Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Szkoła Podstawowa Nr 48 w Częstochowie, w roku szkolnym 2013/2014, przystąpiła do ogólnopolskiego programu adresowanego do szkół i przedszkoli w ramach.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Rok szkolny 2011/2012.
Dzień Zdrowego Śniadania
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
Uczniom klasy 1a w Szkole Podstawowej im. II Łużyckiej Dywizji Artylerii L.W.P. w Runowie Pomorskim.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch” Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jedzenie.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie

& 6 punkt 2 Statutu Szkoły Podstawowej nr 5 im. Henryka Sienkiewicza w Lesznie: [Zadaniem szkoły jest] „Utrzymanie prozdrowotnych warunków życia i pracy nauczycieli w szkole oraz kształtowanie właściwych postaw wobec problemów ochrony środowiska”

przyjazna otwarta propagująca zdrowy styl życia obecna w świecie kultury i nauki proekologiczna

Szkoły Promującej Zdrowie Historia Szkoły Promującej Zdrowie 1991 rok – raport ZDROWA SZKOŁA Lata 1992-1995 to okres wstępny poświęcony wdrażaniu projektu Od 1996 roku planowo realizujemy projekt Szkoły Promującej Zdrowie

Badania dowodzą, że: Właściwe odżywianie jest podstawą prawidłowego rozwoju. Nieprawidłowe żywienie prowadzi do zaburzeń zdrowia, niedożywienia oraz nadwagi i otyłości. Otyłość dzieci w wieku szkolnym zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym chorób układu krążenia w wieku dojrzałym. Narastająca epidemia otyłości zaczyna być uznawana w Polsce, podobnie, jak w wielu krajach europejskich za najpoważniejsze zagrożenie zdrowia mieszkańców. Pierwszą zasadą racjonalnego żywienia uczniów jest zapewnienie możliwości spożywania posiłków przynajmniej co 4 godziny. Polskie dzieci spożywają jedynie 50% zalecanej normy wapnia - czynnika decydującego o prawidłowym rozwoju struktury kostnej. Zbyt małe spożycie mleka, a co za tym idzie również wapnia może być przyczyną przyspieszenia rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak: osteoporoza lub gruźlica.

Jaka jest rzeczywistość? Obecnie kilkanaście procent uczniów przychodzi do szkoły na czczo; ponad 60% uczniów zjada zazwyczaj II śniadanie, przy czym najczęściej są to kanapki przynoszone z domu; około 20% uczniów zazwyczaj nic w szkole nie jada; obiad w domu spożywa tylko 70-80% uczniów. dane z raportu PZH z 2000roku

Co robimy aby nasze dzieci odżywiały się zdrowo?

Kształtowanie nawyków żywieniowych Szkoła podejmuje wiele działań „Pozwól, by jedzenie było lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem" Hipokrates Kształtowanie nawyków żywieniowych Szkoła podejmuje wiele działań o charakterze edukacyjnym, mających na celu wzbogacenie wiedzy dzieci i młodzieży z zakresu właściwego odżywiania.

Na kartonik mleka każde dziecko czeka

Nasza szkoła ten unijny projekt realizuje od samego początku. Powołana w 2000 roku Fundacja "Mleko dla Szkół, Mleko dla Zdrowia" popularyzuje picie świeżego mleka wśród dzieci. Ideą Programu „Mleko w Szkole” jest, aby co dzień każdy uczeń miał szansę na kartonik ŚWIEŻEGO POŻYWNEGO MLEKA w swojej szkole. Nasza szkoła ten unijny projekt realizuje od samego początku. Codziennie dyżurni uczniowie rozdają kartonik białego lub smakowego mleka. Od tego roku można także za niewielkie pieniądze zakupić jogurt.

ciepłego soczku filiżanka! Do drugiego śniadanka ciepłego soczku filiżanka!

W ten sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na płyny. Uczniowie klas I – III podczas długiej przerwy razem spożywają śniadanko, które popijają ciepłym napojem. W ten sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na płyny. Uczniowie starszych klas mogą zakupić soki w szkolnej pijalni napojów.

CIEPŁA ZUPA NA STOŁÓWCE DLA KAŻDEGO UCZNIA

Codziennie w szkolnej stołówce czeka na dzieci za darmo talerz ciepłej zupy! Z dobrodziejstwa naszego ajenta korzystają przede wszystkim dzieci uczęszczające do świetlicy szkolnej i przebywające w szkole do późnych godzin popołudniowych.

SZKOLNY SKLEPIK

Tutaj każdy znajdzie dla siebie coś dobrego Szkoła nie może być miejscem reklamy i sprzedaży produktów żywnościowych o nieodpowiedniej jakości zdrowotnej, nie zalecanych w żywieniu dzieci. Dbamy o to, aby asortyment produktów spożywczych i napojów sprzedawanych w szkole odpowiadał zasadom racjonalnego żywienia. Tutaj każdy znajdzie dla siebie coś dobrego i zdrowego! W naszej szkole dzieci nie jedzą śmieci!

KAŻDE DZIECKO CI TO POWIE, OWOCE W SZKOLE KAŻDE DZIECKO CI TO POWIE, ŻE OWOCE I WARZYWA TO SAMO ZDROWIE!

i zdrowsze niż paczkowane chipsy czy batoniki. Dzieciaki mają się przekonać, że dojrzałe jabłka, gruszki i truskawki, a także papryka i marchew są smaczniejsze i zdrowsze niż paczkowane chipsy czy batoniki. Dlatego każdy wychowawca w klasach 1 - 3 dba o to, aby na półce w klasie stał kosz z owocami sezonowymi! Chcesz byś zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa!

Hasła promujące zdrowe odżywianie, sylwety warzyw i owoców wykonane przez uczniów były ozdobą manifestacji zdrowia, która przeszła ulicami dzielnicy! Tydzień dla zdrowia

Poprzez samodzielnie przygotowywanie surówek i sałatek Robimy surówki Poprzez samodzielnie przygotowywanie surówek i sałatek kształtujemy w uczniach prawidłowe nawyki żywieniowe.

W restauracji Zajęcia z promocji zdrowia mają na celu wyposażyć uczniów w umiejętność dokonywania „zdrowych” wyborów podczas zakupów lub w restauracji. Niejednokrotnie efekty tej pracy możemy zaobserwować podczas szkolnych wycieczek.

Pamiętaj!!! Prawidłowe żywienie i odpowiednia aktywność fizyczna są warunkami zdrowia i harmonijnego rozwoju dzieci i młodzieży. Nieprawidłowe żywienie i brak aktywności fizycznej prowadzą do niedożywienia, nadwagi, otyłości oraz innych zaburzeń w rozwoju fizycznym i umysłowym dzieci i młodzieży, obniżenia ich odporności na choroby oraz zwiększają ryzyko wystąpienia chorób żywieniowozależnych w dorosłym życiu.

Produkty zbożowe z tzw pełnego przemiału czyli np. pieczywo razowe Piramida żywienia czyli co dać dziecku na drugie śniadanie Mleko i jego przetwory Warzywa i owoce Produkty zbożowe z tzw pełnego przemiału czyli np. pieczywo razowe

Wierzymy, że nasze działania kiedyś zaprocentują!!!