Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Warunki sanitarno-higieniczne konieczne do spełnienia
„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
Pieczenie… Chcesz samodzielnie upiec ciasto ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Nie wiesz jak/gdzie znaleźć prosty przepis? Nie wiesz czy masz odpowiednie.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Podstawowe gorące desery
Zimne Desery..
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Wskazówki dla dyrektorów w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych dla obiektów żywieniowo-żywnościowych działających na terenie szkół. Maria Suchowiak.
w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności
„Wesołe Przekąski”.
Tradycyjne Greckie Produkty
NIE DOPUSZCZAJ DO INFEKCJI OKRYWY SUCHĄ ZGNILIZNĄ
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Racjonalne odżywianie
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Prezentacja wyrobów A. Blikle
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Rozpoczęcie pracy z programem DAPP Optic.
WYMAGANIA SANITARNE DOTYCZĄCE GOSPODARSTW AGROTURYSTYCZNYCH
Best Practices in Italia Prezentacja Dominiki Lesnik i Magdaleny Sachan: Produkty regionalne i tradycyjne w cukierni.
GRZYBKI.
Transport produktów spożywczych
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
System 5S Organizacja miejsca pracy
SAŁATKA OWOCOWA Sałatka owocowa jest świetnym deserem nie tylko na upalne dni. Świetnie orzeźwia, jest pełna witamin, zaspokaja apetyt na słodycze!
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
w Cukierni Belle Epoque”
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
Czekolada.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
GMP/GHP.
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Śniadanie daje moc autor: Janina Piórkowska. 1. Higiena przed posiłkiem Zawsze myjemy ręce i owoce przed posiłkiem.
Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP
Wymagania w zakresie sprawowania nadzoru sanitarnego Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
PRAKTYKI ZAWODOWE W NESTLÉ PURINA NOWA WIEŚ WROCŁAWSKA.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Prezentują – Olga Sobańska, Wojciech Gulbinowicz i Igor Król kl 4a.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
TORTY.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Rolniczy Handel Detaliczny
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Legenda litwińskich potraw
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
Zapis prezentacji:

Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.

North Point Business Park, Occasion Cakes Until 27, North Point Business Park, New Mallow Road, Cork. Naszymi miejscami praktyk były piekarnie- ciastkarnie OLD MILL i Occasion Cakes. Znajdowały się one przy 24 i 27 North Point Business Park, New Mallow Road. Old Mill jest zakładem większym od Occasion Cakes, ale produkcja jest duża zarówno w jednym, jak i w drugim zakładzie.

W naszych zakładach produkuje się następujące wyroby: ciasta biszkoptowe, półfrancuskie, kruche ; różnego rodzaju ciastka i babeczki; torty; pączki; ciasta deserowe; bułki oraz chleb. Dominującymi dodatkami do tych wyrobów są dżemy oraz bita śmietana.

Fresh cream trifle: Jest to deser wykonany z ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu i schłodzeniu jest ścierane na tarce, następnie dodaje się do niego dżem oraz alkohol. Tak przygotowane ciasto, dokładnie wymieszane umieszcza się w niewielkiej ilości do plastikowych pudełeczek. Kolejną warstwą jest budyń waniliowy. Wszystko to pokrywa spora warstwa bitej śmietany.

Według nas to jeden z najlepiej udekorowanych wyrobów Według nas to jeden z najlepiej udekorowanych wyrobów. Na środek suchej już masy bezowej wylewamy czekoladę i czekamy, aż zastygnie. Następnie kładziemy bitą śmietanę, owoce, tj. mandarynki, kiwi i gruszki, na środku robimy pasek z bitej śmietany. To wszystko dekorujemy nierównymi paskami czekolady i na sam koniec kładziemy wisienkę,

Jest to ciasto biszkoptowe, które przekrawa się na pół Jest to ciasto biszkoptowe, które przekrawa się na pół. Dolną część biszkoptu smaruje się dżemem, a następnie nakłada się bitą śmietanę. Biszkopty są składane i dekorowane także bitą śmietaną. Na końcu torciki są ozdabiane czekoladą, wisienkami i posypywane cukrem pudrem.

Cream pastry są to ciastka francuskie, które po upieczeniu i schłodzeniu smarowane są pomadą białą, różową lub żółtą. Następnie przecinane są na pół. Dolna część ciastka wypełniana jest dżemem, budyniem oraz bitą śmietaną. Górną częścią przykrywamy. Tak złożone ciastko nadaje się do spożycia.

W zakładach obowiązuje system GMP/GHP oraz HACCP. W odniesieniu do GHP: Personel ma zapewnioną czystą odzież, natomiast dla brudnej jest specjalna strefa. Poza tym zapewnione są odpowiednie warunki do systematycznego utrzymywania czystości. Dezynfekcja pomieszczeń i urządzeń jest prowadzona systematycznie. Maszyny są kontrolowane, utrzymywane w porządku i sprawności.

Oznaczone są m.in.: Przy czyszczeniu i dezynfekcji plastikowych koszy, w których przewożone są wyroby do poszczególnych sklepów. Punkt zawiera informacje o dezynfekcji koszy, pomieszczeń, zabezpieczenia przed szkodnikami oraz o temperaturze, jaka powinna być w chłodni i zamrażarce.

Dział piekarniczy, gdzie krytycznym punktem kontrolnym jest: Higiena personelu Higiena miejsca pracy Kontrola czasu i temperatury.

Kolejny punkt można znaleźć przy produkcji wyrobów cukierniczych Kolejny punkt można znaleźć przy produkcji wyrobów cukierniczych. Informuje o higienie personelu, higienie miejsca pracy oraz o ochronie przed szkodnikami.

Na zakładach przestrzegane są również zasady dotyczące przechowywania surowców, tj. wszystkie składniki muszą być magazynowane zgodnie z instrukcją.