Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior Zakład Higieny i Dietetyki Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum Kraków PORADNICTWO ŻYWIENIOWE Funkcje żywności Aspekty zaburzeń żywieniowych na przykładzie głodu pozornego, utajonego i otyłości Standardy postępowania dietetycznego z pacjentem otyłym Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Funkcje żywności - omówienie Funkcja fizjologiczna Funkcje społeczne
GŁÓD – stan motywacyjny powstający pod wpływem deprywacji. Aby skutecznie regulować pobór pokarmów organizm musi być zdolny do: wykrywania fizjologicznego stanu głodu, inicjowania i organizowania zachowania w postaci spożywania żywności, przerwania tego zachowania w momencie zaspokojenia potrzeb organizmu (głodu rzeczywistego).
3 rodzaje głodu – omówienie Głód rzeczywisty Głód utajony - żywienie pozornie obfite i dostatnie w rzeczywistości nie dostarcza organizmowi podstawowych wartości odżywczych. Głód pozorny - nadmierny apetyt nieodzwierciedlający rzeczywistych potrzeb organizmu
Jakie są skutki niezaspokojenia potrzeb? STRES (dystres) Zachowania żywieniowe w sytuacji stresu zależą od tolerancji na stres, czyli indywidualnej zdolności przeciwstawienia się stresowi bez poważnych konsekwencji
3 typy konsumentów ze względu na specyfikę ich zachowań w sytuacjach stresowych: konsumenci restrykcyjni – cechy charakterystyczne, omówienie konsumenci emocjonalni – cechy charakterystyczne, omówienie pozostali konsumenci – cechy charakterystyczne, omówienie
Środowisko jako czynnik w głodowaniu otyłych ludzi omówienie: odczytywane bodźce, typy reakcji na utrudnienia w dostępie pożywienia
Wrażliwość na sygnały (wewnętrzne i zewnętrzne) a stan odżywienia – omówienie na przykładach
w małym stopniu wpływają na nie bodźce fizjologiczne! U osób otyłych zachowania żywieniowe zdają się być wyrazem stałego, umiarkowanie silnego głodu, w małym stopniu wpływają na nie bodźce fizjologiczne!
Przedstawienie standardów postępowania w otyłości wg National Institute of Health wg World HO
Strategia leczenia otyłości Zalecenia prawidłowego żywienia i bardziej aktywnego stylu życia Deficyt energetyczny + wzrost wydatków energetycznych
Zalecenia NIH, National Heart, Lung and Blood Inst Zalecenia NIH, National Heart, Lung and Blood Inst., Obesity Education Initiative Expert Panel, The North American Association for the Study of Obesity BMI 25-35 kg/m2 deficyt energet. 300-500kcal/dobę spadek m.c. 0,3- 0,5 kg m.c./tydz. BMI >35 kg/m2 deficyt energet. 500-1000kcal/dobę spadek m.c. 0,5- 1,0 kg m.c./tydz.
Indywidualny dobór deficytu energetycznego Jak?
Proponowana energetyczność diety Propozycje energetyczności diety w zależności od początkowej m.c. pacjenta Masa ciała [kg] Proponowana energetyczność diety 68-90 1000-1200kcal 91-113 1200-1500kcal 114-135 1500-1800kcal 136-158 1800-2000kcal >158 2000kcal
Otyłość jako problem medyczny otyłość ze względu na przyczyny jej powstawania: prosta (egzogenna) – jest skutkiem nadmiernego spożycia pokarmów; endogenna – jest uwarunkowana genetycznie lub hormonalnie lub wywołana zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym.
Otyłość jako problem medyczny otyłość ze względu na rozmieszczenie tłuszczu w organizmie: androidalna (brzuszna) – tłuszcz gromadzi się w górnej części tułowia okołonarządowo (w jamie brzusznej) i podskórnie, na ramionach, karku. gynoidalna – skupienie tłuszczu występuje w dolnej części tułowia, w obrębie podbrzusza, na biodrach, pośladkach i udach.
Otyłość jako problem socjologiczny Problem nietolerancji ludzi otyłych Poczucie przegranej towarzyszące osobom otyłym – źródła, omówienie
Co należy, aby osiągnąć sukces w odchudzaniu ??