Technik żywienia i usług gastronomicznych To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy. Daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej, która ma szczególne perspektywy rozwoju w naszym kraju.
Zdobyte umiejętności pozwalają: oceniać jakość żywności oraz jej przechowywanie profesjonalnie przygotowywać potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii obsługiwać gości z wykorzystaniem różnych metod planować i oceniać żywienie różnych grup ludności organizować produkcję gastronomiczną od zapotrzebowania, przez produkcję do ekspedycji planować i organizować usługi gastronomiczne
Praktyki Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni w zakładach gastronomicznych na terenie naszego powiatu.
Możliwości zatrudnienia w: restauracjach, kawiarniach, pubach, snack-barach, kafeteriach. hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i statkach szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. może również prowadzić własną działalność gospodarczą.