł. Jeśli jesz trzy posiłki dziennie, dodaj do każdego ok. 185 g warzyw i owoców, pamiętając, że te ostatnie najlepiej zjeść do godz. 15.
5
Więcej warzyw i owoców, będziesz zdrowszy - to jest sposób! Pamiętaj o spacerach, i jedz świeże owoce, zdrowie jest też w warzywach - to zwiększy twoje moce!
6
Ciekawe owoce i warzywa z całego świata Kumkwat, czyli smaczny cytrus o cennym składzie. Spożywany regularnie podnosi odporność organizmu, zapewnia zdrowie i piękny wygląd. Można jeść go na surowo razem ze skórką albo przerabiać. Kiwano, czyli afrykański ogórek ma niezwykle orzeźwiający smak zbliżony do kiwi, melona i ogórka. Zapachem z kolei przypomina banana. Jest niskokaloryczny, często dodaje się go do sałatek owocowych, deserów i ryb.
7
Pitaja, czyli smoczy owoc swoją popularność zawdzięcza urokliwemu wyglądowi i słodkiemu posmakowi. Smoczy owoc uprawiany jest głównie w Południowo-Wschodniej Azji. Pitaja jest nie tylko soczysta, lecz także jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Smak można porównać do gruszki z czarnymi nasionami jak u kiwi. Ręka Buddy to jeden z najdziwniejszych na świecie cytrusów. Jest naturalną mutacją cytronu. Ma wyjątkowy kształt przypominający wygląd dłoni, a także niezwykle intensywny zapach. W Indyjskiej kuchni pocięte kawałki cytronu są marynowane, lub gotowane i dodawane potem do potraw w celu wzbogacenia ich smaku i zapachu. Chińczycy natomiast uwielbiają cytrony w postaci kandyzowanej. Można również wyciskać z nich orzeźwiający sok. Podobnie jak inne cytrusy, ręka buddy to doskonałe źródło witaminy C.
8
Salak określany jest również jako oszpilna jadalna lub "wężowy owoc". Ta druga nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej drobnymi łuskami, które przypominają skórę gada. Salak pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Najpopularniejszy jest w Malezji i Indonezji. Ma wydłużony kształt i jest zakończony szpiczastym czubkiem - od niego zawsze zaczynamy obieranie. Jego skórka nie jest jadalna, a miąższ najlepiej smakuje z owoców dojrzałych, które łatwo się obiera. Owoc ten ma słodki, nieco kwaskowy smak. Kalafior romanesco - ten okaz to połączenie brokułów i kalafiora - zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Niektórzy doszukują się w nim również orzechowego posmaku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste - gotowany na parze idealnie urozmaici oryginalne sałatki warzywne.
9
Mangostan pochodzi z Indonezji, inaczej zwany jest też smaczeliną, żółtoplą lub żółcieczą. Wielkością równa się średniemu jabłku, z wierzchu fioletowo-brązowy i zakończony dużą szypułką. Wewnątrz kryje coś, co wyglądem przypomina trochę główkę czosnku - kilka ząbków soczystego, białego miąższu. To właśnie ta część owocu jest jadalna. Zwykle jedzony jest na surowo, lecz niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Niektórzy porównują jego smak do słodkiego agrestu, inni mówią, że to połączenie ananasa i brzoskwini. Karambola- ten egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym smaku po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Dzięki temu stanowi bardzo efektowną dekorację drinków czy ciast, ale może być również świetnym surowcem do produkcji domowego dżemu oraz dodatkiem do wielu innych potraw. Kryje w sobie sporo cennych składników m.in. witaminy C, A, magnezu, żelaza i wapnia.
10
Rzodkiew arbuz - warzywo to pochodzi z Chin i podobnie, jak tradycyjna rzodkiewka, rośnie w ziemi. Pod zieloną skórką skrywa się różowy, słodki miąższ, który jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Rzodkiew arbuz w 89 proc. składa się z wody, dlatego zawiera mało kalorii. Można ją podawać na surowo lub po ugotowaniu. W składzie tego okazu znajdziemy witaminy: C, A, niacyny, tiaminy, ryboflawiny oraz kwas foliowy. Posiada również takie minerały jak: fosfor, potas, wapń, magnez oraz sód, żelazo, cynk, miedz, magnat i selen. Rambutan zwany inaczej jagodzianem, rambutan wygląda trochę jak włochata węgierka. Ma różne odmiany. Owoce niektórych z nich są słodkie i te jemy na surowo. Kwaśne lepiej najpierw ugotować. Skóra i pestki rambutanu są niejadalne. Aby dobrać się do słodkiego, aromatycznego miąższu, należy rozłamać sprężystą skorupkę. Spokojnie, kolce są miękkie i z pewnością nie wbiją się w skórę. Owoc można też przeciąć, a środek wyłuskać łyżeczką. Rambutan zazwyczaj jadany jest na surowo - sam, albo jako dodatek do deserów czy sałatek.
11
Warzywa i owoce należy jeść, ponieważ wzmacniają odporność, chronią przed nadwagą, zapewniają dobry wzrok. Mają dużo witamin - chronią przed miażdżycą. Są zdrowe, dostarczają energię i zawierają dużo produktów potrzebnych do dojrzewania. Dbają o szybką przemianę materii i wspomagają nasz mózg w prawidłowym myśleniu. Do tego są bardzo smaczne ☺.
12
Wykonała Joanna Jabłońska i Joanna Koczur kl. 2 gimnazjum
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.