ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krótka prezentacja na temat przemocy i pornografii
Advertisements

Przygotowała Wiktoria Wiśniewska
Ekologiczna żywność w naszej okolicy.
Małgorzata Pietroczuk
rachunkowość zajęcia nr 7
Strona tytułowa „ POLSKIE ROLNICTWO W UNII EUROPEJSKIEJ”
Widzisz byłego prezydęta Clintona i jego następcę Gora? Nie... To są 2 twarze Clintona ale z innym uczesaniem. Co widzisz?
Turystyka zdrowotna.
Krajobraz I jego elementy Prowadzący: mgr Łukasz Stokłosa
Przedsiębiorstwa mają ogromny wpływ na środowisko. Dlatego muszą stosować się do przepisów UE dotyczących ochrony środowiska w wielu dziedzinach, takich.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚĆI
Flaga Unii Europejskiej. Dwanaście złotych gwiazd ułożonych koliście na lazurowym tle. Pomysł na wygląd i kształt flagi pochodzi od hiszpańskiego dyplomaty.
Waluta Unii Europejskiej - euro
Powinieneś koniecznie śmiać się cześciej!!! Gdybyś przez 8 lat, 7 miesięcy i 6 dni krzyczał, wyprodukowałbyś wystarczająco energii, żeby ogrzać szklankę
Reportaż o dniu wegetarianizmu. 1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu, a tylko w Polsce – jak wynika ze statystyk – mamy ok. 2 miliony.
WNIOSKI Z PRZEPROWADZONEJ ANKIETY NA TEMAT SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO ORAZ GAZETKI SZKOLNEJ „KUJONEK”
PREZENTACJA WYKORZYSTANA PODCZAS DEBATY W SALI PATRONA SZKOŁY.
Młodzież a wolontariat.. Opracowanie: Judyta Szłapa Urszula Buczek.
Niedowaga, Nadwaga, Właściwa waga ciała
Owoce i warzywa.
Zakupy, a ekorozwój, czyli jak połączyć przyjemne z pożytecznym.
Żywność wysoko przetworzona czy żywność ekologiczna?
Ach te baby... Ach te baby....
Uwaga !!! Uczniowie SP 32 w Toruniu ! Zapraszamy was i Wasze rodziny do wzięcia udziału w Festynie Zdrowia, który odbędzie się 31 maja 2013 roku podczas.
Ankieta przeprowadzona w szkole.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Władza i gospodarka. Stolica Andaluzji: Sewilla Władze Andaluzji Władza wykonawcza : Rada Ministrów, przewodniczy Premier Autonomicznego Rządu Andaluzji.
Zdrowe śniadanie klasy III W szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Olszynach.
Naszym głównym celem podczas przeprowadzonych zajęć było:
Wyniki ankiety przeprowadzonej w SP 15 w klasach 4-6. "Wiem co jem".
Powrót do sukcesu Analiza przypadku Princessy (rola badań marketingowych podczas rozwoju produktu: ) Powrót do sukcesu Analiza przypadku Princessy.
Światowy dzień walki z otyłością
PHP Operacje na datach Damian Urbańczyk. Operacje na datach? Dzięki odpowiednim funkcjom PHP, możemy dokonywać operacji na datach. Funkcje date() i time()
HTML Podstawy języka hipertekstowego Damian Urbańczyk.
Władza lokalna w Polsce
PATOLOGIE SPOŁECZNE. Ubóstwo i bezrobocie SPOSOBY ZWALCZANIA UBÓSTWA I BEZROBOCIA System opieki społecznej Programy aktywneProgramy pasywne.
Znaczenie trzeźwości od alkoholu i narkotyków w miłości
Prawo lokalne w Internecie Jakub Kasprzycki
Jak się uchronić przed zagrożeniami wynikającymi z użytkowania sieci?
MLEKO przygotował: B. Paczos VID
Technik Ochrony Środowiska Myśl przyszłościowo – kształć się zawodowo przyszłościowo – kształć się zawodowo Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących.
Zanieczyszczenia Wód Dominik Cieśliński.
Elis Podlak kl. I A Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Brodach.
Następstwa ODD ODD może przekształcić się w Zespół Zaburzenia Zachowania tj. CD (Conduct Disorder), Dzieci z tym zespołem to jednostki niedostosowane społecznie!
SKĄD WIEM, KIM JESTEM? O TOŻSAMOśCI I TOŻSAMOŚCIACH
To śmieszne...
Projekt realizowany w ramach ZPORR, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego i budżetu państwa Ocena i oczekiwania.
PolGIS jako nowoczesny system do paszportyzacji sieci
Zadania związane z obliczaniem procentów
Podstawowe Zasady Działamy bez przemocy Pracujemy ponad granicami Jesteśmy niezależni.
Zmiany w Przepisach Gry w Piłkę Nożną od 1 września 2006r. Kolegium Sędziów Warmińsko-Mazurskiego Związku Piłki Nożnej.
Białka Autorzy: Kamila Sałyga Weronika Kuźnia.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Podstawy przetwórstwa spożywczego Dział 5 Organizacja procesu technologicznego 5.1 Wiadomości ogólne Technikum agrobiznesu.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Z Ż oł Ą dka czyli jak walczy Ć ze złymi nawykami Społeczne gimnazjum w kwidzynie program CZAS NA ZDROWIE.
Prezentacja Szkoły Podstawowej w Święcięńcu Nasze rady na odpady Sprzątanie Świata 20 września 2008r.
Bezpieczny Internet
KRWIODAWSTWO.
Temat 6: Elementy podstawowe
Temat 4: Znaki diakrytyczne i definiowanie języka dokumentu
Matmatura 2013; 2014; 2015; 2016; 2017…. p. Katarzyna Misztal z uczniami klasy 2F: Monika Tobera Milena Ściana Radosław Stochmal KTO?
Zdrowy tryb ż ycia. Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Etykiety Etykieta to wyrób papierowy lub z folii przymocowany do produktu w celu zidentyfikowania lub określenia jego zawartości. Często etykiety służą.
Substancje chemiczne o znaczeniu biologicznym
Instrukcja switch switch (wyrażenie) { case wart_1 : { instr_1; break; } case wart_2 : { instr_2; break; } … case wart_n : { instr_n; break; } default.
Lokalny Fundusz Młodych Projekt Lokalne Fundusze Młodych realizowany przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży we współpracy z Urzędem Dzielnicy Bielany.
w/g Grzegorz Gadomskiego
PIENIĄDZE.
Zapis prezentacji:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA OPARTY NA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Mieczyslaw Babalski ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć Katarzyna Czubachowska

“Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością” Sokrates

10 PRZYKAZAŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA 1. Dbaj o urozmaicenie posiłków. 2. Unikaj słodyczy z wyjątkiem miodu. 3. Unikaj otyłości. 4. Spożywaj produkty bogate w błonnik. 5. Pij mleko. Dwie szklanki mleka dziennie zabezpieczają przed brakiem wapnia. 6. Spożywaj ryby 2 – 3 razy w tygodniu. 7. Codziennie spożywaj warzywa i owoce. 8. Unikaj tłuszczów zwierzęcych. 9. Ogranicz spożycie soli. 10. Unikaj alkoholu, mocnej herbaty i kawy.

MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Oceniając jakość żywności przy zakupie należy zwracać uwagę na wiele cech, a w szczególności: właściwości zewnętrzne – wielkość, kształt, zabarwienie, brak uszkodzeń i oznak chorób, wartość biologiczna – zawartość cennych składników pokarmowych, takich jak: białko, witaminy, ale również na zawartość zanieczyszczeń chemicznych, środków konserwujących, barwiących itp.

MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Jakość biologiczna produktów zależy od: warunków środowiskowych (np. jakość wód, powietrza, gleby), sposobu produkcji żywności, substancji szkodliwych dla ludzi dodawanych do żywności (np. konserwanty, sztuczne barwniki).

MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Zanieczyszczenie żywności truciznami środowiskowymi i dodatkami chemicznymi oraz pozbawienie jej wartości w wyniku współczesnych metod przetwarzania takich jak rafinowanie, konserwowanie i preparowanie sprawiają, że pewna część artykułów spożywczych staje się “artykułami trującymi”.

MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA We współcześnie produkowanej żywności stosuje się m.in. następujące dodatki: barwniki – wiele z licznie stosowanych barwników jest rakotwócze, substancje słodzące, substancje konserwujące, antyutleniacze, regulatory kwasowości, i wiele innych środków chemicznych

MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Ta ogromna liczba substancji (ok. 5000 w krajach Unii Europejskiej, a w Polsce 180), które mają niewiele wspólnego z prawdziwą żywnością, daje nieskończone możliwościmodyfikowania struktury, konsystencji, smaku i zapachu wytwarzanego produktu. Zabiegi technologiczne prowadzą do otrzymania produktu pozornie taniego, ale czy dla nas zdrowego?

MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Produkty ekologiczne charakteryzują się wysoką jakością: skład produktów jest harmonijnie zbilansowany, nie zawierają zanieczyszczeń, stanowiących pozostałości chemii rolnej, przetworzone tylko w niezbędnym stopniu, są wytwarzane bez stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), nie są poddawane obróbce z zastosowaniem promieniowania jonizującego, ich proces produkcji kontrolowany jest przez jednostki certyfikujące.

OZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI Znakowanie jest jedynym elementem pozwalającym konsumentom odróżnić żywność ekologiczną od innych produktów żywnościowych Zgodnie z rozporządzeniem Rady EWG 2092/91 etykieta produktu rolnictwa ekologicznego powinna zawierać: nazwę produktu, nazwisko i adres producenta, nazwę i numer jednostki certyfikującej, oraz może zawierać: napis: „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE” znak graficzny

ZNAK ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POWIECIE BRODNICKIM W 2006 roku były 53 gospodarstwa kontrolowane przez jednostki certyfikujące (gospodarstwa z certyfikatem rolnictwa ekologicznego i w trakcie przestawiania).