Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej Hotelarz Specjalista obsługi gości Kucharz Kucharka
Przemysł usługowy w Niemczech Stan 2011 Zakłady gastronomiczne: około 250.000 Zatrudnieni w przemyśle usługowym: ok. 850.000 Przygotowujący się do zawodu w usługach: ok. 93.000 To 8 % wszystkich czeladniczych miejsc pracy. Obroty w przemyśle usługowym: 65,3 milliardów euro
Kucharz / Kucharka Warunki wstępne Świadectwo ukończenia gimnazjum Wymagania zręczność manualna pomysłowość umiejętność pracy w zespole dobra kondycja fizyczna
Szkolenie w systemie dualnym Zakład pracy przygotowujący do zawodu Czas trwania nauki: 3 lata Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejetnosci przez Izbę Handlową programem nauki zawodu Szkoła Czas trwania nauki: 12 tygodni w roku Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejętności zgodnie z planem nauczania ministerstwa oświaty
Zakres nauczania w czasie nauki zawodu Szkolenie zawodowe, prawo pracy, wynagrodzenia Umowy o prace, dalsze szkolenia,… Struktura i organizacja zakładu pracy przygotowującego do zawodu Usługi, zakup, produkcja,…. Bezpieczeństwo i higiena pracy Unikanie wypadków, zasady postępowania podczas wypadków, ochrona przeciwpożarowa,… Ochrona środowiska Źródła zanieczyszczeń środowiska, ograniczenie odpadków,…
Ochrona środowiska w kuchni ochrona zasobów naturalnych Ograniczenie ilości odpadków poprzez np. unikanie opakowanych produktów porcjowanych Nabywanie produktów regionalnych a przez to: krótkie drogi transportu i redukcja emisji CO2 Ukierunkowany zakup produktów. Takie postępowanie przyczynia sie do zmniejszenia nadprodukcji środków żywnościowych
Wydajność energetyczna w kuchni Oszczędzanie energii przez np. energooszczędne oświetlenie, dodatkowe wykorzystywanie ciepła w piecach kuchennych i piekarskich, rezygnacja z urządzen elektrycznych takich jak elektryczny młynek do pieprzu Wybór właściwych nośników energii z regeneratywnych źródeł energii Rezygnacja z gazu ziemnego jako paliwa kopalnego Preferowanie nowych technik jak np. kuchnie indukcyjne
Pozyskanie listu czeladniczego Egzamin Izba Handlowa Egzamin praktyczny Przygotowanie propozycji menu w odniesieniu do okreslonego koszyka z produktami Opracowanie planu pracy Przeprowadzenie rozmowy gastronomicznej Przygotowanie trzydaniowego menu dla 4-6 osób Szkoła zawodowa Egzaminy pisemne z przedmiotów ekonomika technologia jezyk niemiecki przysposobienie do życia w społeczeństwie gospodarka towarami (z elementami matematyki zawodowej) Pozyskanie listu czeladniczego
Dalsze kształcenie Udział w kursach dla mistrzów kuchennych i managerów hotelowych w ośrodkach kształcenia i hotelowych szkołach zawodowych Egzaminy Izby Handlowej Po zdanym egzaminie mistrzowskim osiąga się automatycznie świadectwo dojrzałości uprawniajace do studiowania w wyższej szkole zawodowej
Świat przemysłu usługowego otwarty na świat innowacyjny zorientowany na przyszłość bliski ludziom pomysłowy urozmaicony