Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Warsztat III Kielce, 10 kwietnia 2010 Krzysztof Janiak
Plan warsztatu Przedstawienie prowadzących Omówienie poszczególnych bloków warsztatu - wprowadzenie do tematu współpraca czy … rywalizacja przykłady wspólnego działania prezentacja LGD Fundacja Gościnna Wielkopolska Dyskusja i wnioski
Osoby prowadzące warsztat Krzysztof Janiak – moderator Beata Szybińska – współpraca czy … rywalizacja Karolina Cygan – przykłady współpracy Marian Poślednik, Jarosław Lisiecki - LGD Fundacja Gościnna Wielkopolska Andrzej Hałasiewicz – podsumowanie i wnioski
Wprowadzenie do tematu Współpraca w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki Turystyka wiejska - wypoczynek w warunkach wiejskich Agroturystyka – pewna forma turystyki wiejskiej, polegająca na spędzaniu czasu na wsi, w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, gdzie można mieszkać, jadać posiłki z gospodarzami oraz obserwować i uczestniczyć w wielu zajęciach gospodarskich, hodowlanych i pracach polowych. Współpraca pomiędzy mieszkańcami i organizacjami lokalnymi świadczącymi usługi turystyczne
Różne aspekty współpracy kto i z kim ma współpracować? po co, czy w ogóle potrzebna jest współpraca? czym się charakteryzuje, jakie cechy? jakie rodzaje współpracy? jakie korzyści lub/i straty przynosi współpraca?
Koordynacja prac na każdym etapie Konkretne działania Elementy przygotowania zintegrowanego produktu turystycznego: Aktywizacja i organizacja lokalnej społeczności Przygotowanie atrakcji (walorów) turystycznych Rozwój infrastruktury i usług turystycznych Stworzenie zintegrowanej oferty turystycznej Koordynacja prac na każdym etapie
Dyskusja i wnioski Czy i dla kogo współpraca jest opłacalna Jak współpracować w przygotowaniu zintegrowanej oferty turystycznej Szanse i zagrożenia „turystyki wiejskiej na drodze do komercjalizacji”