Ocena jakości danych za 2006 rok; badania działalności produkcji zwierzęcej - problemy metodyczne Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów 24-28.09.2007 r. mgr inż. Marcin Cholewa, marcin.cholewa@fadn.pl
Plan prezentacji Jakość danych dla działalności produkcji zwierzęcej w 2006 roku Badania działalności produkcji zwierzęcej w 2007 roku – problemy metodyczne Charakterystyka działalności produkcji zwierzęcej badanych w 2007 roku
Działalności produkcji zwierzęcej objęte badaniami w 2006 roku krowy mleczne (66-22-10) kury nioski (66-61-21) brojlery kurze (66-61-50) żywiec wołowy (66-24-10)
Najczęściej pojawiające się przekroczenia zakresów KROWY MLECZNE Zużycie zielonki i kiszonki Koszt dodatków mineralnych i paszowych Zużycie ziarna paszowego i śruty ze zbóż Zużycie siana i słomy Udział zwierząt padłych w zwierzętach młodych z urodzenia
Najczęściej pojawiające się przekroczenia zakresów KURY NIOSKI Koszt dodatków paszowych i uzupełniających Koszt własnych pasz treściwych (głównie pszenica) Zużycie pasz treściwych
Bilansowanie obrotu stada zwierząt Na przeklasowanie (obrót wewnętrzny) + Zakup zwierząt = Sprzedaż + Przekazania + Upadki + + BZ - BO
Bilansowanie obrotu stada zwierząt
Bilansowanie obrotu stada zwierząt
Bilansowanie obrotu stada zwierząt
Działalności produkcji zwierzęcej objęte badaniami w 2007 roku: Maciory (66-52-00) Krowy mamki (66-22-20) Matki owcze (66-31-20) Żywiec barani (66-37-00)
Wymiana stada Dotyczy macior, krów mamek oraz matek owczych W ramach wymiany stada do działalności tych nie wchodzą zwierzęta dorosłe z przeklasowania Zwierzęta dorosłe mogą wejść do stada tylko jeśli pochodzą z zakupu
Wymiana stada – zwierzęta dorosłe
Rozdysponowanie nakładów W okresie gdy młode zwierzęta przebywają razem z matką (od urodzenia do odstawienia) i są dokarmiane paszami, ilość i cenę tych pasz należy uwzględnić w odpowiednich tabelach W sytuacji, gdy poniesione zostały inne koszty np. na leczenie młodych zwierząt, należy postąpić analogicznie
Ewidencjonowanie młodych zwierząt Dotyczy macior, krów mamek oraz matek owczych Jeżeli prosięta / cielęta / jagnięta urodziły się przed rokiem obrachunkowym należy to odnotować w tabeli 1A pod warunkiem, że ich sprzedaż / przekazanie / przeklasowanie nastąpiło w roku badań określonej działalności
Krowy mamki Cechy charakterystyczne działalności: cielęta zostają odstawione od matek w wieku od 6 do 9 miesięcy, brak udoju krów „mamek” (mleko w całości stanowi pokarm dla cieląt), waga cielęcia po odstawieniu od matki 180 – 230 kg, ekstensywny system utrzymania, sezonowość krycia i wycieleń.
Matki owcze Sposoby odchowu jagniąt: 90-100 dni (odchów tradycyjny) – masa ciała jagniąt przy odsadzeniu 22-24 kg, 35-42 dni (wcześniejsze odsadzenie jagniąt) – masa ciała jagniąt przy odsadzeniu 13 kg, 3 dni (odchów jagniąt na preparatach mlekozastępczych) – przy trzech wykotach w ciągu dwóch lat, intensywne użytkowanie rozrodowe owiec oraz intensywny wychów jagniąt.
średnio intensywny (do 6 mies.) Żywiec barani Rodzaje tuczu jagniąt Tucz jagniąt intensywny średnio intensywny (do 6 mies.) przedłużony do 9 mies. mleczny tucz do 30 kg masy ciała tucz pastwiskowy (30–40 kg) tucz w owczarni (stacjonarny)30 – 40 kg pastwiskowy w owczarni
Dziękuję za uwagę