Sekcj a Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE - Chełm Założenia X edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sekcja Promocji Zdrowia
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Ramowe założenia realizacji programu pt.
CZYSTE POWIETRZE WOKÓŁ NAS
WYTYCZNE DO REALIZACJI VIII EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Nie pal przy mnie proszę
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Celem projektu "Trzymaj formę! jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
Założenia programu edukacyjnego
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
WYTYCZNE DO REALZACJI VIII edycji
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
ZESPÓŁ SZKÓŁ GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU UL.MIKOŁAJA KOPERNIKA 10.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II W WIELBARKU
Realizacja Programu Trzymaj Formę! w roku szkolnym 2007/2008
„Trzymaj Formę!” 2007/2008 Jolanta Popiołek Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
Realizacja II edycji programu „Trzymaj Formę” w powiecie gołdapskim.
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Podsumowanie II edycji programu „Trzymaj form ę !” (r. szk. 2007/2008) w powiecie oleckim Opracowanie: mgr Emilia Naruszewicz Promocja Zdrowia i Oświata.
„Trzymaj Formę!” - dofinansowanie projektów -
Podsumowanie II edycji Programu edukacyjnego „ Trzymaj Formę” Działdowo, r. Jolanta Działak PSSE Działdowo.
Program edukacyjny „Trzymaj Formę” II edycja rok szkolny 2007/2008 Bogdan Wlizło Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ełku.
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
 w Gimnazjum nr 2 im. Zdzisława Krzyszkowiaka w Ostródzie 2013/2014.
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
WYTYCZNE DO REALIZACJI IX edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
PROGRAM PROFILAKTYKI PRZEDSZKOLA MIEJSKIEGO NR 2 W ZESPOLE SZKOLNO – PRZEDSZKOLNYM.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
W ramach szkolnych obchodów Światowego Dnia Zdrowia podjęto następujące działania:  wychowawcy zapoznali uczniów z ulotką przygotowaną przez PSSE w Ostrowi.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
Programy i projekty w Szkole Promującej Zdrowie. Standardy Szkoły Promującej Zdrowie  Szkoła promująca zdrowie dąży do osiągania celów i realizuje zadania.
Sekcj a Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE - Chełm Założenia IX edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.
Świętokrzyskie Centrum Onkologii Założenia i metody wdrażania projektu „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem” w roku szkolnym.
PROGRAM OGRANICZANIA ZDROWOTNYCH NASTĘPSTW PALENIA TYTONIU W POLSCE
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Program edukacyjny „Trzymaj Formę!” Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Plan nadzoru pedagogicznego Lubelskiego Kuratora Oświaty na rok szk. 2015/2016 wynikający z podstawowych kierunków polityki oświatowej państwa.
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Działania na rzecz promocji zdrowia w Zespole Szkół Nr 3 w Legionowie w ramach zdobywania certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
Magdalena Kaproń Wojewódzki Koordynator Programu
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Zapis prezentacji:

Sekcj a Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE - Chełm Założenia X edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.

Celem programu „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. CEL GŁÓWNY PROGRAMU.

Pogłębianie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem i aktywnością fizyczną. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. CELE SZCZEGÓŁOWE.

PARTNERZY Agencja Rynku Rolnego Instytut Medycyny Wsi PATRONI Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Zdrowia (w trakcie potwierdzania) Ministerstwo Sportu i Turystyki Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Federacja Konsumentów Instytut Żywności i Żywienia Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.

Projekty realizowane przez szkoły powinny służyć promocji aktywności fizycznej oraz prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży. ZAŁOŻENIA OGÓLNE.

Przedmiotem projektów nie mogą być zagadnienia związane z handlem i promocją produktów żywnościowych. Żadne nazwy i znaki handlowe produktów żywnościowych lub firm produkujących żywność nie mogą być komunikowane i używane w ramach realizacji programu. Projekty nie mogą być oparte na zakazach i dyskryminować żadnej z grup produktów żywnościowych. ZAŁOŻENIA OGÓLNE.

Poradnik dla nauczyciela MATERIAŁY.

Broszura dla ucznia MATERIAŁY.

Ulotka dla rodziców MATERIAŁY.

Plakat MATERIAŁY.

Strona internetowa MATERIAŁY.

PODSUMOWANIE REALIZACJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” (2014/2015).

W roku szkolnym 2014/2015 program realizowało 58 placówek (31 gimnazjów, 27 szkół podstawowych). W programie uczestniczyło 5909 uczniów, w tym: uczniowie gimnazjum klasy I-III – 4102 uczniowie szkoły podstawowej klasy V-VI TRZYMAJ FORMĘ TRZYMAJ FORMĘ.

Umiejętności zdobyte przez młodzież poprzez udział w programie: przyrządzanie potraw: sałatek, surówek,przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, poznanie zasad zdrowego żywienia – stosowanie zbilansowanej diety, dbałość o estetykę i kulturę spożywania posiłków, zapoznanie ze skutkami nieprawidłowego żywienia, obliczanie BMI, korzystanie z informacji umieszczonych na opakowaniach produktów,poznanie zasad zdrowego żywienia – stosowanie zbilansowanej diety, dbałość o estetykę i kulturę spożywania posiłków, zapoznanie ze skutkami nieprawidłowego żywienia, obliczanie BMI, korzystanie z informacji umieszczonych na opakowaniach produktów, UMIEJĘTNOŚCI MŁODZIEŻY UMIEJĘTNOŚCI MŁODZIEŻY.

Umiejętności zdobyte przez młodzież poprzez udział w programie: dbałość o zdrowie fizycznedbałość o zdrowie fizyczne (umiejętność organizowania i korzystania z aktywnego wypoczynku, postępowanie zgodnie z zasadą 3x30x130), współpraca w grupie, radzenie sobie ze stresem, planowanie dnia.współpraca w grupie, radzenie sobie ze stresem, planowanie dnia. UMIEJĘTNOŚCI MŁODZIEŻY UMIEJĘTNOŚCI MŁODZIEŻY.

jednostki administracji samorządowejjednostki administracji samorządowej, zakłady opieki zdrowotnejzakłady opieki zdrowotnej, gminne i miejskie ośrodki kulturygminne i miejskie ośrodki kultury, ośrodki sportu i rekreacjiośrodki sportu i rekreacji, parki krajobrazowe, centra edukacji ekologicznejparki krajobrazowe, centra edukacji ekologicznej, ośrodki doradztwa rolniczegoośrodki doradztwa rolniczego, INSTYTUCJE, ORGANIZACJE I OSOBY WSPIERAJĄCE PROGRAM INSTYTUCJE, ORGANIZACJE I OSOBY WSPIERAJĄCE PROGRAM.

sklepiki szkolnesklepiki szkolne, zakłady produkcyjne i usługowezakłady produkcyjne i usługowe, służby mundurowesłużby mundurowe, organizacje pozarządoweorganizacje pozarządowe, eksperci w zakresie zdrowia publicznegoeksperci w zakresie zdrowia publicznego, lokalne medialokalne media. INSTYTUCJE, ORGANIZACJE I OSOBY WSPIERAJĄCE PROGRAM INSTYTUCJE, ORGANIZACJE I OSOBY WSPIERAJĄCE PROGRAM.

pokazy i degustacje zdrowej żywnościpokazy i degustacje zdrowej żywności, opracowanie i rozpowszechnianie własnych materiałów informacyjnych nt. zdrowego odżywiania i aktywności fizycznejopracowanie i rozpowszechnianie własnych materiałów informacyjnych nt. zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, przygotowanie potraw według zasad zdrowego odżywiania w oparciu o własne przepisyprzygotowanie potraw według zasad zdrowego odżywiania w oparciu o własne przepisy, pokaz nakrywania, podawania do stołu i zachowania się przy stolepokaz nakrywania, podawania do stołu i zachowania się przy stole, FORMY REALIZACJI PROGRAMU FORMY REALIZACJI PROGRAMU.

pokazy ćwiczeń gimnastycznych, relaksacyjnych, tańca, aerobiku, walk zapaśniczych, taekwondo,pokazy ćwiczeń gimnastycznych, relaksacyjnych, tańca, aerobiku, walk zapaśniczych, taekwondo, turnieje i gry ruchowe,turnieje i gry ruchowe, ćwiczenia pomiarów tętna, obliczania BMI,ćwiczenia pomiarów tętna, obliczania BMI, rajdy rowerowe, wycieczki,rajdy rowerowe, wycieczki, happeningi, festyny, pikniki.happeningi, festyny, pikniki. FORMY REALIZACJI PROGRAMU FORMY REALIZACJI PROGRAMU.

Większość placówek sygnalizuje potrzebę wsparcia finansowego na realizację programu: zakup materiałów, produktów spożywczych, drobnych nagród; Pojedyncze przypadki dotyczące: braku zainteresowania młodzieży, rodziców, braku specjalisty ds. żywienia, braku czasu na dodatkowe zajęcia, brak sali gimnastycznej. TRUDNOŚCI W REALIZACJI PROGRAMU TRUDNOŚCI W REALIZACJI PROGRAMU.

Zmiany w stołówkach szkolnych, sklepikach. Poszerzenie asortymentu sklepiku szkolnego o: - owoce - soki - wodę mineralną - kanapki z warzywami - batony mussli Do obiadu uczniowie otrzymują jogurt lub owoc. Ekspozycja plakatów i wykonanie gablot zawierających informacje nt. zdrowego żywienia, witamin zawartych w owocach i warzywach. ZMIANY W PLACÓWKACH W ZWIĄZKU Z REALIZACJĄ PROGRAMU ZMIANY W PLACÓWKACH W ZWIĄZKU Z REALIZACJĄ PROGRAMU.

Uczniowie: pozytywnie wyrażali swoje opinie na temat zajęć i sposobów prezentacji zdrowego odżywiania oraz aktywności ruchowej;pozytywnie wyrażali swoje opinie na temat zajęć i sposobów prezentacji zdrowego odżywiania oraz aktywności ruchowej; mogli się wykazać aktywnością i kreatywności;mogli się wykazać aktywnością i kreatywności; pogłębili swoja wiedzę dot. zdrowego żywienia i zwiększyli swoją aktywność fizyczną w czasie wolnym od zajęć.pogłębili swoja wiedzę dot. zdrowego żywienia i zwiększyli swoją aktywność fizyczną w czasie wolnym od zajęć. Efektem programu jest wprowadzenie zmian do asortymentu sklepików szkolnych (wycofanie lub ograniczenia sprzedaży chipsów, słodyczy, słodkich napojów gazowanych oraz wprowadzenie owoców i warzyw). PODSUMOWANIE UWAGI I WNIOSKI.

CIEKAWE FORMY REALIZACJI.

ZESPÓŁ SZKÓŁ SAMORZĄDOWYCH W REJOWCU FABRYCZNYM.

SZKOŁA PODSTAWOWA W BUKOWIE WIELKIEJ.

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4 W CHEŁMIE.

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 11 W CHEŁMIE.

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 5 W CHEŁMIE.

ZESPÓŁ SZKÓŁ W WIERZBICY.

ZESPÓŁ SZKÓŁ W SIEDLISZCZU.

ZESPÓŁ SZKÓŁ W SAWINIE.

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 1 W CHEŁMIE.

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 6 W CHEŁMIE.

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 7 W CHEŁMIE.

ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 8 W CHEŁMIE.

ZESPÓŁ WYCHOWANIA I POMOCY PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNEJ NR 1 W CHEŁMIE.

SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY W DOROHUSKU SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY W DOROHUSKU.

PODSUMOWANIE KONKURSU WIEDZY O ZDROWYM STYLU ŻYCIA „TRZYMAJ FORMĘ” - IV EDYCJA.

Uczniowie gimnazjów zlokalizowanych w wybranych powiatach następujących województw: dolnośląskiego – powiaty: kłodzki, legnicki i wołowski; lubelskiego – powiaty: kraśnicki, chełmski, tomaszowski; łódzkiego – powiaty: piotrkowski, tomaszowski, wieluński; mazowieckiego – powiaty: ciechanowski, legionowski, ostrowski; pomorskiego – powiaty: chojnicki, kwidzyński, miasto Gdańsk; świętokrzyskiego – powiaty: ostrowiecki, staszowski, skarżyski. ADRESACI KONKURSU.

Do Konkursu zgłosiło się 102 uczniów z 8 szkół: Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 1 w Chełmie, Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 6 w Chełmie, Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 7 w Chełmie, Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 8 w Chełmie, Zespół Szkół w Stawie, Zespół Szkół w Żółtańcach, Zespół Szkół w Okszowie, Zespół Szkół w Siedliszczu, Pisemny test wiedzy w dniu 9 stycznia 2015 r. ETAP SZKOLNY.

Do etapu powiatowego zakwalifikowało się pięciu uczniów: Emil Skwarski ZSO Nr 1 w Chełmie, Julia Pogoda ZSO Nr 7 w Chełmie, Katarzyna Hałas ZS w Okszowie, Joanna Pamulska ZS w Okszowie, Irmina Musur ZS w Okszowie. powiat kraśnicki – 9 uczniów, powiat tomaszowski – 5 uczniów W dniu 6 marca 2015 r. odbył się pisemny test wiedzy w siedzibach Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. ETAP POWIATOWY.

Do finału zakwalifikowała się: Julia Pogoda ZSO Nr 7 w Chełmie III etap składał się z części pisemnej – wyłaniającej finalistów Konkursu oraz z części praktycznej – wyłaniającej laureatów Konkursu. FINAŁ.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. AKTY PRAWNE.

Kwestionariusz ankiety dla szkolnego koordynatora programu należy dostarczyć do dnia: r. do koordynatora powiatowego na adres: Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Chełmie, ul. Szpitalna 48 fax: (082) e – mail:

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!.