Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAntoni Karpiński Został zmieniony 8 lat temu
1
Warszawa, 10 października 2012
2
ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA
3
Regularne spożywanie takich pokarmów, które dostarczają organizmowi optymalnych ilości energii i zalecanych składników odżywczych, we właściwych proporcjach i z odpowiednią częstotliwością. Odpowiednio ułożona dieta i prawidłowo wykształcone nawyki żywieniowe są gwarancją właściwego rozwoju fizycznego, sprawności umysłu oraz dobrej kondycji organizmu. Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r. ZDROWE ŻYWIENIE
5
ZALECANE SPOŻYCIE MLEKA I JEGO PRZETWORÓW Mleko i jego przetwory powinny być stałym elementem codziennej diety. Dorośli powinni spożywać co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Uczniowie powinni wypijać 3-4 szklanki mleka dziennie lub część mleka zastępować produktami mlecznymi: jogurtem, kefirem, maślanką, serami twarogowymi lub podpuszczkowymi. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
6
WALORY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH
7
Mleko i jego przetwory są trudnym do zastąpienia źródłem wapnia. MLEKO I PRZETWORY MLECZNE - WALORY Mleko i jego przetwory zawierają: łatwo przyswajalny wapń wysokowartościowe białka witaminy A, D oraz witaminy z grupy B magnez, potas oraz cynk Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
8
BIAŁKO Mleko, jogurty, sery podpuszczkowe czyli tzw. żółte, pleśniowe oraz sery twarogowe charakteryzują się wysoką zawartością białka. BIAŁKO: Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
9
WAPŃ Mleko i jogurty są źródłem wapnia, a sery topione, żółte i pleśniowe charakteryzują się jego wysoką zawartością. WAPŃ Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, przekaźnictwie nerwowym oraz funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek. Jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
10
WITAMINA B12 Mleko i jogurty są źródłem witaminy B12, a sery topione, twarogowe i podpuszczkowe charakteryzują się jego wysoką zawartością. WITAMINA B12 Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu metabolizmu homocysteiny, utrzymaniu funkcji psychologicznych, produkcji czerwonych krwinek, funkcjonowaniu układu odpornościowego i podziale komórek. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
11
WITAMINA B2 - RYBOFLAWINA Jogurty i sery topione są źródłem witaminy B2, a sery twarogowe i podpuszczkowe charakteryzują się wysoką jej zawartością. WITAMINA B2 Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, metabolizmu żelaza. Zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowania układu nerwowego, utrzymaniu stanu błon śluzowych oraz stanu czerwonych krwinek, zachowaniu zdrowej skóry, widzenia, utrzymaniu prawidłowego metabolizmu żelaza. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
12
WITAMINA A Sery podpuszczkowe mają wysoką zawartość witaminy A. WITAMINA A Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, widzenia, funkcjonowaniu układu odpornościowego i zachowaniu zdrowej skóry. Ogrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
13
WITAMINA D Mleko i przetwory mleczne zawierają witaminę D. Z badań wynika, że dieta dzieci jest najbardziej uboga właśnie w nią. WITAMINA D Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych kości i zębów, funkcjonowaniu mięśni, układu odpornościowego. Bierze udział w procesie podziału komórek. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
14
CYNK Sery podpuszczkowe czyli żółte i pleśniowe charakteryzują się wysoką zawartością cynku. CYNK Pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo- zasadowej, metabolizmu węglowodanów, funkcji poznawczych, prawidłowej syntezie DNA, płodności i funkcji rozrodczych. Przyczynia się do prawidłowego utrzymania metabolizmu makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A. Pomaga w prawidłowej syntezie białka, utrzymaniu zdrowych kości, włosów, paznokci i skóry, a także utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, widzeniu, funkcjonowaniu układu odpornościowego. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
15
JOD Sery podpuszczkowe czyli żółte i pleśniowe charakteryzują się wysoką zawartością jodu. JOD Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w zachowani zdrowej skóry. Pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu hormonów tarczycy oraz jej funkcjonowaniu. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu u dzieci. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
16
OBECNOŚĆ WYBRANYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W DIECIE DZIECI I MŁODZIEŻY
17
SPOŻYCIE MLEKA WŚRÓD DZIECI Aż 20 proc. dziewcząt i 23 proc. chłopców w wieku 10-12 lat spożywa mleko raz na 2-3 tygodnie, a 20 proc. z nich przyznaje, że spożywa mleko jeszcze rzadziej. Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.
18
SPOŻYCIE MLEKA WŚRÓD DZIECI Aż 30 proc. dziewcząt i 24 proc. chłopców w wieku 13-15 lat spożywa mleko raz na 2-3 tygodnie, a odpowiednio 22 proc. i 16 proc. z nich przyznaje, że spożywa mleko jeszcze rzadziej. Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.
19
Średnia zawartość wapnia w dietach uczniów w wieku szkolnym 11-15 lat z Warszawy: Norma 7-9 lat: 800 mg Norma 10-15 lat: 1300 mg Zawartość w dietach chłopców: 850 mg zawartość w dietach dziewcząt : 678 mg Źródło: Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy Żywienia Człowieka, Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Wyd, PZWL, Warszawa 2008. ZALECANA NORMA WAPNIA …TYMCZASEM
20
REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE DZIECI 10-12 LAT Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.
21
DZIECI 10-12 LAT REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.
22
REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE DZIECI 13-15 LAT Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.
23
REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE DZIECI 13-15 LAT Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.
24
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.