Niezdrowe odżywanie
Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo. Każdemu z nas zdarzyło się w pośpiechu sięgnąć po batonik lub dania typu fast food, ale należy pamiętać, że to niemal zupełnie bezwartościowe produkty, które są ubogie w składniki odżywcze i nie wpływają korzystnie na zdrowie.
Udział substancji chemicznych w żywności osiągnął pułap absurdu. Żywność stała się środkiem do zadaniowej sprzedaży milionów ton substancji chemicznych. Można z dużym prawdopodobieństwem przypuścić, że w tej właśnie chwili jakiś technolog usiłuje,,umieścić” substancję chemiczną w produkcie. Dlaczego? Odpowiedzi jest kilka… 1.Po pierwsze, ktoś właśnie mu za to płaci. 2.Po drugie, produkt ma być tańszy. 3.Po trzecie, ma dawać większy zysk. 4.Po czwarte, powinien przez miesiąc lub dłużej nie psuć się.
Wśród uczniów naszej szkoły przeprowadziliśmy ankietę o niezdrowej żywności.
Prawidłowa odpowiedź, to TAK ! Ludzie często jedzący w fast- foodach są bardziej narażeni na choroby serca!
Żywność typu fast food jest obecnie powszechnie dostępna. Co istotne jest ona przede wszystkim bardzo kaloryczna, posiada wiele tłuszczów i węglowodanów, natomiast nie zawiera cennych substancji takich jak błonnik, witaminy czy składniki mineralne. Zawiera ponadto nasycone kwasy tłuszczowe, które powodują osłabienie sił obronnych organizmu. Brakuje w niej cennych składników odżywczych, dlatego sprzyja jedynie przyrostowi wagi. Wreszcie przy tego typu potrawach wykorzystuje się białe, miękkie pieczywo ubogie w witaminy i błonnik.
Jakie niebezpieczeństwo wiąże się z frytkami? Frytki smażone są kilkakrotnie na tym samym oleju przez co zawierają rakotwórczy związek zwany akrylamidem. Do jego wytworzenia dochodzi przez smażenie w wysokiej temperaturze. Frytek nie powinny jeść kobiety w ciąży, ponieważ takie niebezpieczne związki mogą niekorzystnie wpłynąć na płód. W przypadku mężczyzn może dojść do obniżenia płodności. Co z hamburgerami? Hamburgery zawierają nasycone kwasy tłuszczowe szkodliwe dla organizmu. Dodatkowo mogą prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu. Hamburgery jak można się domyślić są głównie źródłem kalorii. Przez to, że zawierają dużo sodu, mogą powodować rozwój nadciśnienia tętniczego i chorób nerek.
Jakie choroby mogą się wiązać ze spożywaniem żywności fast-food? otyłość choroby nowotworowe miażdżyca choroby serca choroby wątroby alergie pokarmowe
Wędzenie mięs, ryb oraz sera sprzyja wytwarzaniu związków rakotwórczych. Są to przede wszystkim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy m. in. benzopiren. Uszkadza on DNA oraz inicjuje powstawanie nowotworów. W 2006 UE określiła najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczeń benzopirenem w środkach spożywczych. Nie może być on większy niż 5 mg w 1 kg wędzonego mięsa lub jego przetworów. Oczywiście jest to poziom określony na podstawie aktualnego stanu wiedzy. Mięso i wędliny wędzone w przydomowych wędzarniach jest szczególnie niebezpieczne, gdyż nie jest w nich badany poziom benzopirenu oraz innych WWA.
Napoje gazowane są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Zawierają bardzo dużo cukru, kwasu cytrynowego, kwasu askorbinowego, dwutlenku węgla, różnych barwników, środków konserwujących i innych substancji wzmacniających smak i aromat. Taka mieszanka szkodzi nie tylko naszym zębom, uszkadzając szkliwo zębów i wywołując próchnicę - wiele składników popularnych napojów ma działanie rakotwórcze. Napoje gazowane nie zawierają żadnych składników odżywczych, witamin, ani minerałów. Kwasy zawarte w ich składzie agresywnie działają na cały układ pokarmowy człowieka, a dwutlenek węgla zaburza pracę żołądka, powodując wrzody lub zapalenie błony śluzowej żołądka. Dodatkowo napoje gazowane mogą prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, otyłości i zaburzeń metabolicznych.
Coca-Cola zawiera duże ilości cukru, przez co jest bardzo kaloryczna, a jej smak jest intensywny. W tego typu napojach nie znajdują się praktycznie żadne składniki pokarmowe korzystne dla organizmu.
Doświadczenie Temat doświadczenia: Badanie wpływu Coca-Coli (kwasu ortofosforowego (V)) na białko. Do przeprowadzenia doświadczenia użyliśmy: - Coca-Coli - Mleka - Bagietki - Dwóch zlewek 100cm3
Przebieg doświadczenia: Do zlewki z mlekiem wlewamy Coca-Colę. Mieszamy bagietką mieszaninę.
Obserwacje: Pod wpływem Coca-Coli z mleka powstają grudki.
Wnioski: Pod wpływem kwasu ortofosforowego (V) obecnego w Coca-Coli, nastąpił w mleku nieodwracalny proces denaturacji białka. Polega on na trwałym zniszczeniu wyższych struktur białka, przy zachowaniu jedynie struktury pierwszorzędowej białek. Takie białko nie traci swoich wartości odżywczych, ale zanika jego czynność biologiczna. Z tego wynika, że Coca-Cola nie jest zdrowa dla organizmu, ponieważ nasze organy wewnętrzne są zbudowane z białka. Musimy pamiętać jednak, że nie jest to taki sam rodzaj białka jak w doświadczeniu, ale ma bardzo podobne właściwości.
Od tego co jesz i pijesz zależy to, jak długo żyjesz.
Dziś zadbaj o zdrowie, byś nie musiał o nim marzyć, gdy będziesz w niemocy. Pliniusz Starszy
Dziękuję za uwagę