Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

Teoria poszukiwania doznań Marvina Zuckermana (1)
Czy zawsze dobrze diagnozujemy celiakię?
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA Zagadnienia: 1. Styl życia a zdrowie człowieka;
Problemem współczesnej medycyny
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Zanim zjem pomyślę....
Wykład VI Współczesne rozumienie anoreksji i bulimii
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Biologia jako nauka eksperymentalna
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
POLACY a problemy z masą ciała
Psychologia w zarządzaniu
TRZYMAJ FORMĘ.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G
Złe nawyki żywieniowe.
O potyczkach ze zbędnymi kilogramami słów kilka
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
ANOREKSJA.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek
Zaburzenia odżywiania otyłość i nadwaga –współczesny problem cywilizacyjny w populacji dzieci i młodzieży Dr Ewa Starostecka Klinika Endokrynologii i.
Zaburzenia odżywiania
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
 Odchudzanie wpływa na zdrowie negatywnie i jest bardzo niebezpieczne, jeżeli stosuje się diety rygorystyczne i szybko traci się wadze.
Dietetyka praktyczna w profilaktyce chorób układu krążenia dr n. med. Bogdan Szponar Zakład Dietetyki Klinicznej Uniwersytet Medyczny w Lublinie.
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Żeby zdrowym być….
Ruch to zdrowie ! „Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać”
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
„Sposoby radzenia sobie ze stresem”
ZAPOBIEGANIE OTYŁOŚCI U DZIECI -czy jest szansa na sukces?
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Psychologia w zarządzaniu
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior Zakład Higieny i Dietetyki Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum Kraków PORADNICTWO ŻYWIENIOWE Funkcje żywności Aspekty zaburzeń żywieniowych na przykładzie głodu pozornego, utajonego i otyłości Standardy postępowania dietetycznego z pacjentem otyłym Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior

Funkcje żywności - omówienie Funkcja fizjologiczna Funkcje społeczne

GŁÓD – stan motywacyjny powstający pod wpływem deprywacji. Aby skutecznie regulować pobór pokarmów organizm musi być zdolny do: wykrywania fizjologicznego stanu głodu, inicjowania i organizowania zachowania w postaci spożywania żywności, przerwania tego zachowania w momencie zaspokojenia potrzeb organizmu (głodu rzeczywistego).

3 rodzaje głodu – omówienie Głód rzeczywisty Głód utajony - żywienie pozornie obfite i dostatnie w rzeczywistości nie dostarcza organizmowi podstawowych wartości odżywczych. Głód pozorny - nadmierny apetyt nieodzwierciedlający rzeczywistych potrzeb organizmu

Jakie są skutki niezaspokojenia potrzeb? STRES (dystres) Zachowania żywieniowe w sytuacji stresu zależą od tolerancji na stres, czyli indywidualnej zdolności przeciwstawienia się stresowi bez poważnych konsekwencji

3 typy konsumentów ze względu na specyfikę ich zachowań w sytuacjach stresowych: konsumenci restrykcyjni – cechy charakterystyczne, omówienie konsumenci emocjonalni – cechy charakterystyczne, omówienie pozostali konsumenci – cechy charakterystyczne, omówienie

Środowisko jako czynnik w głodowaniu otyłych ludzi omówienie: odczytywane bodźce, typy reakcji na utrudnienia w dostępie pożywienia

Wrażliwość na sygnały (wewnętrzne i zewnętrzne) a stan odżywienia – omówienie na przykładach

w małym stopniu wpływają na nie bodźce fizjologiczne! U osób otyłych zachowania żywieniowe zdają się być wyrazem stałego, umiarkowanie silnego głodu, w małym stopniu wpływają na nie bodźce fizjologiczne!

Przedstawienie standardów postępowania w otyłości wg National Institute of Health wg World HO

Strategia leczenia otyłości Zalecenia prawidłowego żywienia i bardziej aktywnego stylu życia Deficyt energetyczny + wzrost wydatków energetycznych

Zalecenia NIH, National Heart, Lung and Blood Inst Zalecenia NIH, National Heart, Lung and Blood Inst., Obesity Education Initiative Expert Panel, The North American Association for the Study of Obesity BMI 25-35 kg/m2 deficyt energet. 300-500kcal/dobę spadek m.c. 0,3- 0,5 kg m.c./tydz. BMI >35 kg/m2 deficyt energet. 500-1000kcal/dobę spadek m.c. 0,5- 1,0 kg m.c./tydz.

Indywidualny dobór deficytu energetycznego Jak?

Proponowana energetyczność diety Propozycje energetyczności diety w zależności od początkowej m.c. pacjenta Masa ciała [kg] Proponowana energetyczność diety 68-90 1000-1200kcal 91-113 1200-1500kcal 114-135 1500-1800kcal 136-158 1800-2000kcal >158 2000kcal

Otyłość jako problem medyczny otyłość ze względu na przyczyny jej powstawania: prosta (egzogenna) – jest skutkiem nadmiernego spożycia pokarmów; endogenna – jest uwarunkowana genetycznie lub hormonalnie lub wywołana zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym.

Otyłość jako problem medyczny otyłość ze względu na rozmieszczenie tłuszczu w organizmie: androidalna (brzuszna) – tłuszcz gromadzi się w górnej części tułowia okołonarządowo (w jamie brzusznej) i podskórnie, na ramionach, karku. gynoidalna – skupienie tłuszczu występuje w dolnej części tułowia, w obrębie podbrzusza, na biodrach, pośladkach i udach.

Otyłość jako problem socjologiczny Problem nietolerancji ludzi otyłych Poczucie przegranej towarzyszące osobom otyłym – źródła, omówienie

Co należy, aby osiągnąć sukces w odchudzaniu ??