ZBIOROWE ZATRUCIA POKARMOWE W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 ROKU.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy różyczka wrodzona może jeszcze stanowić problem w Polsce?
Advertisements

w roku 2010 na tle lat ubiegłych
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Profilaktyka raka piersi
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
POWIAT MYŚLENICKI Tytuł Projektu: Poprawa płynności ruchu w centrum Myślenic poprzez przebudowę skrzyżowań dróg powiatowych K 1935 i K 1967na rondo.
GRYPA WYWOŁANA PRZEZ WIRUS A(H1N1)‏
„BEZPIECZNE DZIECIŃSTWO NA WSI”
projekt poprawy jakości 2005
ORGANY I INSTYTUCJE WŁAŚCIWE W SPRAWACH EPIDEMII, EPIZOOTI I EPIFITOZ
Krzysztof Kłos Dyrektor Departamentu Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Gminne i powiatowe programy ochrony zdrowia.
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
PRZYJACIEL RODZINY CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA!
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ROLA POWIATOWYCH URZĘDÓW PRACY WE WSPIERANIU ZATRUDNIENIA.
Efekty wsparcia udzielonego w latach w ramach działania 2.2 ZPORR w województwie podkarpackim Jowita Siemińska Oddział Nauki Departament Edukacji.
SYTUACJA NA LOKALNYM RYNKU PRACY – POWIAT GORLICE
Wojewódzki Urząd Pracy w Szczecinie Równość szans kobiet i mężczyzn na zachodniopomorskim rynku pracy Szczecin, 28 września 2010 r.
Profilaktyka HIV/ AIDS w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej
EPIDEMIOLOGIA: HIV/AIDS na świecie i w Polsce
Projekt „Zapobieganie zakażeniom HCV”
EPIDEMIOLOGIA ZAKAŻEŃ HIV/AIDS
Kampylobakterioza owiec i kóz
Zanieczyszczenia biologiczne
Zagrożenia: Zatrucia pokarmowe Choroby zakaźne i zakażenia w tym skóry
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Skuteczność leczenia metodą FED u osób ze skoliozą w różnym wieku metrykalnym i kostnym w Ośrodku „BIO” Mariusz Czarnecki w Końskich. Mariusz Czarnecki,
EPIDEMIOLOGIA: HIV/AIDS na świecie i w Polsce
Podsumowanie dyskusji w grupach i wnioski
Jakość żywności w Polsce
ABCzapobieganiaHIV/AIDS Wałbrzych, grudzień 2005 r.
1 ANALIZA STANU BEZROBOCIA NA TERENIE MIASTA I GMINY GOŁAŃCZ ANALIZA STANU BEZROBOCIA NA TERENIE MIASTA I GMINY GOŁAŃCZ ZA ROK 2004 ORAZ PORÓWNANIE Z LATAMI.
1 HCV można pokonać – program szkoleń dla pracowników medycznych województw: kujawsko-pomorskiego, małopolskiego, mazowieckiego, opolskiego i wielkopolskiego.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
REKRUTACJA W jednej bazie tego systemu znajdziecie ok. 350 szkół ponadgimnazjalnych z terenu województwa małopolskiego z następujących miast i powiatów:
Warunki, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasady jego organizowania i nadzorowania. Powiatowa Stacja.
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
OCENA ZASOBÓW POMOCY SPOŁECZNEJ W WOJEWÓDZTWIE PODLASKIM W 2013 ROKU
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
Wojewódzki Urząd Pracy w Szczecinie Aktualna informacja o rynku pracy w województwie zachodniopomorskim Szczecin, 29 czerwca 2011 r.
Komenda Powiatowa Policji
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Podsumowanie realizacji projektu „Własna firma” Chrzanów, 26 marca 2014 r.
Informacje dla lekarzy POZ dotyczące postępowania z pacjentem podejrzanym o zakażenie wirusem EBOLA Dr n. med. Agnieszka Muszyńska Konsultant wojewódzki.
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
Światowy dzień zdrowia 2015
ZATRUCIA.
Powiatowy Urząd Pracy w Kołobrzegu Sytuacja na kołobrzeskim rynku pracy Stan na dzień r.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
„ Bezpieczeństwo żywności ”
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
SYTUACJA NA RYNKU PRACY W POWIECIE SKARŻYSKIM ORAZ W MIEŚCIE I GMINIE SUCHEDNIÓW SUCHEDNIÓW,
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Do najważniejszych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy kompleksowa ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz zapobieganie.
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W PUŁAWACH 2016.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
Zasady ochrony gospodarstw przed ASF
GRYPA WYWOŁANA PRZEZ WIRUS A(H1N1)
Powiatowy Urząd Pracy w Kołobrzegu
Liczba oświadczeń o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi w województwie kujawsko-pomorskim.
Powiatowy Urząd Pracy w Kołobrzegu
PODSTAWY PRAWNE ZWALCZANIA EPIDEMII
Światowy dzień zdrowia 2018
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Czy różyczka wrodzona może jeszcze stanowić problem w Polsce?
Zapis prezentacji:

ZBIOROWE ZATRUCIA POKARMOWE W WOJEWÓDZTWIE MAŁOPOLSKIM W 2004 ROKU. mgr Adam Kosek - kierownik Odziału Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

W 2004 roku w województwie małopolskim wystąpiło 60 zbiorowych zatruć i zakażeń pokarmowych, w tym 19 ognisk dwu i trzyosobowych objętych obowiązkiem rejestracji i opracowywania od II półrocza. W I półroczu oraz w latach poprzednich rejestrowano wyłącznie ogniska liczące co najmniej 4 osoby. We wszystkich ogniskach łącznie chorowało 789 osób, w tym 252 dzieci w wieku do lat 14 (32% ogółu chorych). Hospitalizacji wymagało 239 osób tj. 30% chorych, w tym 88 dzieci w wieku do lat 14 lat (36% wszystkich chorych dzieci w ogniskach). Zanotowano 1 zgon wywołany pałeczkami Salmonella enteritidis w Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży w Jordanowie (47 letnia kobieta z wadą serca i głębokim upośledzeniem umysłowym).

Zbiorowe zatrucia miały miejsce na terenie większości powiatów Zbiorowe zatrucia miały miejsce na terenie większości powiatów. Najwięcej ognisk zgłoszono na terenie: * powiatu krakowskiego (10), * bocheńskiego (8), * nowotarskiego i oświęcimskiego (7), * tarnowskiego (6), * suskiego (5). W pozostałych powiatach wystąpiły pojedyncze ogniska.

Największe 4 epidemie miały etiologię wirusową Największe 4 epidemie miały etiologię wirusową. W Zakładach Materiałów Ogniotrwałych „Vesuvius” w Skawinie w pow. krakowskim zachorowało 82 pracowników korzystających z zakładowej stołówki. Przyczyną zachorowań były Norowirusy. W Górnośląskim Ośrodku Rehabilitacji Dzieci (GORD) w Rabce w powiecie nowotarskim w ciągu roku zanotowano 2 ogniska. W miesiącach od czerwca do lipca chorowało łącznie 59 dzieci, w grudniu epidemia objęła 42 dzieci. Przyczyną letniej epidemii w GORD były Norowirusy, natomiast zimowej - Rotawirusy. W Domu Wczasowym „Giewont” w Murzasichlu w pow. tatrzańskim Norowirusy i Rotawirusy spowodowały zachorowania 53 dzieci.

Nie zdołano ustalić przyczyny zatrucia obejmującego 49 uczestników wycie-czki szkolnej ze Stalowej Woli zakwaterowanych w Szczawnicy. Połowa ognisk wystąpiła w okresie wakacji: w lipcu (12) i w sierpniu (19). W maju doszło do 9 zbiorowych zatruć, w czerwcu i wrześniu do 6. Więcej zatruć wystąpiło na wsi (34) niż w mieście (26). W obiektach żywienia zbiorowego miało miejsce 19 zatruć (488 chorych) w tym 6 wystąpiło podczas wycieczek szkolnych, 5 – na koloniach, półkoloniach i obozach. W gospodarstwach domowych zarejestrowano 41 zatruć (301 chorych), w tym 11 dotyczyło rodzinnych przyjęć (weselnych – 3, komunijnych -3, z okazji chrztu – 2, innych - 3).

Czynnikiem etiologicznym w 32 zatruciach były odzwierzęce pałeczki Sal-monella. Dominowała Salmonella enteritidis (28 ognisk). Pojedyncze ogniska (4) spo-wodowane były przez inne czynniki bakteryjne: Klebsiella pneumoniae (1), Escherichia coli (2) i Campylobacter jejuni (1). Etiologię wirusową stwierdzono w 7 ogniskach. Były to: Norowirusy (3), Rota-wirusy (2), oraz Norowirusy + Rotawirusy (1) oraz Rotawirusy + Adenowi-rusy(1). Łącznie czynnik etiologiczny zidentyfikowano w 43 zatruciach. W 17 - etiologii nie zdołano ustalić.

Potrawy odpowiedzialne za zatrucia (nośniki zatrucia) ustalono w 26 ogniskach. Były to potrawy słodkie z dodatkiem surowych jaj (9), potrawy mięsne (9), sałatka jarzynowa z majonezem własnego wyrobu (1), ser żółty własnego wyrobu (1). Do zatrucia doszło również po spożyciu kaszanki i kiełbasy zakupionych w sklepie, a nielegalnie wprowadzonych do obrotu. Do pozostałych zatruć doszło po spożyciu innych, różnych potraw.

W 34 ogniskach potrawy wywołującej zatrucie nie zdołano ustalić W 34 ogniskach potrawy wywołującej zatrucie nie zdołano ustalić. Źródło zakażenia wykryto w 15 ogniskach (jaja-12, mięso mielone-1, pasztet 1, kiełbasa-1). Potwierdzenie laboratoryjne przyczyny zatrucia uzyskano w 13 przypadkach (źródło –2, nośnik-9, źródło+nośnik-3).

Analiza przeprowadzonych dochodzeń epidemiologicznych wykazała, że najczęstszymi przyczynami zatruć było: - nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków, - nieznajomość zasad przechowywania żywności i jej ochrony przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym, - używanie do celów konsumpcyjnych skażonej bakteriologicznie wody zaopatrywanie się w żywność z nieznanych /niepewnych/ źródeł, - nieznajomość zasad zdrowego i bezpiecznego żywienia.

Poprawa sytuacji epidemiologicznej zbiorowych zatruć i zakażeń pokarmowych wymaga: - lepszej współpracy lekarzy z inspekcją sanitarną – tylko bezzwłoczne zgłoszenie zachorowań pozwala na szybkie podjęcie działań przeciwepidemicznych - poprawy skuteczności dochodzeń epidemiologicznych prowadzonych przez Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych - poszerzenia zakresu rutynowej diagnostyki laboratoryjnej w ogniskach zbiorowych zatruć - współdziałania inspekcji sanitarnej z inspekcją weterynaryjną - stałej edukacji społeczeństwa w zakresie zasad bezpiecznego postępowania z żywnością oraz zasad zdrowego żywienia.

Dziękuję za uwagę