Zaburzenia odżywiania Jadłowstręt psychiczny Żarłoczność psychiczna Zaburzenia odżywiania Zaburzenia odżywiania
Diagnostyka Rozpoznaje się wtedy , gdy jedzenie i waga ciała staja się obsesyjnym centrum niezaspokojenia potrzeb psychicznych Diagnoza lekarska – zakwalifikowanie zaburzeń do danej klasy chorób na podstawie Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób Obrażeń Ciała i Przyczyn Śmierci ICD Diagnoza psychologiczna – opis i wyjaśnienie zaburzeń zachowania poprzez wykrycie dysfunkcji procesów psychicznych na podstawie Diagnostycznego i Statystycznego Podręcznika Zaburzeń Psychicznych DSM
Kontekst zaburzeń odżywiania Biologiczny : - powiązania z chorobami afektywnymi (depresja, mania) zaburzone mechanizmy kontroli sytości Funkcjonowanie rodziny: rozwiązywanie konfliktów sprzeczne normy i wartości niezaspokajane potrzeby wsparcia, zaufania, czułości Kulturowy: wymagania dotyczące idealnej sylwetki przy dużej dostępności jedzenia przedłużająca się zależność dziecka od rodziców centralna pozycja dziecka w rodzinie – miernik oceny, prestiżu i sukcesu rodziców Medialny: Być szczupłą = być seksowną = być wolną =być szczęśliwą
Anorexia Nerwowa utrata łaknienia, nerwowy brak apetytu, psychogenny wstręt do jedzenia, odmowa przyjmowania pokarmu Objawy: Utrata masy ciała ponad 15% w stosunku do masy należnej do wzrostu ( wskaźnik BMI poniżej 16 jest zagrożeniem dla życia) Brak innych przyczyn utraty masy ciała Lęk przed otyłością Zaburzone postrzeganie własnego ciała, zaprzeczenie choroby Zanik cyklów miesiączkowych lub całkowity brak miesiączki
Anorexia – powikłania Fizjologiczne: Niskie ciśnienie krwi, niskie, nieregularne tętno Hipoglikemia Obniżenie ciepłoty ciała Niedobór estrogenu – zrzeszotowienie kości Brak miesiączki Zaburzenia pracy nerek Obrzęk gruczołów ślinowych – twarz wiewiórki Meszek pokrywający skórę Psychiczne: Zaburzenie struktury osobowości Zaburzenie sfery emocjonalnej – huśtawka nastrojów Osłabiona motywacja do działania Zaburzenia w procesach umysłowych
Bulimia Okresowe nawroty jedzenia i nadmiernej koncentracji uwagi nad kontrolą wagi ciała, prowokowanie wymiotów i zażywanie środków przeczyszczających. Objawy: Stałe zaabsorbowanie jedzeniem i niepowstrzymany apetyt Prowokowanie wymiotów, stosowanie środków przeczyszczających, moczopędnych, leków tłumiących łaknienie Lęk przed otyłością Labilność nastrojów, impulsywność, skłonność do depresji
Otyłość Nadmiar tkanki tłuszczowej w wyniku dodatniego bilansu energetycznego. Ocena stopnia nadwagi: BMI = 25 – 29,9 – nadwaga BMI powyżej 30 to otyłość Przyczyny otyłości prostej: Skłonności genetyczne Czynniki środowiskowe Aktywność fizyczna
Niedobór masy ciała - wychudzenie Dysproporcja między wzrostem a należną masą ciała na niekorzyść wagi ciała.(15%) Postępowanie dietetyczne ma zmierzać do dodatniego bilansu energetycznego. Nie należy przeciążać organizmu tłuszczem. Ilość białka w diecie zwiększa się powyżej normy gdyż przyrost masy mięśniowej jest możliwy pod warunkiem dostarczenia aminokwasów, których organizm sam nie może wytworzyć. Posiłki 6 – 8 razy dziennie stosunkowo małej objetości.
Zwiększanie masy ciała – przyrost masy mięśniowej Stosowanie sterydów i anabolików (tzw. koksu) do szybkiego przyrostu masy mięśniowej wpływa ujemnie na procesy hormonalne i metaboliczne organizmu, powodując dysfunkcję gruczołów dokrewnych (tarczyca, nadnercza, przysadka itp.) Szczególne spustoszenie sieje u chłopców i młodych mężczyzn. Najbardziej przykrą konsekwencją długotrwałego i niekontrolowanego przyjmowania hormonów u mężczyzn jest zanik jąder co w konsekwencji prowadzi do bezpłodności.
Nawyki żywieniowe Model odżywiania w rodzinie Posiłek jako szantaż, motywacja, zabawa, nagroda Kultura spożywania posiłków Dostępność produktów spożywczych na rynku Reklamy i przekazy medialne Moda na produkty ,dania i diety