Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAndrzej Małek Został zmieniony 8 lat temu
1
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;)
2
Kucharz jest osobą, która przyrządza potrawy w lokalach gastronomicznych dla klientów zgodnie z zamówieniami kelnera bądź według wybranego dania z karty menu. Kucharzowi nie są obce metody obróbki termicznej produktów żywieniowych a najczęściej wykorzystywane z nich to: gotowanie, smażenie, duszenie oraz pieczenie.
3
KUCHARZ: przygotowuje potrawy i napoje w punktach gastronomicznych; stosuje odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia do przetwarzania produktów spożywczych; dobiera surowce i produkty, a następnie dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne; sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy, dbając o ich estetyczne wykończenie.
4
Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w 3-letniej Zasadniczej Szkole Zawodowej (dla absolwentów gimnazjów) i umożliwia uzyskanie zawodu po zdaniu egzaminu przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną (OKE).
5
Podczas nauki uczniowie zdobędą wiadomości i umiejętności w zakresie: technologii gastronomicznej, wyposażenia technicznego, rachunkowości gastronomicznej, przedsiębiorczości, podstaw żywienia, bezpieczeństwa i higieny pracy.
6
W „STASZICU” uczniowie mogą odbywać zajęcia praktyczne zarówno u pracodawców na terenie miasta Ostródy i okolic, jak i w Pracowniach Ćwiczeń Praktycznych znajdujących się w drugim budynku szkolnym na ul. Pieniężnego 8. Organizowane są wycieczki przedmiotowe, między innymi na targi branżowe oraz do zakładów gastronomicznych.
7
Samodzielne prace uczniów „STASZICA”
8
Absolwent kierunku kucharz, który potwierdził swoje umiejętności w tym zawodzie (zdany egzamin OKE), może podwyższać kwalifikacje zawodowe w specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych.
9
W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy: w restauracjach i kawiarniach, w barach szybkiej obsługi, w pensjonatach i w domach wczasowych, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, w sanatoriach oraz firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą. W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy: w restauracjach i kawiarniach, w barach szybkiej obsługi, w pensjonatach i w domach wczasowych, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, w sanatoriach oraz firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą.
10
Dołącz do nas ! Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie ul. Kard. Stefana Wyszyńskiego 2 14-100 Ostróda tel. 89 646 52 78 fax 89 646 91 41 e-mail: staszicostroda@poczta.onet.plstaszicostroda@poczta.onet.pl
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.