Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
Advertisements

UNIA EUROPEJSKA NA TLE KRAJÓW TRIADY
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
GO CHINA! GO AFRICA! Ministerstwo Gospodarki
Fakty Internet stanowi obecnie główne źródło informacji dla wszystkich grup uczestników rynku budowlanego Wzrasta również jego rola w procesie wyboru.
Źródło: NBP.
1 Wyniki za IV kwartał 2003 Warszawa, luty 2004.
Strategia Warszawa, styczeń 2005.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa ROD-LOCK Sp. z o
Zespół konsultantów: Michał Kłos Robert Lewicki Jarosław Piszczek
Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski Michał Kłos
Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa PW NAGLAK
Ekonomia polityczna migracji Polaków w ramach Unii Europejskiej
Fundusze strukturalne w latach w Polsce
Polish Association of Medical Tourism
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Konsekwencje zablokowania prywatyzacji w latach Michał Chyczewski Andrzej Domański Jeremi Mordasewicz Andrzej Rzońca Warszawa, 18 października.
Europejski obszar gospodarczy
Europejskie Stowarzyszenie O Wolnym Handlu
Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Zadanie 2 Aktualizacja baz danych o cenach energii i cenach uprawnień do emisji Kierunek.
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Seminarium naukowe WSZiP w dniu Tendencje zmian w gospodarce w 2011 roku Polska na tle Europy Finanse państwa Prognozy na 2012 rok P relegenci:
Rynek węgla kamiennego na świecie wrzesień 2013
Społeczeństwo i gospodarka USA a Polski
Asseco wczoraj….
Szara strefa wyrobów tytoniowych w 2012
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Rachunek Satelitarny Turystyki dla Polski
24 kwietnia 2006, Warszawa Elżbieta J. Syrda 24 kwietnia 2006, Warszawa Budownictwo – wyniki roku 2005, perspektywy i uwarunkowania działalności branży.
FINANSOWE KONSEKWENCJE HANDLU UPRAWNIENIAMI DO EMISJI ZANIECZYSZCZEŃ
Polska europejskim centrum produkcji telewizorów
Grupa LOTOS S.A. Bezpieczeństwo energetyczne, rynek, rozwój
Zróżnicowanie społeczno – gospodarcze państw świata
Instytut Rynku Hotelarskiego Popyt na usługi hotelowe w 2006 oraz tendencje na najbliższe lata.
Katarzyna Piętka-Kosińska CASE-Doradcy Warszawa,
SKUTKI PRYWATYZACJI HUTY CZĘSTOCHOWA DLA ZAŁOGI I RELACJI GOSPODARCZYCH POLSKA - UKRAINA Warszawa, 19 lipca 2007r.
Popyt i podaż jako regulatory rynku
Szansa czy zagrożenie Michał Broniek Prezes Zarządu ChinaWay Poland.
Spotkanie Prasowe 16 maja 2007 r.. „Niesprawiedliwy podział owoców wzrostu gospodarczego” Raport przeprowadzony na zlecenie NSZZ Solidarność, opracowany.
PROBLEM STATUSU TERYTORIALNEGO GRENLANDII WYZWANIA EKONOMICZNE Leszek Leśniewski.
KIERUNKI 2014 SEKTOR AUTO-MOTO Rola i wpływ auto-moto na gospodarkę Wraz z efektem mnożnikowym auto-moto tworzy 7,8% wartości dodanej (104 mld PLN w.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
VDMA | HOLZ-HANDWERK 2016 / DREWNO-RZEMIOSŁO Konferencja prasowa Warszawa, 1 grudnia 2015 r. Dennis Bieselt VDMA e.V. Holzbearbeitungsmaschinen Zrzeszenie.
UE i USA w gospodarce światowej*
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Otoczenie przedsiębiorstw działających na rynku UE A.M. Zarzycka.
Decyzje dotyczące cen na rynku UE A.M. Zarzycka. Czynniki wpływające na kształtowanie cen na eurorynku - adaptacja zróżnicowana struktura konkurencji.
Dr Anna M. Zarzycka Zakład Strategii Konkurencji, Instytut Rynków i Konkurencji A.M. Zarzycka
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Zainwestuj w Lubuskiem Elżbieta Anna Polak Marszałek Województwa Lubuskiego.
Otoczenie przedsiębiorstw działających na rynku UE A.M. Zarzycka.
STRATEGIA EUROCENY I JEJ ELEMENTY PLAN 1.Determinanty ceny na rynkach europejskich. 2.Dyferencjacja euroceny. 3. Standaryzacja euroceny.
GOSPODARCZE ASPEKTY WSPÓŁPRACY PODLASKICH PRZEDSIĘBIORSTW Z KAZACHSTANEM I UZBEKISTANEM Białystok, dn r. Projekt jest finansowany ze środków.
Konferencja Fundacji Wszechnicy Budowlanej Budownictwo indywidualne w październiku 2011 r. Joanna Jarzębowska Junior Project Manager ASM – Centrum Badań.
Motoryzacja w Polsce i Europie 2016 r.
Odlewnictwo w Polsce i na świecie
Tytuł …. KOLEJOWE PRZEWOZY TOWAROWE Katowice, 18.X.2007
WYNIKI BRANŻOWE.
Branża czekoladowo – cukiernicza w Polsce
Juliusz Kotyński IBRKK Warszawa, 28 czerwca 2017 r.
AKTUALNA SYTUACJA NA EUROPEJSKIM RYNKU JABŁEK
dr hab. Aleksandra Grzesiuk
Rynek poligraficzny w Polsce Edycja 2012
SPOŁECZNE SKUTKI POLITYKI KLIMATYCZNEJ ŚWIATA
Nowe kampanie promocyjne pstrąga
Opracowano na danych Polskiego FADN
wyzwania i perspektywy rozwoju
Zapis prezentacji:

Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski Przetwórstwo rybne Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski

Wstęp Charakterystyka rynku Produkcja przetworów Producenci Branża a UE Kondycja finansowa branży Handel zagraniczny Perspektywy rozwoju

Charakterystyka rynku Wartość rynku w cenach konsumenta szacuje się na około 3,3 mld zł. W 2002 spożycie przetworów rybnych wyniosło 5,7 kg na jednego mieszkańca. W 2002 krajowe ceny przetworów rybnych wzrosły aż o 13,1% przy inflacjii 1,9 % Produkty rybne sprzedaje się w 147,5 tys. punktach, z czego 1570 to specjalistyczne sklepy rybne

Struktura rynku w 2002

Produkcja przetworów rybnych W 2002 połowy polskich rybaków to 247 tys ton

Tendencje w produkcji Połowy naszych rybaków nie zaspokajają potrzeb krajowego przetwórstwa, który przerabia rocznie ponad 400 tys. ton ryb. Udział w globalnej produkcji przemysłu spożywczego wyniósł w 2002 roku około 2-proc. Od 2002 r. obserwujemy spadek produkcji. Wielkość i zasobność firmy decyduje w znacznej mierze o profilu produkcji. Sprzedaż przedsiębiorstw (zatrudniających powyżej 49 pracowników) wyniosła blisko 1,39 mld zł, a całej branży rybnej 1,85mldzł.

Producenci W Polsce jest ok. 350 zakładów Tylko 150 z nich spełnia normy sanitarno-weterynaryjne. Tylko 50 zakładów spełnia normy unijne. Wąska specjalizacja producentów. Koncentracja zakładów na północy kraju oraz na Śląsku.

Główni producenci

Przetwórstwo rybne a UE Dostęp do naszej 200-milowej strefy przybrzeżnej. W latach 2004-2006 Unia Europejska przeznaczy 180 mln euro. W unijnym przetwórstwie spożywczym obowiązują sanitarno-higieniczne standardy produkcji oparte na systemie HACCP.

Połów ryb

Kondycja finansowa branży

Analiza przyczyn Gwałtowny spadek popytu. Zaostrzenie się konkurencji. Wzrost kosztów działalności. Zwiększenie wydatków na promocję i reklamę. Stopniowe obniżanie marży.

Zatrudnienie Obecnie w tym sektorze pracuje 8,4 tys. osób, co stanowi 3% zatrudnionych w przemyśle spożywczym. Przeciętne wynagrodzenie brutto na 2002 to 1507 zł

Handel zagraniczny

Handel zagraniczny Głównymi dostawcami ryb i przetworów rybnych na nasz rynek są: Norwegia (36 proc. importu), Rosja (13 proc), Chiny (11 proc.) oraz Islandia (8 proc). Największym odbiorcą polskich ryb i przetworów rybnych są Niemcy (28 proc. wartości eksportu), Wielka Brytania (24 proc), Francja (10 proc) oraz Dania (8 proc). W 2002 sprzedano za granicę 44,2 tys. ton ryb i ich przetworów o wartości ok. 124,5 mln USD.

Perspektywy rozwoju branży Niskie, w porównaniu z innymi państwami Europy Zachodniej, spożycie ryb. Brak tradycji spożywania przetworów rybnych oraz utrwalone nawyki żywieniowe naszego społeczeństwa, które zdecydowanie preferuje mięso. Promocja diety rybnej - współdziałanie producentów przetworów rybnych, niezależnych stowarzyszeń oraz agend rządowych . Unia Europejska - nikły postęp w modernizacji zakładów.

Dziękujemy za uwagę ZAPRASZAMY NA KAWĘ….