Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Sole w kuchni
2
Sole stosowane w kuchni
Sole które wykorzystujemy w kuchni to: wodorowęglan amonu fosforan (V) wapnia azotan (V) potasu chlorek Sodu
3
Wodorowęglan amonu Wodorowęglan amonu, NH4HCO3, nieorganiczny związek chemiczny, wodorosól amonowa kwasu węglowego. Tworzy bezbarwne kryształy posiadające zapach amoniaku, znane pod nazwą "amoniak do pieczenia ciast". Dobrze rozpuszczalny w wodzie Stosowany m.in. jako składnik proszków do pieczenia, środków gaśniczych, leków, barwników, a także jako prosty nawóz .
4
Fosforan (V) wapnia Fosforan(V) wapnia Ca3(PO4)2 -nieorganiczny związek chemiczny, sól wapniowa kwasu ortofosforowego (V). Zastosowanie W przemyśle spożywczym fosforany wapnia , dodawane są do chleba, aromatyzowanych napojów alkoholowych, produktów mlecznych, przetworów owocowych oraz napojów energetyzujących. Używany jest jako dodatek do żywności (E 341c). Zbyt duża ilość fosforanu (V) wapnia w diecie, może zmniejszyć przyswajanie składników mineralnych z pożywienia
5
Azotan (V) potasu Azotan(V) potasu (saletra potasowa, saletra indyjska) –nieorganiczny związek chemiczny. Azotan (V) potasu występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach w postaci minerału nitrokalitu w krajach o suchym, gorącym klimacie, m.in. W Chinach i Indiach. Z tych państw był sprowadzany do Europy, czemu zawdzięcza nazwę "saletra indyjska".. Zastosowanie Konserwant mięsa (E 252); Saletra potasowa jest utleniaczem, z tego powodu jej głównym zastosowaniem była produkcja czarnego prochu. Toksyczność Azotan(V) potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.
6
Chlorek Sodu Chlorek sodu (sól kuchenna) –nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego(kwasu chlorowodorowego) i sodu. Stanowiący podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej oraz soli drogowej. Występowanie W przyrodzie chlorek sodu występuje pod postacią minerału –halitu, tworząc pokłady soli kamiennej. Występuje również w wodzie morskiej oraz w wodach mineralnych (najwięcej w tzw. solankach). Chlorek sodu występuje także wpłynie pozakomórkowym organizmów żywych (zwłaszcza zwierzęcych)
7
Zastosowanie Chlorek sodu stosowany jest jako środek spożywczy, nadający jedzeniu słony smak. Jest także używany w przemyśle szklarskim i garbarstwie oraz do konserwacji żywności. Stanowi surowiec do otrzymywania kwasu solnego, sodu, chloru, wodorotlenku sodu i węglanu sodu(sody) Jest wykorzystywana do roztapiania śniegu i lodu z ulic i chodników gdyż roztwór wody i chlorku sodu zamarza przy bardzo niskich temperaturach. Zagrożenia Nadmierne spożycie soli prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: choroby układu krążenia, dolegliwości żołądkowe, zatrzymanie wody w organizmie.
8
Źródła Wykonały: Dorota Tarwacka Klaudia Sikora Natalia Dobies
Książka Chemia Nowej Ery- wydawnictwo Nowa Era Zdjęcia zawarte w prezentacji pochodzą ze stron Wykonały: Dorota Tarwacka Klaudia Sikora Natalia Dobies Karolina Krysiak Kl.IIB
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.