Ekologiczna żywność w naszej okolicy.
Żywność z dodatkami lub przetworzona RODZAJE ŻYWNOŚCI Ekologiczna Żywność z dodatkami lub przetworzona Wygodna Funkcjonalna Dietetyczna Genetycznie modyfikowana
Żywność ekologiczna Określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem prawnych zasad Żywność ekologiczna jest wytwarzana z zachowaniem prawnych zasad. Produkty wytwarzane są w naturalnym i bezpiecznym środowisku, gdzie nie używa się nawozów sztucznych oraz syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu ani genetycznie modyfikowanych organizmów.
Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji rolnej, opartym na wykorzystaniu naturalnych procesów, zachodzących w gospodarstwie rolnym. W rolnictwie ekologicznym nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin. Bazę, do uprawy roślin stanowią środki naturalne (biologiczne i mineralne).
Certyfikaty ekologiczne Te oznaczenia gwarantują konsumentom że dany produkt jest wolny od pestycydów, sztucznych hormonów, nawozów, konserwantów i sztucznych barwników. To także produkt, który nie był modyfikowany genetycznie (wolny od GMO). Na opakowaniu żywności ekologicznej musi znajdować się numer certyfikatu oraz nazwa firmy atestującej.
Obszary certyfikacji na zgodność z Rozporządzeniem Rady (WE) 834/2007 Pszczelarstwo Produkcja roślinna Produkcja zwierzęca Akwakultura Zbiór ze stanu naturalnego Przetwórstwo, obrót, import
LOKALNI PRODUCENCI
DARY NATURY
Samo Jabłko
PASIEKA PODLASKA
POLINAT
BRZOZOWA DOLINA
Czy kupujesz produkty ekologiczne? SONDA Czy kupujesz produkty ekologiczne? Jeżeli tak, to jak często?
W jakim stopniu oceniasz dostępność ekologicznej żywności w naszym mieście?
GDZIE MOŻNA KUPIĆ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ W NASZYM MIEŚCIE?
CZWARTKOWY RYNEK
MARKETY (RONDO, MARCPOL, TOPAZ)
Najczęściej wyrabiane produkty w siemiatyckich domach Wyroby owocowe (dżemy, konfitury, soki) Pieczywo Sery Domowe szynki, kiełbasy