Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
E UROPEJSKIE R AMY K WALIFIKACJI W O BSZARZE T URYSTYKI G RUPA 2 T URYSTYKA Toruń 12 grudnia 2011r.
Advertisements

Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
1 Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. Polsko - Japońskie Centrum Efektywności Energetycznej.
KIERUNKI POLITYKI OŚWIATOWEJ PAŃSTWA
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Kończycie w tym roku gimnazjum. Przed wami stoją ważne wybory dalszego kształcenia. Nasza szkoła oferuję: Przyjazną i bezpieczną atmosferę, Doskonałą
Działania zrealizowane w roku szkolnym 2008/09 Nowoczesne kształcenie zawodowe – szansa na dobry start Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Technik ekonomista.
Technikum Usług Fryzjerskich (na podbudowie szkoły podstawowej, gimnazjalnej) ZAWÓD: Technik usług fryzjerskich.
Struktura egzaminu zawodowego
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zmiany w systemie egzaminów zewnętrznych MATURA od 2007 roku Materiały zebrała i opracowała mgr Barbara Adamiak.
Kształcenie zawodowe - problemy opracowania przedmiotowego dokumentów
usług gastronomicznych
WARSZTATY ZAWODOZNAWCZE KLASY 3 B z GIMNAZJUM NR 5 W LUBINIE 24 PAŹDZIERNIKA 2011 DROGA EDUKACYJNA W ZAWODZIE FRYZJERA.
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Szkolnictwo ponadgimnazjalne
Rozporządzenie MEN z 7 lutego 2012 roku Pojawia się tam zapis język obcy ukierunkowany zawodowo- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów Efekty.
Zespół Szkół w Zabrodziu
OFERTA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
MODU Ł Kszta ł cenie ponadgimnazjalne – systemy rekrutacyjne Klasa II.
Zmiany ustawy o systemie oświaty
PARTNERZY Konsorcja Fundusze inwestycyjne Partnerzy technologiczni Domy mediowe Agencje PR Społeczeństwo jako partner 1.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM.ORLĄT LWOWSKICH W STOPNICY
Kurs kwalifikacyjny w ZSEiO Olesno. Kwalifikacyjny kurs zawodowy to pozaszkolna forma kształcenia ustawicznego, której program nauczania uwzględnia podstawę
Zespół Szkół Gastronomicznych
OFERTA EDUKACYJNA ROK SZKOLNY 2013/2014
OFERTA EDUKACYJNA ROK SZKOLNY 2014/2015 Z e s p ó ł S z k ó ł Z a w o d o w y c h w R a c i b o r z u.
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
ZAWÓD SUKCES AWANS EUROPEJSKOŚĆ ZSAE WITA
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ TECHNIK ORGANIZACJI REKLAMY
1 Egzamin maturalny i zawodowy w 2015 roku podstawowe informacje Egzamin maturalny i potwierdzający kwalifikacje zawodowe – technik informatyk w 2015 roku.
System edukacyjny w Hiszpanii
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Co po gimnazjum? Struktura szkolnictwa ponadgimnazjalnego.
Zmiany w kształceniu zawodowym Wykonała: Ewelina Maciejewska – doradca zawodowy Gimnazjum nr 4 w Pile.
Niemiecki model edukacji zawodowej
Gostynińskie Centrum Edukacyjne
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Środowiskiem i Bezpieczeństwem Kierownik Katedry: dr hab. Zygmunt.
Konferencja inaugurująca projekt, Stargard Szczeciński, 29 czerwca 2015 Termomodernizacja budynku II Liceum Ogólnokształcącego w Stargardzie Szczecińskim.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Izba Rzemieślnicza Małej i Średniej Przedsiębiorczości Al. Wojska Polskiego 78, Szczecin, tel: 91/
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE DLA MŁODZIEŻY.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 Technikum.
Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A.. Plan Gospodarki Niskoemisyjnej dla miasta: SPOTKANIE Z MIESZKAŃCAMI Miejski Ośrodek Kultury w Józefowie ul.
1 Rola Pomorskiej Izby Rzemieślniczej MSP w kształtowaniu pomorskiego rynku pracy
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
NAUKA W RZEMIOŚLE – DOBRY WYBÓR. CZYM JEST RZEMIOSŁO  Rzemiosło to zawodowe wykonywanie działalności gospodarczej przez osobę fizyczną z udziałem kwalifikowanej.
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
WYNIKI EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
Oferta edukacyjna dla dorosłych
Szkoła podstawowa i co dalej?. Szkoła podstawowa i co dalej?
Reforma szkolnictwa zawodowego (szkoły dla młodzieży)
Zapis prezentacji:

Handlowiec hotelowy Kelner/ka Specjalista gastronomii systemowej Hotelarz Specjalista obsługi gości Kucharz Kucharka

Przemysł usługowy w Niemczech Stan 2011 Zakłady gastronomiczne: około 250.000 Zatrudnieni w przemyśle usługowym: ok. 850.000 Przygotowujący się do zawodu w usługach: ok. 93.000 To 8 % wszystkich czeladniczych miejsc pracy. Obroty w przemyśle usługowym: 65,3 milliardów euro

Kucharz / Kucharka Warunki wstępne Świadectwo ukończenia gimnazjum Wymagania zręczność manualna pomysłowość umiejętność pracy w zespole dobra kondycja fizyczna

Szkolenie w systemie dualnym Zakład pracy przygotowujący do zawodu Czas trwania nauki: 3 lata Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejetnosci przez Izbę Handlową programem nauki zawodu Szkoła Czas trwania nauki: 12 tygodni w roku Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejętności zgodnie z planem nauczania ministerstwa oświaty

Zakres nauczania w czasie nauki zawodu Szkolenie zawodowe, prawo pracy, wynagrodzenia Umowy o prace, dalsze szkolenia,… Struktura i organizacja zakładu pracy przygotowującego do zawodu Usługi, zakup, produkcja,…. Bezpieczeństwo i higiena pracy Unikanie wypadków, zasady postępowania podczas wypadków, ochrona przeciwpożarowa,… Ochrona środowiska Źródła zanieczyszczeń środowiska, ograniczenie odpadków,…

Ochrona środowiska w kuchni ochrona zasobów naturalnych Ograniczenie ilości odpadków poprzez np. unikanie opakowanych produktów porcjowanych Nabywanie produktów regionalnych a przez to: krótkie drogi transportu i redukcja emisji CO2  Ukierunkowany zakup produktów. Takie postępowanie przyczynia sie do zmniejszenia nadprodukcji środków żywnościowych

Wydajność energetyczna w kuchni Oszczędzanie energii przez np. energooszczędne oświetlenie, dodatkowe wykorzystywanie ciepła w piecach kuchennych i piekarskich, rezygnacja z urządzen elektrycznych takich jak elektryczny młynek do pieprzu Wybór właściwych nośników energii z regeneratywnych źródeł energii Rezygnacja z gazu ziemnego jako paliwa kopalnego Preferowanie nowych technik jak np. kuchnie indukcyjne

Pozyskanie listu czeladniczego Egzamin Izba Handlowa Egzamin praktyczny Przygotowanie propozycji menu w odniesieniu do okreslonego koszyka z produktami Opracowanie planu pracy Przeprowadzenie rozmowy gastronomicznej Przygotowanie trzydaniowego menu dla 4-6 osób Szkoła zawodowa Egzaminy pisemne z przedmiotów ekonomika technologia jezyk niemiecki przysposobienie do życia w społeczeństwie gospodarka towarami (z elementami matematyki zawodowej) Pozyskanie listu czeladniczego

Dalsze kształcenie Udział w kursach dla mistrzów kuchennych i managerów hotelowych w ośrodkach kształcenia i hotelowych szkołach zawodowych Egzaminy Izby Handlowej Po zdanym egzaminie mistrzowskim osiąga się automatycznie świadectwo dojrzałości uprawniajace do studiowania w wyższej szkole zawodowej

Świat przemysłu usługowego otwarty na świat innowacyjny zorientowany na przyszłość bliski ludziom pomysłowy urozmaicony