Zdrowe odżywianie
Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Wiek, tryb życia, a nawet takie czynniki jak klimat mogą wpłynąć na rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym czasie.
Organizm, który wchłania niekorzystne pokarmy „wzbogacane” chemią jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zakrzepy i zatory krwionośne, rak żołądka, trzustki, jelita grubego. przewlekłe choroby wątroby, otyłość, cukrzyca zaparcia, zgada, zespół jelita nadpobudliwego, niestrawność, uchyłkowatość jelita grubego, choroba wrzodowa, kamica nerkowa i żółciowa,
Aby nasza codzienna dieta była elementem profilaktyki, redukowała objawy, leczyła choroby, oczyszczała organizm, powinna zawierać następujące zasady: bazą jadłospisu powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko dostarczane przez ryby, drób, oliwę z oliwek, rośliny strączkowe
dieta powinna być różnorodna aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, chodzi przede wszystkim o witaminy i minerały
powinno się ograniczać spożywanie mleka i jego przetworów, ponieważ nasz organizm nie wytwarza podpuszczki potrzebnej do trawienia kazeiny zawartej w mleku, polecane są produkty mleczne fermentowane (jogurty naturalne, kefiry, zsiadłe mleko, twarożki), gdyż bakterie zawarte w tych produktach korzystnie działają na nasz system odpornościowy,
zaleca się unikanie alkoholu, ponieważ jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w naszym organizmie, spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów. Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, które obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz dobrze wpływa na trawienie spożywane w małych ilościach.
unikać należy szkodliwych tłuszczy zwierzęcych, słodyczy i cukru,
"Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"
Przydatne Linki http://www.biomedical.pl/dieta/zdrowe-odzywianie-142.html http://www.poradnikzdrowie.pl/ http://htcoma.biz/ http://www.ochoroba.pl/grupy/film-o-zdrowym-odzywianiu
Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji. Karolina Czogalik Szymon Kołodziej