Zaburzenia odżywiania

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
ze sposobem odżywiania.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Na bakier z jedzeniem czyli zaburzenia odżywiania
Opracowanie: Aleksandra Tomanek
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Bulimia Co to jest bulimia? Co to jest bulimia? Przyczyny Przyczyny Leczenie Leczenie Ciekawostki Ciekawostki.
DLACZEO JA? anoreksja i bulimia anoreksja i bulimia.
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
Wykład VI Współczesne rozumienie anoreksji i bulimii
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Skutki głodu i niedożywienia
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Otyłość, anoreksja i bulimia
Anoreksja.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G
Złe nawyki żywieniowe.
psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
ANOREKSJA Bulimia.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
DYSFUNKCJE SEKSUALNE KOBIET I MĘŻCZYZN W ZZA
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
1.Konserwanty w pożywieniu
DEPRESJA „MŁODZIEŃCZA”
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Anoreksja i bulimia dzieci i młodzieży
prezentacja o zaburzeniach odżywiania
Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
Anoreksja i bulimia.
DEPRESJA jest chorobą i ma charakter długotrwały Charakterystyczny dla depresji jest podwyższony poziom lęku.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Zaburzenia odżywiania Jadłowstręt psychiczny Żarłoczność psychiczna Zaburzenia odżywiania Zaburzenia odżywiania

Diagnostyka Rozpoznaje się wtedy , gdy jedzenie i waga ciała staja się obsesyjnym centrum niezaspokojenia potrzeb psychicznych Diagnoza lekarska – zakwalifikowanie zaburzeń do danej klasy chorób na podstawie Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób Obrażeń Ciała i Przyczyn Śmierci ICD Diagnoza psychologiczna – opis i wyjaśnienie zaburzeń zachowania poprzez wykrycie dysfunkcji procesów psychicznych na podstawie Diagnostycznego i Statystycznego Podręcznika Zaburzeń Psychicznych DSM

Kontekst zaburzeń odżywiania Biologiczny : - powiązania z chorobami afektywnymi (depresja, mania) zaburzone mechanizmy kontroli sytości Funkcjonowanie rodziny: rozwiązywanie konfliktów sprzeczne normy i wartości niezaspokajane potrzeby wsparcia, zaufania, czułości Kulturowy: wymagania dotyczące idealnej sylwetki przy dużej dostępności jedzenia przedłużająca się zależność dziecka od rodziców centralna pozycja dziecka w rodzinie – miernik oceny, prestiżu i sukcesu rodziców Medialny: Być szczupłą = być seksowną = być wolną =być szczęśliwą

Anorexia Nerwowa utrata łaknienia, nerwowy brak apetytu, psychogenny wstręt do jedzenia, odmowa przyjmowania pokarmu Objawy: Utrata masy ciała ponad 15% w stosunku do masy należnej do wzrostu ( wskaźnik BMI poniżej 16 jest zagrożeniem dla życia) Brak innych przyczyn utraty masy ciała Lęk przed otyłością Zaburzone postrzeganie własnego ciała, zaprzeczenie choroby Zanik cyklów miesiączkowych lub całkowity brak miesiączki

Anorexia – powikłania Fizjologiczne: Niskie ciśnienie krwi, niskie, nieregularne tętno Hipoglikemia Obniżenie ciepłoty ciała Niedobór estrogenu – zrzeszotowienie kości Brak miesiączki Zaburzenia pracy nerek Obrzęk gruczołów ślinowych – twarz wiewiórki Meszek pokrywający skórę Psychiczne: Zaburzenie struktury osobowości Zaburzenie sfery emocjonalnej – huśtawka nastrojów Osłabiona motywacja do działania Zaburzenia w procesach umysłowych

Bulimia Okresowe nawroty jedzenia i nadmiernej koncentracji uwagi nad kontrolą wagi ciała, prowokowanie wymiotów i zażywanie środków przeczyszczających. Objawy: Stałe zaabsorbowanie jedzeniem i niepowstrzymany apetyt Prowokowanie wymiotów, stosowanie środków przeczyszczających, moczopędnych, leków tłumiących łaknienie Lęk przed otyłością Labilność nastrojów, impulsywność, skłonność do depresji

Otyłość Nadmiar tkanki tłuszczowej w wyniku dodatniego bilansu energetycznego. Ocena stopnia nadwagi: BMI = 25 – 29,9 – nadwaga BMI powyżej 30 to otyłość Przyczyny otyłości prostej: Skłonności genetyczne Czynniki środowiskowe Aktywność fizyczna

Niedobór masy ciała - wychudzenie Dysproporcja między wzrostem a należną masą ciała na niekorzyść wagi ciała.(15%) Postępowanie dietetyczne ma zmierzać do dodatniego bilansu energetycznego. Nie należy przeciążać organizmu tłuszczem. Ilość białka w diecie zwiększa się powyżej normy gdyż przyrost masy mięśniowej jest możliwy pod warunkiem dostarczenia aminokwasów, których organizm sam nie może wytworzyć. Posiłki 6 – 8 razy dziennie stosunkowo małej objetości.

Zwiększanie masy ciała – przyrost masy mięśniowej   Stosowanie sterydów i anabolików (tzw. koksu) do szybkiego przyrostu masy mięśniowej wpływa ujemnie na procesy hormonalne i metaboliczne organizmu, powodując dysfunkcję gruczołów dokrewnych (tarczyca, nadnercza, przysadka itp.) Szczególne spustoszenie sieje u chłopców i młodych mężczyzn. Najbardziej przykrą konsekwencją długotrwałego i niekontrolowanego przyjmowania hormonów u mężczyzn jest zanik jąder co w konsekwencji prowadzi do bezpłodności. 

Nawyki żywieniowe Model odżywiania w rodzinie Posiłek jako szantaż, motywacja, zabawa, nagroda Kultura spożywania posiłków Dostępność produktów spożywczych na rynku Reklamy i przekazy medialne Moda na produkty ,dania i diety