Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
CZAS NA ZDROWIE
2
MAPA GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH W POWIECIE KARTUSKIM
Gospodarstwo Rolne "Stężyca" - Alicja i Marek Szutenberg Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Konkol (Kosy) Gospodarstwo ekologiczne Michała Kordy (Kaplica) Wojciech Gosz Kamienica Królewska, Kamienicki Młyn ECOFARM Fundacja Polska Farma Ekologiczna (Żukowo) Stanisław Hasse Banino, Miszewo Brygida i Andrzej Kąkol Miechucino Ryszard Pastuszak Żukowo Leszek Plotta Żukowo Regina Szylke Przyjaźń, Niestępowo
3
MAPA GOSPODARSTW EKOLOGICZNYCH W POWIECIE KARTUSKIM
Gospodarstwo Rolne "Stężyca" - Alicja i Marek Szutenberg Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Konkol (Kosy) Gospodarstwo ekologiczne Michała Kordy (Kaplica) Wojciech Gosz Kamienica Królewska, Kamienicki Młyn ECOFARM Fundacja Polska Farma Ekologiczna (Żukowo) Stanisław Hasse Banino, Miszewo Brygida i Andrzej Kąkol Miechucino Ryszard Pastuszak Żukowo Leszek Plotta Żukowo Regina Szylke Przyjaźń, Niestępowo
4
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Należy jeść codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnione w piramidzie i być codziennie aktywnym fizycznie
5
Tygodniowa porcja ruchu
PIRAMIDA RUCHU Tygodniowa porcja ruchu
6
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. Pij płyny przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Mięso spożywaj z umiarem. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
7
ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA
Ograniczaj ilości spożywanej kawy i zwykłej herbaty. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, Spożywaj minimum 1 litr dziennie wody niegazowanej Unikaj palenia papierosów i picia alkoholu.
8
ZASADY ZDROWEGO ŻYWNIENIA
Ograniczaj spożywanie soli Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
9
ZESTAW WITAMIN, KTÓRE POWINNY WYSTĄPIĆ W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE
10
ZESTAW WITAMIN, KTÓRE POWINNY WYSTĄPIĆ W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE
D- powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego – potrzeba prawidłowej mineralizacji kości – źródło – ryby morskie – śledź, makrela, łosoś oraz tran, wątróbka, żółtko jajka, masło, sery, żółte, tłuste mleko. A – na dobre widzenie, prawidłowy stan skóry, tworzenie kości i produkcję niektórych hormonów –źródło – mięso zwierzęce, ryby morskie, tran, wątróbka, żółtko jaj, masło, tłusty twaróg, szpinak, morele, dynia, marchew, sałata, brzoskwinie. K – zapobiega krwawieniom (wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi), ułatwia gojenie złamań i wzmacnia kości – źródło – szpinak, sałata, brukselka, kalafior, wątróbka wołowa, masło, jajka, olej kukurydziany. ZESTAW WITAMIN, KTÓRE POWINNY WYSTĄPIĆ W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE
11
PRZETWORY MLECZNE Mleko zawiera dużo wapnia i fosforu. Te 2 składniki gwarantują nam mocne kości oraz zdrowe zęby. Mleko jak również jego przetwory dostarczają nam dużo elementów niezbędnych dla pełnego zdrowia. Najlepiej jest je spożywać na śniadanie w połączeniu z produktami zbożowymi. Takie śniadaniowe menu gwarantuje udany dzień pełen wigoru i sił witalnych.
14
PRODUKTY ZBOŻOWE
15
Dziękujemy RZEPKI
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.