ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Złote zasady odżywiania.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
WIEM,CO JEM !.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Nasza szkoła zna dobre zioła
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Znaczenie ziół dla człowieka
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
Owoce i warzywa.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Warzywa i owoce
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Potrawy w Polsce 1.
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Zapis prezentacji:

ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny. Zalicza się do nich także niektóre grzyby. Zioła stosowane są m.in. w ziołolecznictwie, aromaterapii i jako przyprawy.

Koper

Koper - jednoroczne, aromatyczne zioło osiągające wysokość do 75cm Koper - jednoroczne, aromatyczne zioło osiągające wysokość do 75cm. Ma proste łodygi, pierzaste liście i wiele żółtych kwiatów, które tworzą kiście. Koper jest używany w kuchni i leczy problemy ze zdrowiem. Obecnie herbatki z kopru są używane do łagodzenia niestrawności żołądkowych. Koper jest głównie znany w dzisiejszych czasach jako zioło aromatyczne i ostre w smaku. Liście kopru są dodawane do sałatek i potraw z ryb. Wszyscy dodajemy koper do kiszenia ogórków. Ziarna kopru są używane do duszenia potraw mięsnych, sosów, ziemniaków, chleba. Liście kopru nadają się do suszenia.

Użycie w kuchni Liście, główki z nasionami oraz nasiona kopru są podstawą w przyrządzaniu kiszonych warzyw, przede wszystkim ogórków. Drobno pokrojone liście kopru lub koper suszony dodawane są do potraw z owoców morza, łososia, zup, sałatek oraz sosów do sałatek, drobiu, jaj, mięsa, makaronów, warzyw, głównie fasoli i groszku, kapusty, masła ziołowego, śmietany, twarożku. Świeże liście kopru są dodawane również do octu i oliwy z oliwek.

Przepisy z użyciem kopru

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KOPREM Przygotowanie: - młode ziemniaki umyć i ugotować (ale nie rozgotować). Odcedzić i wystudzić. - pokroić ziemniaki na ćwiartki. - polać olejem z octem, posypać solą i wymieszać z czosnkiem i szczypiorem. - marynować w temperaturze pokojowej do zupełnego ostudzenia ziemniaków, mieszając od czasu do czasu. - przed podaniem ziemniaki wymieszać z majonezem i posypać koprem. Składniki : 16 do 20 młodych ziemniaków 1/2 szklanki oleju z octem 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli 2 ząbki czosnku (obrany i zmiażdżony) 1/4 szklanki szczypioru lub cebuli, posiekane 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki świeżego kopru lub 1/4 szklanki suszonego SMACZNEGO!!!

TWAROŻEK Z OGÓRKIEM I KOPREM Składniki Twarożek Ogórki ( najlepiej kiszone) Koper Pieczywo Przygotowanie : Pokroić ogórki i twarożek Pokrojone składniki wymieszać z twarożkiem Nałożyć twarożek na pieczywo posypać pokrojonym wcześniej koprem i życzymy SMACZNEGO!!!

MIĘTA

Mięta – rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych Mięta – rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Występują głównie w Europie, Azji i Afryce. Gatunkiem typowym jest mięta zielona. Mięta jest znanym ziołem leczniczym pomagającym łagodzić i zwalczać kłopoty żołądkowe, bóle głowy i wiele innych dolegliwości. Nie wolno jednak zapominać o tym, że napar miętowy to także rozkosz dla podniebienia. Liście tej rośliny stanowią uniwersalną przyprawę, składnik mieszanek herbacianych, czy zdrowotnych nalewek.

Użycie w kuchni W kuchni używane są liście mięty pieprzowej świeże i suszone. Znakomicie wzbogacają one smak warzyw: papryka, pomidor, bakłażan, szpinak. Stosuje się je również do deserów z cytryną i owocami, jogurtu, twarogu, ziemniaków, zup, sałatek, sosów, potraw duszonych słodkich i pikantnych, herbatek ziołowych. Mięta dobrze harmonizuje z innymi przyprawami jak: czosnek, bazylia, pietruszka, kardamonem i chili. W kuchni najlepiej stosować świeżą miętę.

Przepisy z użyciem mięty

LEMONIADA Z MIĘTĄ Składniki: szklanka soku wyciśniętego z cytryn - 2 łyżki miodu - pół pęczka świeżej mięty - woda - kilka kostek lodu Sposób przygotowania: Do blendera wlej sok z cytryny, dodaj miód oraz listki mięty, dopełnij wodą i lodem do objętości jednego litra. Wszystko zmiksuj, aż uzyskasz zielonkawo zabarwiony napój. Gdy lemoniada się rozwarstwi (zmiksowane listki zaczną wypływać na powierzchnię), możesz ją przecedzić przez sito.

MELISA

. Działanie: ma działanie uspokajające, stosowana też w bezsenności, depresji oraz nerwicy pomaga w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego zmniejsza napięcie jelita grubego, rozkurcza mięśnie gładkie jelit, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo pomaga w wywołaniu menstruacji podczas gorączki schładza organizm pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego zwalnia napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, odpręża i regeneruje system nerwowy maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady kompresy likwidują bolesne obrzęki inhalacje pomagają przy atakach alergii i kaszlu stosuje się ją również do płukania jasnych włosów przy wypadaniu i łupieżu Melisa lekarska – gatunek byliny z rodziny jasnotowatych. Ludowe nazwy: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. Rośnie dziko w Afryce Północnej , rozprzestrzenia się także gdzieniegdzie poza tym obszarem. Obecnie jest znana i uprawiana na całym świecie, również w Polsce.

Użycie w kuchni Zastosowanie w kuchni: Świeże liście melisy posiadają silniejszy aromat niż suszone, dlatego do sałaty oraz innych surówek, sosów ziołowych, potraw z mięsa, ryb, jaj, do masła, ziołowego, past twarogowych lepiej dodawać świeże zioło ryby morskie natarte zielem melisy tracą swoją nieprzyjemną woń nadaje się do aromatyzowania octu, herbaty, win, likierów suszone liście dodaje się do sosów sałatkowych i ziołowych, bulionów, dań z wieprzowiny, dziczyzny, drobiu, gotowych warzyw kalafiora, groszku, marchwi, selera, pomidorów), grzybów, napojów, owoców, kompotów owocowych, mieszanek herbacianych

Rzeżucha

Rzeżucha : znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku. Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocny. Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP.

Użycie w kuchni Rzeżucha najczęściej spożywana jest na zimno jako dodatek do sałatek,  jajek faszerowanych, kanapek i innych przekąsek. Można poddawać ją również obróbce cieplnej, co zwiększa zawartość w niej witaminy K – np. sporządzając zupę krem z rzeżuchy, czy dodając ją do zapiekanek i innych dań na ciepło.

PRZEPISY Z UŻYCIEM RZEŻUCHY

JAJKA Z RZEŻUCHĄ Składniki: Jajka Majonez rzeżucha Ugotować jajka. Ugotowane przestudzić i przekroić na pół. Pokroić rzeżuchę i część wymieszać z majonezem i położyć na jajko. Pozostałą rzeżuchą posypać jajka.

MASŁO RZEŻUCHOWE NA KANAPCE 100 g miękkiego masła 6 ząbków czosnku garść świeżej rzeżuchy pieprz pieczywo Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę, połączyć z miękkim masłem i ucierać widelcem. Rzeżuchę drobno posiekać, dodać do masła i przyprawić pieprzem według uznania lub zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera na gładką masę.

Bazylia

Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna. Istnieje wiele gatunków bazylii z różnymi walorami smakowymi. Uprawa bazylii zależy od wielu czynników środowiska, takich jak temperatura, położenie geograficzne, gleba czy ilość opadów atmosferycznych. Jej gruby, rozgałęziony korzeń produkuje krzaczaste łodygi rosnące do wysokości 30-60cm. Liście bazylii różnią się kolorami. Mogą być od białego do czerwonego koloru z purpurowym odcieniem.

Użycie bazylii w kuchni Zastosowanie Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek. Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach. Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii. Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich. Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.

Domowe chipsy Nagrzać patelnię i wlać olej Składniki ilość porcji: 24 Pokroić ziemniaki na talarki W małej misce wymieszać oliwę z pieprzem, solą, bazylią. Posmarować każdy talarek Smażyć na patelni około 5 min, aż chipsy staną się lekko rumiane i chrupiące. Należy bacznie je obserwować, gdyż bardzo łatwo można je przypalić! Składniki ilość porcji: 24 6 ziemniaków 120 ml (1/2 szkl.) oliwy 1/2 czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli czosnkowej 1/2 łyżeczki bazylii

SZPINAK

SZPINAK Szpinak – rodzaj roślin z rodziny komosowatych obejmujący trzy gatunki, pochodzące ze środkowo-zachodniej Azji. Spośród nich szeroko znanym, cenionym jako roślina warzywna i uprawianym na całym niemal świecie jest szpinak warzywny.

UŻYCIE SZPINAKU W KUCHNI Właściwości (zastosowanie): szpinak zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Szpinak działa wzmacniająco na środki lecznicze używane w rozmaitych schorzeniach. Szczególnie polecany jest dla diabetyków i nadciśnieniowców. Ponadto wykorzystywany jest także sok z liści szpinaku. Posiada dużo składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, osoby starsze powinny spożywać szpinak w jak najmniejszych ilościach. Ponadto szpinak posiada właściwości krwiotwórcze. Dawkowanie: Liście szpinaku stanowią bardzo zdrową jarzynę. Spożywane są zarówno na surowo (przyrządzane są podobnie jak sałata), jak i gotowane. Świeże liście mają dosyć skuteczne właściwości przeciwszkorbutowe. Ugotowane natomiast posiadają spore znaczenie dietetyczne i polecane są dla osób z nieprawidłową przemianą materii.

Przepisy z użyciem szpinaku

TWAROŻEK ZE SZPINAKIEM Składniki: - świeży lub mrożony szpinak (nie siekany - najlepszy będzie w liściach) - czosnek - sól, pieprz - śmietana lub jogurt, najlepiej typu greckiego Sposób przygotowania: Świeży szpinak myjemy dokładnie, płuczemy i osuszamy. Na odrobinie oleju podsmażamy chwilkę posiekany czosnek. Uwaga, pilnujemy, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki! Wrzucamy szpinak (uwaga, świeże liście znacznie tracą na objętości!). Nie doprowadzamy do stanu papki! Doprawiamy jogurtem lub śmietaną oraz solą i pieprzem. Mrożony szpinak odparowujemy w garnku na małym ogniu. Kiedy zgęstnieje, wyciskamy czosnek, chwilę dusimy razem. Doprawiamy jogurtem / śmietaną oraz przyprawami.

MAJERANEK

Lebiodka majeranek, – gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatycH. Inne nazwy zwyczajowe: majoran, mariolka. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie rośnie dziko tylko na Cyprze i w Turcji. Jest natomiast uprawiany w wielu rejonach świata.

Roślina przyprawowa uprawiana w ogrodzie, skrzynkach balkonowych lub doniczkach. Doskonała roślina do tradycyjnych ogrodów ziołowo-przyprawowych. W ludowej medycynie bywał stosowany przy bólach głowy, skurczach, kaszlu, migrenie, problemach z trawieniem, a nawet lekkich schorzeniach nerwowych.

PIETRUSZKA

Pietruszka zwyczajna – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.

Właściwości pietruszki Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle miesiączkowe. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ PEZENTACJĘ WYKONALI JULIA BREWKA ADAM JOŃCZYK MATEUSZ KRYWOSZONEK KAMIL KADZIEWICZ