Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie. 28.06.12r. Kilka słów z historii chleba
Przy piecu do wypieku chleba Przy piecu do wypieku chleba. Takie piece budowano za wsią, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia pożaru.
Na przełomie XIX i XX wieku cep jednodzielny służył do ręcznego młócenia zboża.
Naczynia na zdjęciu to niecki, drewniane miski Naczynia na zdjęciu to niecki, drewniane miski. Służyły do wyrobu ciasta.
Tak wyglądały domowe piece do wypieku chleba na przełomie XIX i XX wieku.
Zdjęcie ukazuje żarna, które służyły do mielenia ziaren na mąkę.
W tych koszach ciasto czekało na swoją kolej do wypieku :)
Ziarno na mąkę mielono kiedyś w tak prymitywny sposób Ziarno na mąkę mielono kiedyś w tak prymitywny sposób. Było ono rozduszane za pomocą kamienia.
Dzielarka do ciasta na chleb.
Maszyna ta służyła do mieszania składników na ciasto Maszyna ta służyła do mieszania składników na ciasto. Dziś maszyna ta nazywana jest spiralną.
Taki drewniany przyrząd służył do nożnego mielenia ziarna.
Zdjęcia: Izabela Fryder. Prezentacja: Agnieszka Ludwiczak.