Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak Adrian Gustowski Michał Feder

Zacznijmy od żywienia.

Żywienie człowieka jest dyscypliną naukową ● opisuje zależności pomiędzy żywnością i organizmem człowieka ● poziom molekularny, tkankowy i całego organizmu ● poziom populacyjny

Żywienie - pobieranie z pożywienia składników odżywczych oraz przetwarzanie ich i wykorzystywanie w celu zaspokojenia potrzeb organizmu (wzrost i rozwój, prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, zapotrzebowania związane z pracą umysłową i fizyczną oraz regeneracja komórek, tkanek i narządów)

Skutki Złego odżywiania : Najczęstsze choroby dietozależne: próchnica zębów nowotwory przewodu pokarmowego cukrzyca, osteoporoza nadwaga, otyłość miażdżyca, choroba niedokrwienna serca

Jak zapobiec chorobom powodowanym przez niezdrowe odżywianie? Zróżnicowane produkty (napoje i pokarmy) ilość pokrywająca zapotrzebowanie organizmu na niezbędne mu składniki odżywcze i potrzeby energetyczne

Jak jeść smacznie i zdrowo? 1. Jedz 5 razy dziennie. Niewielkie posiłki powinno spożywać się co 2-3 godziny, aby zapobiec odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Obiad zaplanuj najlepiej między godzinami 13, a 15, a lekką kolację jedz najpóźniej o 19. 2. Pamiętaj o śniadaniu. To najważniejszy posiłek całego dnia. Niech jego podstawą będzie biały ser lub chuda wędlina. 3. Jedz świeże warzywa. Wiosna to okres, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ułatwiony. Warto to wykorzystać i zamiast słonych przekąsek, takich jak chipsy, paluszki, czy orzeszki, sięgać np. po marchewkę, ogórka, paprykę, czy rzodkiewki. 4. Pij dużo wody, unikaj napojów gazowanych Normą jest 1,5 litra wody mineralnej dziennie, dzięki której przyspieszymy przemianę materii i oczyścimy organizm z toksyn. 5. Ogranicz spożycie słodyczy.

Nie zapomnijmy także o potrzebnych składnikach odżywczych, które musimy uwzględnić w naszej zdrowej diecie, gdyż odgrywają one bardzo ważne funkcje!

Składniki pokarmowe konieczne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu: ☺ białka ☺ cukry ☺ tłuszcze ☺ witaminy ☺ składniki mineralne

Rola poszczególnych składników odżywczych: ☼ białko i składniki mineralne – funkcje budulcowe ☼ cukry i tłuszcze - główne źródło energii ☼ witaminy i składniki mineralne – rola regulatorowa

Zdrowe żywienie pomaga przede przemianie materii, która jest podstawą naszego funkcjonowania.

Podstawowa własność organizmu, przemiany materii i energii = metabolizm ● metabolizm - procesy syntezy i rozpadu (dostarczają lub wymagają dostarczenia energii z zewnątrz) ● procesy metaboliczne - anaboliczne - procesy syntezy -endoergiczne, wymagają dostarczenia energii i kataboliczne - procesy rozpadu - egzoergiczne, dostarczają org. energii)

podstawowa i całkowita PPM Przemiana materii podstawowa i całkowita (metabolizm podstawowy) CPM PPM

Podstawowa przemiana materii ● najniższy poziom przemian energetycznych ● dostarczenie energii w ilościach pozwalających na utrzymanie podstawowych czynności fizjologicznychumożliwiających podtrzymanie życia w optymalnych warunkach bytowych (np. oddychanie, bicie serca, krwioobieg, budowa i regeneracja tkanek organizmu) czyli - człowiek na czczo, znaj- dujący się w sprzyjającym mikroklimacie w pozycji leżącej, spokój fiz. i psych.

Podstawowa przemiana materii zależy od: wieku płci masy ciała wzrostu

Całkowita przemiana materii: sumaryczny poziom wszystkich przemian energetycznych umożliwiających przeżycie oraz prawidłowe funkcjonowanie w naturalnych warunkach bytowania całkowita przemiana materii = podstawowa przemiana materii PRZEMIANA PONADPODSTAWOWA (pozwala na wykonywanie różnorodnych czynności, utrzymanie stałej ciepłoty ciała oraz związana z ciapłotwórczym = tzw. swoiście dynamicznym działaniem pokarmu na org. lub kosztem trawienia  okresowy wzrost przemiany materii powstający w wyniku spożywania pokarmu )

Odżywiając się pamiętajmy o tym, żeby nie przekraczać prawidłowej ilości kalorii!

Problemy i plusy…

●problem nadkonsumpcji żywności - wzrost zapotrzebowania człowieka na pokarmy dostarczające energii -tłuszcze i węglowodany - w porównaniu do diety człowieka pierwotnego: ponad dwukrotny wzrost spożycia tłuszczu - gł. pochodzenia zwierzęcego, przy znacznie zmniejszonym spożyciu tłuszczów roślinnych zachwianie stosunku kwasów tłuszczowych nasyconych do wielonienasyconych wzrost spożycia węglowodanów (gł. jedno - i dwucukrów) około dwukrotny spadek spożycia białka zmiana relacji ilościowych pomiędzy białkami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

wzrost stopnia przetworzenia żywności żywność przetworzona przemysłowo zmniejsza wartość odżywczą i szkodliwe dla org. substancje: sztuczne - konserwanty, regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy), składniki „identyczne z naturalnymi”?! żywność funkcjonalna i dania gotowe

- Najważniejsze zmiany w diecie człowieka: ● przejście od surowych i naturalnych pokarmów do pożywienia przetworzonego przemysłowo ● rozszerzenie asortymentu produktów spożywczych ● wzrost poziomu spożycia przy jednoczesnym spadku aktywności fizycznej konsekwencje zdrowotne powodują choroby cywilizacyjne!!!

Dziękujemy za uwagę