Biotechnologia w filiżance kawy

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

GENOMIKA FUNKCJONALNA U ROŚLIN
Jak manipulować czasem generacji u drzew. Dorota Feret, Anna Noatyńska
Tomasz Przybylski nr. tel
LASY.
Fairtrade – dynamiczny rynek
Michał Pelczar Studenckie Koło Naukowe
Dr n. med. Lucyna Kapka Fakty wg WHO Źródło: dr n. med. Lucyna Kapka
SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Projektowanie metabolizmu
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Selekcja - nowe perspektywy
Nowe warianty selekcji z wykorzystaniem markerów genetycznych
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Znaczenie efektywności energetycznej budynków w nowych państwach członkowskich UE A. Kiełbasa.
Stypendia Marii Curie dla Transferu Wiedzy. 1. Stypendium Rozwojowe (26,4 mln ) Naukowcy przekazują wiedzę umożliwiającą rozwój potencjału badawczego.
PROAPOPTOTYCZNA TERAPIA GENOWA NOWOTWORÓW
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
CHOROBY GENETYCZNE CZŁOWIEKA.
Dostępność czystej wody na świecie
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
SPOSOBY PARZENIA I PODAWANIA KAWY
Pierwiastki występujące w człowieku
WINO.
Cechy charakterystyczne państw rozwijających się
Grzegorz Mendel Początki genetyki.
BIOPALIWA.
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Biotechnologia.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Szkodliwości w używaniu używek !!!
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
KAWA.
Sawanny.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Używki Używki to produkty spożywcze nie mające właściwości odżywczych, zawierające substancje, które działają pobudzająco na układ nerwowy. Najczęściej.
Pszenżyto (Triticale)
KAWA HERBATA KAKAO.
ENERGIA WIATROWA Naukowcy obliczyli, że gdyby udało się wykorzystać tylko połowę siły wiatru wiejącego na Ziemi, to i tak można by wyprodukować 170 razy.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Podstawowe reguły dziedziczenia genów
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
Darwinowska teoria doboru naturalnego
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
2.22. Procesy i zasady kodowania informacji genetycznej
NAPOJE ENERGETYCZNE. Czym są napoje energetyczne Napoje energetyczne, energetyzujące, energetyzery – to najbardziej popularne nazwy napojów energetyzujących.
UZALEŻNIENIE OD KOFEINY
„Co nas łączy z Ameryką Południową?”
„ Świat bez dopalaczy, narkotyków i… ”
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Wykonała: Barbara Minczewska
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
GMO.
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
W świecie wilgotnych lasów równikowych
Zapis prezentacji:

Biotechnologia w filiżance kawy Na podstawie: Biotechnological applicatios for the improvement of coffee (Coffea arabica L.) H. Etienne i in. In Vitro Cell Dev. Biol.-Plant 38:129-138 March-April 2002 D Daria Cichoń Magdalena Stopa

Kawa w liczbach Kawa to najpopularniejszy napój świata. Co roku mieszkańcy Ziemi piją 400 miliardów filiżanek. W międzynarodowym handlu kawa zajmuje drugie miejsce, tuż za ropą naftową, w 2000r. Wartość jej eksportu wyniosła 10,4 mld $ Intensywne badania nad kawą i kofeiną przynoszą 1500-2000 publikacji naukowych rocznie Aromat zielonej kawy zawiera ok. 250 różnych lotnych związków – palona kawa ponad 800 D

Handlowo wykorzystuje się 2 gatunki Surowe ziarna kawy (kawowca) są nasionami roślin z rodziny marzanowatych (Rubiaceae) z rodzaju Coffea, liczącego co najmniej 66 gatunków Handlowo wykorzystuje się 2 gatunki Kawa arabska (Coffea arabica), inaczej arabika, która stanowi 2/3 światowej produkcji Kawa kongijska (Coffea canephora) inaczej koszykowa nazywana też robusta, 1/3 światowej produkcji Odmiany kawy mają 22 chromosomy, z wyjątkiem arabiki, która ma ich 44. Na skalę przemysłową uprawia się również kawę liberyjską (C. liberica), kawę wyniosłą (C. excelsa) oraz mieszaninę kawy arabskiej i liberyjskiej (C. mixta) D

Robusta (Coffea canephora) Odkryta dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Robusta jest bardziej odporna na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie w wilgotnym i gorącym klimacie, w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają żółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Zawiera więcej kofeiny (2,4 – 2,8%), ale ma ostry, gorzkawy smak i ziemisty aromat Jest oporna na choroby, ale nie można z niej otrzymać kawy najwyższej jakości M

Arabika (Coffea arabica) Najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Rośnie dziko w Etiopii, uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Napar ma łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny) smak, niekiedy z posmakiem czekoladowym lub korzennym. Jest mało wydajnym krzewem lub niskim drzewem, wysokości od 5 do 6 metrów, wymagającym troskliwej opieki Zawiera mniej kofeiny (do 1,5 %) M

Gdzie rośnie kawa M

Po co ulepszać kawę? Nadawanie oporności na choroby (leaf rust) i pasożyty (nicienie) – transfer genów oporności z C. canephora do C. arabica, bez obniżenia jakości arabiki Podniesienie wydajności Ulepszenie smaku i aromatu Wprowadzenie oporność na warunki środowiskowe (chłód) Ustabilizowanie upraw Polepszenie płodności D

Jak osiągnąć te cele – sposoby konwencjonalne Krzyżowanie międzygatunkowe Krzyżowanie wsteczne Poszukiwanie nowych odmian w dzikich populacjach WADY Wysokie koszty Czasochłonność Trudności w wyslekcjonowaniu cech recesywnych Niewystarczająca produkcja nasion D

Embriogeneza somatyczna Pozwala na szybkie rozmnażanie roślin na dużą skale i obniżenie kosztów Opisywane są trzy typy procesu: LFSE („low frequency”) – szybka (około 70 dni); w jednym medium; bez produkcji kalusa; liczba embrionów: do 100/eksplant HFSE („high frequency”) – wymaga użycia dwóch płynnych mediów i przeprowadzenia stadia kalusa; zajmuje 7-8 miesięcy dla C. canephora i 9-10 dla C. arabica; uzyskuje się setki tysięcy embrionów/g kalusa; stosowana w bioreaktorach SCSE („self-controlled”) – łączy zalety HFSE z synchronizacją hodowli D

Wydajność embriogenezy zależy od gatunku; wynosi 600 000 embrionów/L dla C. canephora i 20 000/L dla C. arabica (w bioreaktorach przez 7 tygodni) Problemy: zmiany morfologiczne, nadmierne uwodnienie komórek, niesynchroniczny rozwój, trudności z wysiewaniem, zmienność somaklonalna Sukcesy: Propagacja C. arabica F1 hybryd- 50 000drzew z 20 hybryd (5 państw Ameryki Środkowej) Propagacja C. canephora odpornej na pasożyty korzeni (18 000 drzewek) D

Kultury zarodków Metoda ta pozwala na uratowanie embrionów powstałych po krzyżowaniu międzygatunkowym, ulegających aborcji na skutek niekompatybilności endoplazmy Otrzymano kultury dojrzałych i niedojrzałych embrionów powstałych po skrzyżowaniu C. arabica z C. canephora M

Kultury pylników Androgeneza pozwala na otrzymanie homozygotycznych roślin w krótkim czasie (jedno pokolenie). Kultury pylników, poprzez tworzenie linii homozygotycznych, mogą być stosowane do identyfikacji i ustabilizowania pożądanych kombinacji genów M Zakończona sukcesem embriogeneza C. arabica

Kultury protoplastów Dzięki fuzji protoplastów możliwa jest hybrydyzacja komórek dwóch gatunków i otrzymanienie płodnego potomstwa. Bezpośrednia i jak dotąd – jedyna metoda wprowadzania dużej ilości genów do roślin kawowca M Pierwsze udane doświadczenia związane z otrzymaniem protoplastów i ich regeneracją zostały przeprowadzone w 1987r. Obecnie otrzymuje się 3,5*106 protoplastów na gram świeżej masy

Genetyczna transformacja kawy Biolistyka – przejściowa ekspresja transgenu Elektroporacja – transfer DNA do protplastów Transformacja za pomocą Agrobacterium – obecnie używana Wykorzystanie tkankowo-specyficznych i indukowalnych promotorów M

Osiągnięcia: C. arabica i C. canephora stransformowane genem cry1Ac (owadobójcze białko B. thuringiensis), za pomocą A.tumefaciens - efektywność transformacji zależała od genotypu - otrzymano ekspresje białka w liściach - rośliny nabrały cech oporności Zastosowanie A. rhizogenes jako wektora - korzenie wykazywały ekspresję transgenu - potwierdzono wbudowanie sekwencji wektora - zaburzenia w fenotypach po przeniesieniu roślin do szklarni (poskręcane liście, krótkie międzywęźla) M

Klonowanie ekonomicznie wartościowych genów Biosynteza kofeiny ksantozyno-N7-metylotransferaza, metylotransferaza 7-metyloksantyny Białek odpowiedzialne za przechowywanie ziaren 11S-globulina Biosynteza etylenu ACC-syntaza, ACC-okydaza Geny oporności na choroby M

Kofeina - związek o dwóch obliczach Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, jest analeptykiem ośrodka oddechowego, polepsza procesy kojarzeniowe, zmniejsza zmęczenie i senność, rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego Może powodować m.in. nudności, bóle głowy, bezsenność, drżenie rąk, niemiarowość czynności serca, a w dużych dawkach także duszności, drgawki, poty, owrzodzenie żołądka D Filiżanka mocnej kawy lub herbaty zawiera ok. 0,2 g kofeiny.

Jak otrzymać kawę bezkofeinową? Przeprowadzając ekstrakcję kofeiny z ziarna zielonego, przed prażeniem. Istnieje szereg metod usuwania kofeiny z kawy, najbardziej rozpowszechnione są metoda wodno-węglowa i metoda dichlorometanowa (obniżenie jakości naparu) Krzyżując odmiany o niskiej produkcji kofeiny (jakieś 20 lat...) Uzyskując rośliny transgeniczne... D

D Jedna z możliwości - zablokowanie aktywności syntazy kofeiny (udane próby sklonowania genu tego enzymu)

Źródła: Biotechnological applicatios for the improvement of coffee (Coffea arabica L.) H. Etienne i in. In Vitro Cell Dev. Biol.-Plant 38:129-138 March-April 2002 Caffeine synthase gene from tea leaves M. Kato i in. Nature 406: 956-957 August 2000 Advances in coffee biotechnology M. Carneiro AgBiotechNet 1999 Vol.1. Jan, ABN 006 www.kawa.pl M

Dziękujemy za uwagę! M