Białka W diecie człowieka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
Funkcje składników pokarmowych
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywiaj się zdrowo 1.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Skutki głodu i niedożywienia
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Białka W diecie człowieka

Rola białka Organizm człowieka zawiera około 65% wody, 20% białek, 10% tłuszczów, 1% węglowodanów i 4% składników mineralnych. Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy wszystkich tkanek organizmów i wchodzą w skład wielu związków pełniących funkcję regulacyjne przemian metabolicznych oraz obronnych organizmu (enzymy i hormony). Dodatkowo stanowią tzw. Paliwo energetyczne. Jest ono jednak mało ekonomiczne gdyż w procesie spalania białka wydziela się dużo energii cieplnej, a mało użytecznej energii mechanicznej.

Brak białka powoduje uczycie głodu Brak białka powoduje uczycie głodu. Niedobory białka zwalniają procesy przemiany baterii aż do jej ustania w krańcowych przypadkach. Białko podnosi poziom podstawowej przemiany materii o 40% (tłuszcze 14%, węglowodany 6%) ilość spożywanych białek w diecie osobniczej i całych populacji decyduje o rozwoju biologicznym.

Rodzaje białek Wyróżnia się dwie główne grupy białek:  - pełnowartościowe  -niepełnowartościowe  Białko, które zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów ilości to białko pełnowartościowe. A są to aminokwasy :  fenyloalanina (phenylalanine, Phe)  izoleucyna (isoleucine, Ile)  leucyna (leucine, Leu)  lizyna (lysine, Lys)  metionina (methionine, Met)  treonina (threonine, Thr)  tryptofan (tryptophan, Trp)  walina (valine, Val)  Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, jaja, nabiał. Natomiast warzywa, ziarna czy orzechy dostarczają białko niepełnowartościowe, co oznaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. łącząc wołowinę z ryżem . Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów np. fasoli z ryżem. 

Produkty zawierające białko

Kto spożywa więcej białka? Są wyjątki od reguł jak zawsze w życiu  dlatego też jeśli idzie o białko też są pewne wyjątki, które usprawiedliwiają spożycie powyżej 2,75g na kg LBM, są to przypadki gdy sportowcy zażywają sterydy anaboliczne, organizm wtedy jest w stanie super turbo, potrzebuje dowozu dodatkowych kcal w tym i białka aby podołać wzmożonej syntezie białek mięśniowych. Drugi wyjątek to ciężkie przypadki ektomorfików, którzy posiadają bardzo szybki metabolizm spowodowany wysokim poziomem hormonów tarczycy. W innym przypadku spożycie przesadnych ilości białka jest nie tylko nie zasadne ale też wręcz szkodliwe, dlatego też ilości podane przeze mnie są dla 95% przypadków ilością wystarczającą. 

Ciekawostki… wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, warzywa zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów,  niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii, 

gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się fatalna w skutkach). Przeciwieństwem takich strat i konsekwencji dla zdrowia człowieka jest tłuszcz, albowiem utrata nawet do 90% tkanki tłuszczowej może mieć tylko nieznaczny wpływ na nasze zdrowie, orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło.

Wykonali: Monika Frąckowiak Eryk Gielniak Dorota Chmielewska Dominika Błaszczyk Źródła: Internet: dieta doktora dukana Książki: encyklopedia medyczna od A do Z