NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Advertisements

Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
ZAGOSPODAROWANIE MASY POFERMENTACYJNEJ aspekty techniczne i prawne
Zanieczyszczenie Gleb.
Odnawialne źródła energii
Skażenie wód metalami ciężkimi (ołowiem, rtęcią, kadmem) stosowanymi w przemyśle i substancjami wypłukiwanymi z hałd odpadowych.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
recykling organiczny odpadów
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Sole w rolnictwie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Żywienia Roślin Możliwości wykorzystania biowęgla do nawożenia gleb Prof. dr hab. Zofia Spiak.
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Składniki diety zbilansowanej
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Zanieczyszczenie powietrza, gleby i wody
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
KOMPOSTOWANIE-NAJSTARSZY RODZAJ RECYKLINGU
Biopaliwa Energia Odnawialna.
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Czy Polska stanie się Saharą Europy?
By nie utonąć w śmieciach...
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Nawożenie Nawożenie zajmuje się wzbogacaniem gleby w składniki pokarmowe niezbędne do wzrostu roślin uprawowych. Wymagania pokarmowe określa się na podstawie.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
ZAGOSPODAROWANIE MASY POFERMENTACYJNEJ aspekty techniczne i prawne
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Przyjaciele lasu - destruenci
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
PRZYJACIELE LASU AUTOR: JAKUB ZIĘBA
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
W w w. m u e l l e r - u m w e l t t e c h n i k. a t Ingenieurbüro für Umwelttechnik Müller Abfallprojekte GmbH A-4675 WEIBERN, Hauptstraße 34 T: +43.
Nasze rady na odpady.
Badanie wód jezior lobeliowych
KOMPOSTOWNIK (organiczny recykling)
Zanieczyszczenia wody
„Odpady to nie musi być koniec”
Biotechnologia w ochronie środowiska
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
- życiodajna Substancja
CZYM SĄ ZANIECZYSZCZENIA WÓD? Jeśli w wodach pojawią się jakiekolwiek chemiczne substancje, które nie są ich naturalnymi składnikami, mikroorganizmy w.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Stymulator rozwoju owoców
Rolnictwo ekologiczne
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zanieczyszczenie Gleb. Jacek Kunka. jest to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej powstała ze skały macierzystej, będącą siedliskiem życia producentów.
Zapis prezentacji:

NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C

Czym są nawozy? to środki używane w uprawie roślin celem zwiększenia wysokości i jakości plonowania dzięki wzbogaceniu gleby w składniki pokarmowe niezbędne dla roślin i polepszeniu jej właściwości fizycznych, fizykochemicznych, chemicznych i biologicznych, pochodzenia mineralnego lub organicznego. Nawozami są również produkty przeznaczone do zwiększania żyzności stawów rybnych.

W zależności od nawozu, zawarte w nim składniki pokarmowe mogą być w formie bezpośrednio przyswajalnej przez rośliny lub też dopiero po przemianach zachodzących w glebie, przez co działanie nawozów może trwać w ciągu jednego roku nawożenia lub nawet 3-5 następnych lat. Czasem składniki pokarmowe w wyniku przemian glebowych przechodzą w formę trudniej przyswajalną lub całkowicie nieprzyswajalną dla roślin.

Składniki pokarmowe makroelementy mikroelementy Azot Fosfor Potas Wapń Magnez siarka Żelazo Cynk Miedź Bor Molibden Chlor

Rodzaje i grupy nawozów Mineralne Wapniowe i wapniowo – magnezowe Naturalne Organiczne Niekonwencjonalne

Nawozy mineralne Potocznie zwane nawozami sztucznymi substancje wydobywane z ziemi i przetworzone lub produkowane chemicznie. Wzbogacają glebę w składniki mineralne niezbędne dla rozwoju roślin, poprawiające strukturę gleby lub zmieniające jej kwasowość.

Nawozy mineralne dzielimy na: Azotowe Fosforowe Potasowe Magnezowe Siarkowe Mikroelementowe Wieloskładnikowe

Nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe dzielą się na: Tlenkowe Węglanowe Wapniowy tlenkowy Wapniowo – magnezowy tlenkowy Wapniowy węglanowy

Nawozy naturalne  nawozy pochodzący od zwierząt gospodarskich, tj. obornik, gnojówka i gnojowica oraz guano. Zawiera niezbędne dla roślin składniki pokarmowe w postaci związków organicznych.

Podział nawozów naturalnych obornik gnojówka gnojownica  nawóz naturalny składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki. Zawiera on wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju roślin oraz poprawia właściwości fizyczne gleby. płynna, przefermentowana mieszanina odchodów zwierząt gospodarskich i wody, ewentualnie z domieszką niewykorzystanych pasz, pochodząca z obór bezściółkowych, gromadzona w zbiornikach  przefermentowany mocz gromadzony w zbiornikach. Jest nawozem jednostronnym, gdyż prawie całkowicie pozbawionym fosforu.

Nawozy organiczne  nawozy wyprodukowane z substancji organicznej lub z mieszanin substancji organicznych kompost biohumus

Podział nawozów organicznych: kompost biohumus nawóz organiczny wytwarzany z odpadów roślinnych i zwierzęcych w wyniku częściowego, tlenowego rozkładu(butwienie) przez mikroorganizmy poprzez proces kompostowania w pryzmach kompostowych, kompostownikach lub specjalnych bioreaktorach, tudzież toaletach kompostujących. Kompost wzbogaca glebę w próchnicę, zwiększa jej pojemność wodną i powietrzną, poprawia wzrost i rozwój roślin. Stosuje się go jako składnik podłoża dla upraw warzyw oraz kwiatów rabatowych i doniczkowych, a także jako nawóz organiczny w rolnictwie, sadownictwie i ogrodnictwie, w parkach i ogrodach. odchody dżdżownicy kompostowej uzyskiwane po przetworzeniu substancji organicznej (obornik, torf, odpady z rzeźni lub przetwórni owocowo - warzywnych, papier, wysłodki, trociny, osady ze ścieków) w specjalnych łożach.

Nawozy niekonwencjonalne Pochodzenia komunalnego Pochodzenia przemysłowego

KONIEC