ROLA PSZCZOŁY W ROLNICTWIE I NATURALNYM ŚRODOWISKU PRZYRODNICZYM . Albert Radwan inaczej EKOLOGIA pszczoły Albert Radwan
Czym jest ekologia? EKOLOGIA JEST NAUKĄ O WZAJEMNYCH ZALEŻNOŚCIACH POMIĘDZY ORGANIZMAMI I ZESPOŁAMI ORGANIZMÓW A ICH ŻYWYM I MARTWYM ŚRODOWISKIEM . Albert Radwan
Ekologia pszczoły- to rozległy temat o relacjach pomiędzy pszczołą a jej żywym i martwym środowiskiem . Albert Radwan
WYKAŻEMY NA CZYM POLEGA SYMBIOZA PSZCZÓŁ I ROŚLIN. Albert Radwan
Czy pszczoła jest pożyteczna? TAK!
Dlaczego? Bo daje nam swoje produkty: miód wosk pyłek kwiatowy i pierzgę mleczko pszczele propolis jad pszczeli
Dlaczego jeszcze pszczoła jest pożyteczna? Bo zapyla kwiaty!
Jak rozmnażają się rośliny? Wegetatywnie – bez udziału pszczół, Generatywnie – czyli z nasion
pąki kwiaty nasiona.
Kwiat niezapylony obumiera, zapylony wydaje owoc – nasiona, które spadają na glebę, kiełkują i życie rośliny trwa nadal.
Kwiat musi być zapylony. Kwiaty mogą być zapylone przez wiatr – rośliny wiatropylne przez owady – rośliny owadopylne, czyli entomofilne.
Przykłady roślin wiatropylnych: trawy zboża z drzew i krzewów: leszczyna, sosna, brzoza i inne.
Rośliny owadopylne są zapylane przez owady – a więc nie tylko przez pszczoły.
Dziko żyjące owady zapylające: pszczołowate – na terenie Polski stwierdzono ok. 475 gatunków z tej rodziny (trzmiele, osy, pszczoły samotnice, miesierki i inne) motyle dzienne i nocne inne owady (muchówki).
tę tezę postaram się teraz udowodnić. Wszystkie one, łącznie z pszczołą miodną są bardzo ważne, ale pszczoła miodna jest najważniejsza. Dlaczego? tę tezę postaram się teraz udowodnić.
Jest kilka przyczyn, że tak jest. Najpierw, dlatego że pszczół jest najwięcej.
Ilość dziko żyjących zapylaczy zmniejszyła się z następujących powodów. Chemizacja rolnictwa. Zabiegi agrotechniczne – (niektóre owady żyją w ziemi np. trzmiele, osy). Zanieczyszczenie środowiska. Zmiany siedliskowe dokonane przez człowieka
Biologia rozwoju rodziny trzmieli: zimę przeżywa wyłącznie zapłodniona samica, która na wiosnę zakłada gniazdo, buduje pierwsze komórki, znosi jajka, karmi larwy itd. Potem lęgną się pierwsze robotnice i dopiero późnym latem rodzina staje się liczna
Biologia rozwoju rodziny pszczelej: pszczoły zimują społecznie- jedna zapłodniona matka i kilka lub kilkanaście tysięcy robotnic, które już w drugiej połowie zimy przystępują do ilościowego rozwoju.
Przecież to wiosną kwitnie większość roślin (sady, rzepaki i inne). Zatem gdy słońce ogrzeje ziemię i pojawią się pierwsze kwiaty, których na wiosnę jest najwięcej tylko rodziny pszczele są w stanie każdego dnia wysłać po nektar i pyłek tysiące robotnic, które przy okazji zapylają. Przecież to wiosną kwitnie większość roślin (sady, rzepaki i inne).
Lato to bardziej czas owocowania niż kwitnienia Lato to bardziej czas owocowania niż kwitnienia. Stąd wiosną zdecydowana przewaga pszczół. Rodzina pszczela w lecie osiąga największą siłę – nawet ponad 50 tyś. robotnic.
Pszczoły oblatują wokół ula teren o promieniu do 2 km Jedna rodzina pszczela, aby przeżyć rok kalendarzowy musi skonsumować 80 ÷ 100 kg miodu i ok. 30 kg pyłku kwiatowego.
Zatem pasieka 30 – pniowa musi przynieść do ula tylko na własne potrzeby ok. 2,5 tony miodu i ok. 900 kg pyłku kwiatowego.
Jak ogromną ilość kwiatów musi oblecieć, aby tego dokonać – przy okazji je zapylając.?
Pszczoła, choć żyje w ulu, który wykonał człowiek i jest pod jego ciągłą opieką to jednak nie jest do końca udomowiona. Nadal, podobnie jak przed wiekami sama zdobywa pokarm i na tym polega istota jej hodowli.
Jest znamiennym, że pszczoła żyje wśród roślin i z nich korzysta, nigdy jednak ich nie uszkadza a przyczynia się do ich rozmnażania.
Pszczoła jest wolna. Lata wszędzie tam, gdzie ma potrzebę, gdzie równocześnie jest potrzebna. Nie zna granic, zakazów, nie ma dla niej miejsc niedostępnych.
Dociera wszędzie. Również tam, gdzie być może nigdy noga człowieka nie stanęła, gdzie jednak jest życie, kwitną rośliny. Pszczoła wszędzie służy roślinom a więc rolnictwu i tym rosnącym dziko na Bożą Chwałę!
Rola pszczoły w rolnictwie, sadownictwie i ogrodnictwie. Rośliny uprawiane przez człowieka a zapylane przez pszczoły: rzepak ozimy rzepak jary gorczyca gryka fasola grochy bób i bobik ogórki dynie uprawy nasienne cebuli, marchwi i innych.
W sadownictwie będą to np. jabłonie grusze czereśnie porzeczki agrest maliny
Korzyści, jakie człowiekowi daje pszczoła w postaci zapylonych upraw dziesięciokrotnie przewyższają wartość wszystkich produktów pszczelich, które otrzymuje pszczelarz.
Pszczoła w naturalnym środowisku przyrodniczym. Naukowcy uważają, że korzyści, jakie z obecności pszczół ma naturalne środowisko przyrodnicze są jeszcze wiele większe.
W lasach pszczoły zapylają maliny, jeżyny, borówki, głogi, jarzębinę, czereśnię ptasią, derenie, różne kwitnące szlachetne zioła Podobnie na nieużytkach, łąkach naturalnych, bagnach, wszędzie przyczyniając się do utrzymania dużej bioróżnorodności w świecie roślin a co za tym idzie pośrednio wśród ptaków, płazów, ssaków i innych owadów.
A więc dla zachowania równowagi w przyrodzie pszczoła jest niezbędna.
Co by było, gdyby pszczół w przyrodzie zabrakło?
A co społeczeństwo winno dla pszczelarstwa – pszczół zrobić? Przede wszystkim pszczół nie zabijać. Mam na myśli wytruwanie pszczół przy okazji chemicznej ochrony roślin. Chemia – tak, ale rozsądnie, zgodnie z obowiązującymi przepisami i z dobrą wolą ochrony pszczół- to da się zrobić. Wypalanie traw – NIE
Wycinanie drzew – Z ROZWAGĄ i tylko wtedy, gdy to jest konieczne Wysypywanie śmieci do lasu – NIE Akceptacja obecności pszczół w naszym sąsiedztwie.
PSZCZOŁA NIE TAKA STRASZNA A BARDZO POŻYTECZNA!
Pejzaż zimowy
Olcha
Olcha
Olcha
Śnieżyczka
Wawrzynek wilczełyko
Wawrzynek wilczełyko
Lepiężnik
Lepiężnik
Dereń
Iwa męska
Iwa męska
Iwa żeńska
Iwa
Klon zwyczajny
Pasieka i kwitnące wiśnie
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski
Golanka k. Gromnika
Rzepak
Rzepak
Jabłonie - Trzemesna
Jabłonie - Trzemesna
Konwalia majowa
Winogrono
Parzydło leśne
Lebiodka pospolita
Słonecznik
Ligustr
Gryka
Gryka
Dzięgiel leśny
Cykoria podróżnik
Cykoria podróżnik
Motyl na krwawniku, obok koniczyna łąkowa
Świerzbnica
Rusałka na przetaczniku długolistnym
Krwawnik
Bluszcz
Bluszcz
Kos
Kos
Kuropatwy
Mandarynka
Mandarynka
Mandarynka
Czeczotka
Mazurek
Srokosz
Uszatka