Co nas czeka w przyszłości?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Co nas czeka w przyszłości?
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Prezentacja autorstwa Agaty Chmielewskiej i
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWY STYL ŻYCIA.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Choroba prostaty a dieta
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Co nas czeka w przyszłości? (materiał dla nauczyciela)
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Zapis prezentacji:

Co nas czeka w przyszłości? Choroby dietozależne Co nas czeka w przyszłości?

„Było tłuściutkie i słodkie, pycha! Czuję się wyśmienicie!” Ale jak długo będzie trwało świetne samopoczucie i zdrowie? Gdy odżywiamy się niezdrowo, tuż pod naszym nosem zachodzą zmiany, które mogą się okazać zgubne w skutkach. Powoli w naszym organizmie „dojrzewają” różne choroby i choć często nie widzimy bezpośredniego związku z naszym sposobem odżywiania – są to właśnie choroby dietozależne… Jednak nie jesteśmy na straconej pozycji, możemy zapobiec chorobom, jeśli zmodyfikujemy nasz sposób żywienia. Wbrew pozorom nie będzie on mniej smaczny czy nudniejszy. Przeciwnie! Będzie kolorowo i ciekawie, a zarazem smacznie i zdrowo!

Choroby dietozależne Otyłość Cukrzyca typu II Nadciśnienie tętnicze Choroby układu krążenia Osteoporoza Próchnica Nowotwory

Choroby dietozależne Najczęstsze przyczyny występowania chorób dietozależnych: nadmierne spożycie cukru i soli; nadmiar białka w diecie; wolne rodniki; niedobór błonnika w diecie; niewłaściwa mikroflora jelitowa; nadmiar toksyn;

Próchnica - definicja Jest to uszkodzenie szkliwa zębów spowodowane przez kwasy wytwarzane przez bakterie bytujące w nazębnej płytce bakteryjnej; Istotą choroby jest odwapnienie i rozpad organicznych struktur zęba;

Próchnica - przyczyny Istnieją cztery czynniki powstawania próchnicy, które muszą wystąpić jednocześnie: obecność bakterii w postaci płytki nazębnej, obecność węglowodanów (cukrów) w jamie ustnej, podatność zębów na próchnicę, odpowiedni czas (aby nastąpiła demineralizacja i nie rozpoczęła się ponowna mineralizacja); Każdy czynnik jest konieczny, ale niewystarczający do powstania próchnicy;

Próchnica - skutki Utrata zębów; Zapalenie dziąseł; Ropnie; Zakażenie krwi i różnych narządów np. serca; Próchnica zębów stałych (wynik próchnicy zębów mlecznych);

Próchnica - profilaktyka Stosuj odpowiednią higienę jamy ustnej (mycie zębów po każdym posiłku, przynajmniej 2 razy dziennie, stosowanie nici dentystycznych i płynów do płukania jamy ustnej); Używaj bezcukrowych gum do żucia (np. z ksylitolem) jeśli nie możesz umyć zębów; Ograniczaj słodkie napoje i słodycze; Ograniczaj liczbę posiłków w ciągu dnia do pięciu; Kontroluj zęby u stomatologa;

Nowotwory - definicja Nowotwór to nieprawidłowa tkanka, która rozrasta się w nadmiarze i w sposób nieskoordynowany z pozostałymi tkankami, a nadmierny rozrost tkanki występuje dalej pomimo wyeliminowania czynnika, który ją wywołał; Podstawowy podział nowotworów pozwala wydzielić nowotwory łagodne i złośliwe;

Nowotwory - przyczyny Czynniki genetyczne – tylko 5 – 10% chorób nowotworowych jest dziedziczonych bezpośrednio; Czynniki środowiskowe – najważniejsza przyczyna rozwoju choroby nowotworowej: narażenie na specyficzne czynniki, które prowadzą do uszkodzenia genów: palenie tytoniu, narażenie na szkodliwe promieniowanie, infekcje, narażenie na substancje rakotwórcze np. pestycydy; mała aktywność fizyczna; źle zbilansowana dieta (nadmierne spożycie energii, tłuszczów, czerwonego mięsa, małe spożycie błonnika pokarmowego, niedobór witamin i antyoksydantów); niewłaściwe przygotowanie potraw (smażenie, wędzenie); stres;

Nowotwory – profilaktyka Ograniczenie palenia papierosów; Zbilansowana i urozmaicona dieta (bogata w antyoksydanty, błonnik pokarmowy); Zwiększenie aktywności fizycznej;

Dietoprofilaktyka chorób dietozależnych Odpowiednia aktywność fizyczna (min. 60 minut dziennie, np. spacer szybkim krokiem); Urozmaicenie diety: wzrost znaczenia warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych; ograniczenie spożycia słodyczy, produktów typu fast-food, słonych przekąsek; Większa ilość mniejszych posiłków w ciągu dnia (5 posiłków); Zachować umiar; Odpowiednie przygotowanie posiłków (mniej smażonych, więcej gotowanych, grillowanych, pieczonych, duszonych);

Lepiej ZAPOBIEGAĆ niż LECZYĆ!!!