Ogórek osiecki Urszula Pużanowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Oś 1 Działania informacyjne i promocyjne 9 listopad 2009 r.
Grupy producentów rolnych
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Produkty regionalne i tradycyjne
Inwestor: Wykonawca dokumentacji projektowej:
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
1. Odtworzenie Filmu Startowego. 2. Oficjalne Otwarcie Debaty przez Marszałków. 3. Powitanie zaproszonych gości. 4.Wystąpienie Wójta Gminy Grębów. 5.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Regulamin dotyczący realizacji działań w ramach Planu Działania.
Produkty tradycyjne i regionalne
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
1 PREZENTACJA FUNKCJONALNOŚCI DZIENNIKA UCZNIA Moduł Nauczyciela ZAPRASZAMY ZAPRASZAMY O&S Computer-Soft ul. Żwirki i Wigury 8-12, Wałbrzych, woj.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
Znaczenie produktów zbożowych
UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU. CO TO JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ? Przypomnieliśmy sobie czym jest Piramida Żywienia. Dowiedzieliśmy się co to.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Jesień już w pełni. To najlepszy moment, aby zacząć przygotowywać „zimowe zapasy”. My Promyczki, postanowiliśmy wzbogacić nasze domowe spiżarnie - kiszonymi.
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Zatrzymać lato w kuchni
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Sprawozdanie z działalności w roku szkolnym 2012/2013.
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Czynniki wpływające na realizację produktu wysokiej jakości zależą: Od wyboru gleby i winorośli;
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Konserwacja towarów żywnościowych
Rolniczy Handel Detaliczny
Załączniki do wniosku o płatność
Znaczenie marketingu w ekonomii społecznej oraz nadawanie znaku jakości produktom i usługom w obszarze ekonomii społecznej WARSZAWA / czerwiec 2015.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Potrawy w Polsce 1.
Stymulator rozwoju owoców
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Ogórek osiecki Urszula Pużanowska W spiżarni Piasta Ogórek osiecki Urszula Pużanowska

W spiżarni Piasta Tradycja kiszenia ogórków w Osieku gmina Pakosław sięga 1945 roku, kiedy to ogrodnik Pan Zygmunt Sierpowski, obok uprawy różnych warzyw zajął się również przetwarzaniem ogórków.

W spiżarni Piasta Przetwarzanie polegało na zanurzaniu beczek z kiszonymi ogórkami w pobliskim stawie, który wykorzystywany był jako naturalna chłodnia. Tak ukiszone ogórki następnie były sprzedawane.

W spiżarni Piasta Surowcem do kiszenia są kształtne ogórki gruntowe pochodzenia krajowego, które są układane w beczkach wraz z takimi przyprawami jak: chrzan, czosnek, koper, liście wiśni, a następnie zalewane solanką.

W spiżarni Piasta Obecnie tradycja ta jest kontynuowana przez syna – Piotra Sierpowskiego.

W spiżarni Piasta Przedstawiona, specyficzna metoda kiszenia ogórków, obok surowców decyduje o ostatecznych walorach smakowych i jędrności uzyskiwanych w tym procesie ogórków kiszonych.

W spiżarni Piasta „Ogórek osiecki” dzięki swym niepowtarzalnym walorom smakowym stał się przebojem wystaw i targów rolniczych i turystycznych.

W spiżarni Piasta W dniu 16 stycznia 2006 roku „Ogórek osiecki” został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

W spiżarni Piasta Aktualne informacje nt. produktów rejestrowanych na listę Produktów Tradycyjnych można uzyskać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: www.mrirw.pl

W spiżarni Piasta Jak wygląda taki wpis?

W spiżarni Piasta Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi OGÓREK KISZONY "OSIECKI" 2006-01-17 W dniu 16 stycznia 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w kategorii Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie): "Ogórek kiszony „osiecki”" (woj. wielkopolskie) Opis produktu 1. Nazwa produktu: Ogórek kiszony „osiecki”   2. Rodzaj produktu: Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)   3. Charakterystyka produktu rolnego:   Wygląd (zewnętrzny i na przekroju) Jasnozielony z małą ilością pestek   Kształt (zewnętrzny i na przekroju) Podłużny, jasnozielony, łódkowaty   Wielkość Ogórki całe – długość 6-10 cm   Barwa (zewnętrzna i na przekroju) Zewnętrzna – ciemnozielona, na przekroju – jasnozielona Konsystencja, „wrażenie w dotyku” Zwarta, twarda w dotyku   Smak i zapach Smak lekko kwaśny, słonawy, z dającym się wyczuć posmakiem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku fermentacji; zapach przypraw – chrzanu, czosnku, kopru   Inne dodatkowe informacje dotyczące charakterystyki produktu rolnego lub środka spożywczego Ogórek kiszony „osiecki” charakteryzuje się specyficznym smakiem powstałym po procesie fermentacji kwasu mlekowego, dodatkowe walory smakowe zawdzięcza przyprawom   4. Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego:   Tradycja kiszenia ogórków „osieckich” rozpoczęła się zaraz po II wojnie światowej, kiedy to m.in. rozpoczęto uprawę tych warzyw. Nasiona pochodziły z własnej produkcji. Przygotowywano je z przerośniętych, dojrzałych ogórków, a następnie wysiewano. Po zebraniu ogórków część z nich sprzedawano jako surowiec, a nadwyżkę kiszono w dębowych beczkach, które zanurzano w pobliskim stawie, traktując go jako naturalną chłodnię. Kiszone ogórki sprzedawano za pośrednictwem spółdzielni gminnych w Rawiczu, Miejskiej Górce, Pakosławiu, Jutrosinie i Miliczu, a także bezpośrednio do lokalnych restauracji. Z czasem zmieniono sposób produkcji i zaczęto kisić ogórki w silosach i beczkach, które przechowywano w chłodniach. Opracowano także specyficzną recepturę kiszenia ogórków, które poza wyjątkowym smakiem, charakteryzują się również długą przydatnością do spożycia. Specyficzny, niepowtarzalny smak ogórków kiszonych „osieckich” jest spowodowany tym, że cały ciąg produkcji – począwszy od doboru odmiany, odpowiedniego nawożenia i ręcznej pielęgnacji plantacji, po odpowiedni czas zbioru – ma istotny wpływ na jakość gotowego produktu. Nie bez znaczenia jest również przygotowanie ogórków do kiszenia, czyli dokładne ręczne mycie samych owoców oraz przypraw, a następnie stałe kontrolowanie przechowywania gotowego produktu w chłodniach o odpowiednich parametrach termicznych. O ostatecznych walorach smakowych ogórków kiszonych „osieckich” decyduje unikalna receptura, według której jest wytwarzany ten lokalny produkt.

W spiżarni Piasta Zachęcamy do składania wniosków o rejestrację, ponieważ w ten sposób tworzymy dobrą i godną polecenia markę polskich produktów spożywczych.

W spiżarni Piasta Osoby zainteresowane wpisaniem swoich produktów na listę w pierwszej kolejności na Listę Urzędu Marszałkowskiego mogą zgłaszać się do Stowarzyszenia Światowid, Które świadczyć będzie nieodpłatną pomoc w przygotowaniu takiego wniosku.

W imieniu Stowarzyszenia Światowid serdecznie zapraszam do współpracy. W spiżarni Piasta W imieniu Stowarzyszenia Światowid serdecznie zapraszam do współpracy. Adres Stowarzyszenia: Łubowo 1, 62-260 Łubowo swiatowid@lubowo.pl Tel. 0 61 427 59 50