SYSTEMY ZARZĄDZANIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

MENEDŻER JAKOŚCI.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
JAKOŚĆ & Metody Jej Pomiaru
Hotel Courtyard – Warszawa
Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
PROCES - baza systemu Jacek Węglarczyk.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA - GENEZA
Jarosław Kuchta Dokumentacja i Jakość Oprogramowania
Koncepcje i rozwiązania praktyczne stosowania e-faktur
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zarządzanie projektami
CENTRUM TECHNOLOGII PRÓŻNI
Adam Walicki - 30 września 2010
ZINTEGROWANY SYSTEM ZARZĄDZANIA
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
System zarządzania środowiskowego
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Departament Higieny Środowiska
System zarządzania jakością PN-EN ISO 9001:2001 w Urzędzie Miasta Bielsk Podlaski.
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Wewnętrzny system zapewniania jakości PJWSTK - główne założenia i kierunki działań w ramach projektu „Kaizen - japońska jakość w PJWSTK” Projekt współfinansowany.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
W drodze do Unii Promnice, Zameczek Myśliwski.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Planowanie przepływów materiałów
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
Zmiany w wymaganiach normy ISO (w kontekście EMAS)
Niezbędne działania dostosowujące organizacje do planowanych zmian wynikających z nowej wersji normy ISO14001 Maciej Kostrzanowski - PFISO14000-INEM Polska.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
dr hab. inż. Alina Matuszak-Flejszman, prof. nadzw. UEP
Przewidywany harmonogram dostosowania do zmian akredytowanej certyfikacji wg ISO 14001:2015 Barbara Zengel Warszawa, r.
Etapy rozwoju zarządzania jakością
„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE
Urząd Dozoru Technicznego Warszawa Szczęśliwicka 34
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
INNE SYSTEMY ZARZĄDZANIA
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
Standard świadczenia usług za pośrednictwem Rejestru Usług Rozwojowych
2015 Koncepcja weryfikacji wymagań dotyczących jakości usług świadczonych za pośrednictwem Rejestru Usług Rozwojowych.
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
Autor: Piotr Bigosiński. Quality Systems.
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
ISO 22000:2005 a HACCP (CAC/RCP (Rev )) Aleksandra Kurzyńska.
Seminarium cukrownicze Łódź Katarzyna Mokrosińska 1.
Metoda weryfikacji zakresu wdrożenia standardu ISO w przedsiębiorstwach Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja Termin i.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Nasza misja . Misją naszej firmy jest zapewnienie satysfakcji klientom, oferując wyroby najwyższej jakości przy rozsądnej cenie.
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy według projektu normy ISO/DIS dr inż. Zofia Pawłowska.
Stowarzyszenie Klubu Polskie Forum ISO – INEM Polska, istnieje od 1996
Instytut Rybactwa Śródlądowego im Stanisława Sakowicza w Olsztynie
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

SYSTEMY ZARZĄDZANIA

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH International Organization for Standardization International Accreditation Forum

International Standarization Organization ISO ORGANIZACJA ISO International Standarization Organization ISO Organizacja pozarządowa Stworzona przy współpracy narodowych instytucji ds. standaryzacji (148 państw) Stanowi pomost pomiędzy sektorem publicznym i prywatnym

Normy ISO (CEN – europejskie) ORGANIZACJA ISO Normy ISO (CEN – europejskie) Dobrowolne, nie wymagane prawem Maja na celu: ułatwić wymianę handlową, spełnić rzeczywiste potrzeby rynku i wszystkich zainteresowanych stron (nie tylko super/hiper marketów) Praca ekspertów zakończona wspólnymi ustaleniami (kompromis!!) Wymagania podlegające ocenie (audity 3 strony w cel certyfikacji)

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ ISO 9001:2000 PN-EN ISO 9001:2001 Wymagania ISO 9004:2000 PN-EN ISO 9004:2001 Wytyczne doskonalenia funkcjonowania

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH SYSTEMY ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO ISO 14001:2004 PN-EN ISO 14001:2005 Specyfikacja i wytyczne stosowania ISO 14004:2004 PN ISO 14004:2004 Ogólne wytyczne dotyczące zasad, systemów i technik wspomagających

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH NORMY QS 9000 Systemy jakości w przemyśle motoryzacyjnym NORMY AQAP-2010 Wymagania NATO dotyczące zapewnienia jakości AQAP - Allied Quality Assurance Publications

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH SYSTEMY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY ISO 18001:2004 PN-N ISO 18001:2004 Specyfikacja i wytyczne stosowania ISO 18004 Ogólne wytyczne dotyczące zasad, systemów i technik wspomagających

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH PN-EN 45001/2/3 PN-EN 45012/13/14 Normy dotyczące ogólnych kryteriów odnoszących się do akredytacji, badań i certyfikacji Seria ISO 17000

PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH WYTYCZNE DOTYCZĄCE AUDITOWANIA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I/LUB ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO PN – EN ISO 19011:2003

AKREDYTACJA POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI Certyfikacja systemów zarządzania przez jednostki certyfikujące – akredytowane według EN – 45012 ( Standard ISO/IEC Guide 66) Certyfikacja wyrobów przez jednostki certyfikujące – akredytowane według EN – 45011 ( Standard ISO/IEC Guide 65)

ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI OPARTE O HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) WYMAGANIA SYSTEMU ZARZADZANIA DLA ORGANIZACJI I ICH DOSTAWCÓW DS 3027 E:2002 Edycja 2, 20.12.2002

ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI KOMISJA DO SPRAW CODEX ALIMENTARIUS I PROGRAM STANDARDÓW PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH FAO/WHO Komisja do spraw Codex Alimentarius realizuje wspólny program standardów produktów żywnościowych FAO/WHO, którego celem jest ochrona zdrowia konsumentów i zapewnienie odpowiednich standardów w przemyśle spożywczym. Codex Alimentarius jest zbiorem przyjętych międzynarodowych standardów żywieniowych w ujednoliconej formie.

WYMAGANIA W ŁAŃCUCHU DOSTAW ŻYWNOŚCI Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg HACCP – dużo standardów, dużo nieporozumień….. Codex Alimentarius ( 7 zasad) Standardy Wymagania Techniczne Nowy pakiet odbiorców IFS, BRC, GMP+ 178/2002… Ustawa 11.05.2001 Przewodniki branżowe Standardy HACCP: Duński, holenderski… Międzynarodowy Standard zarządzania Bezpieczeństwem Żywności: ISO 22000

WYMAGANIA W ŁAŃCUCHU DOSTAW ŻYWNOŚCI General Food Law Rozporządzenie 178/2002 Żywienie zwierząt Żywność Żywność pochodzenia zwierzęcego Przedsiębiorstwa Rozporządzenie 183/2005 Rozporządzenie H 1 (852/2004) Rozporządzenie H2 (853/2004) Inspekcja Sanitarna, Weterynaryjna Rozporządzenie (882/2004) Rozporządzenie H 3 (854/2004)

ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI BRC GLOBAL STANDARD FOOD – Wydanie 4 British Retail Consortium Edycja styczeń 2005

ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI INTERNATIONAL FOOD STANDARD Wydanie 4

ISO 22000:2005 Czy jest potrzebna norma ISO 22000 ? Nadinterpretacja wymagań HACCP = zbędne koszty Zakup pojemników na odpady ze stali kwasoodpornej Konieczność posiadania CCP Różna interpretacja wymagań BRC: obligatoryjne detektory metali….

ISO 22000:2005 Komu ISO 22000 jest potrzebne? ISO 9001 nie jest norma specyficzną, specjalnie skierowaną dla produkcji żywności i pasz Wiele lokalnych standardów HACCP dezorganizacja Potrzeba zharmonizowania wymagań podlegających auditowi

ISO 22000:2005 Komu ISO 22000 jest potrzebne? Potrzeba ciągłego doskonalenia systemu: Komunikacja z partnerami handlowymi Źródła optymalizacji (wewnętrzne i w Łańcuchu Dostaw Żywności) Lepsze planowanie, mniej kontroli wyrobów Lepsza dokumentacja Zarządzanie Łańcuchem Dostaw Systematyczne zarządzanie programami wspierającymi

ISO 22000:2005 Cele i założenia ISO 22000 ISO 22000 – specyficzne wymagania dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, dla organizacji, które: Chcą zademnostrować (udowodnić) zdolność w zakresie kontroli zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności w celu dostarczenia bezpiecznych wyrobów i spełnienia wymagań konsumentów Wykazanie zgodności w celu uzyskania certyfikatu

ISO 22000:2005 Cele i założenia ISO 22000 Komunikuje się z dostawcami i innymi zainteresowanymi w ramach Łańcucha Dostaw Jest w zgodzie z ustanowioną polityką bezpieczeństwa żywności

ISO 22000:2005 Grupa docelowa: wszystkie typy przedsiębiorstw w Łańcuchu Dostaw Żywności: zaawansowani, mniej dostosowani i firmy bez CCP ISO 22000 Wymagania oparte na Codex Alimentarius Chętny i dostosowany Chętny, ale jeszcze nie dostosowany Niechętny, nie dostosowany

ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności System HACCP Programy wspierające (Plan HACCP) PRP Kombinacja środków kontroli zagrożeń musi być walidowana przed wdrożeniem

ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności System HACCP Programy wspierające (Plan HACCP) PRP Programy wspierające: Operacyjne programy wspierające Infrastruktura, Utrzymanie ruchu = Punkty Kontrolne (Mycie i dezynfekcja urządzeń produkcyjnych) OPRP Kontrola szkodników Mycie pomieszczeń…

Norma ISO 22000:2005 spełnia wymagania: 7 zasad Codex Alimentarius 12 etapów systemu HACCP Spełnienie wymagań normy Spełnienie wymagań prawnych (pakiet higieniczny)

POWIĄZANIA EFSIS POLE EUREPGAP BRC (IoP) GMP BRC (GFS) IFS GMP Żaden Uprawa Produkcja pierwotna Przetwórstwo Hurt i dystrybucja Handel detaliczny POLE EUREPGAP BRC (IoP) GMP BRC (GFS) IFS GMP Żaden specyficzny Certyfikacja Systemu Inspekcja STÓŁ HACCP / ISO 22000 ISO 9001/ISO14001/OHSAS

ISO 22000:2005 i ISO 9001 ISO 22000 nie jest ISO 9001 dla przemysłu spożywczego ISO 9001 i ISO 22000 UZUPEŁNIAJĄ się ISO 9001 i ISO 22000 nie mają tych samych zastosowań: - ISO 9001: zapewnia ZDOLNOŚĆ organizacji do osiągania …. - ISO 22000: zapewnia BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ISO 9001: jest Programem Wspierającym do zapewnienia ZDOLNOŚCI organizacji