Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak z powodu naleśników wybuchł wielki pożar
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
Tomasz Wierzbicki - prezentacja
Wirtualna izba pamięci szkoły im. SW.kingi w janczowej
Wirtualne Muzeum Staroci – narzędzia rolnicze
Zabawki minionej epoki
Projekt badawczy „ Zboża”
KOŁOBRZEG Ahoj przygodo ! W ramach projektu Lubuska Szkoła Równych Szans III edycja w dniach 7-10 czerwca 2012 roku uczniowie z klas III i IV Szkoły.
Algorytmy.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Program „Mój własny chleb!”
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
NARZĘDZIA ROLNICZE W BOGDAŃCU KIEDYŚ I DZIŚ
Tajemniczy komin w Biedrzychowej
Zajęcia pozalekcyjne Kształtuję swoją przyszłość realizowane w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Lidzki W M 2009.
Przedmioty z dawnych czasów
Prezentacja niniejsza zawiera wybrane fotografie z ekspozycji muzeum rolnictwa w Sitnie przedstawiające m in.: maszyny rolnicze, narzędzia, środki transportu,
Sprawdzenie świeżości chleba Chleb domowego wypieku na zakwasie oraz chleb zwykły kupiony w sklepie.
Historia wiatraka holenderskiego w Polkowicach
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Mechanika i fizyka w pracy Lasowiaka
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Wycieczka do młyna :) źródło: Wonieść, r.
MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE
Bardzo ważną rolę w kształceniu dzieci i młodzieży odgrywają lekcje, które odbywają się poza szkołą. Wycieczka historyczna tzw. „żywa lekcja historii”
Punkt Przedszkolny w Białej Drugiej utworzony w ramach projektu „Wiejskie Ośrodki Rozwoju Dziecka w gminach Janów Lubelski i Potok Wielki”
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Nasz przepis na chleb.
„Praktyki zagraniczne szansą dla uczniów Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Środków Europejskiego.
Hiszpańsko-polskie spotkanie w Łodzi września 2013 Beata Warzyniak-Chrzanowska Aleksandra Marciniak.
Poznajemy pracę młynarza
KLASTER PRODUKTU LOKALNEGO DOLINY BARYCZY I WZGÓRZ TRZEBNICKICH
Jak zmieniła się moja miejscowość?
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Blok czekoladowy.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
WIRTUALNE MUZEUM.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Praca towarzyszy człowiekowi od początku dziejów, aby przetrwać człowiek musiał wytwarzać różne przedmioty. W zależności od swoich uzdolnień jeden człowiek.
Port, molo i … Molo - Cudowne miejsce do spacerów, odpoczynku, podziwiania i zdjęć.
Historia i współczesność 11 listopada Narodowe Święto Niepodległości.
„Odpady to nie musi być koniec”
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO SPÓŁKA JAWNA. Logo i nazwa Nasze Miniprzedsiębiorstwo nosi nazwę „Bello”. Słowo to z języka hiszpańskiego oznacza „piękny”. Wybrałyśmy.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Materiał wybuchowy, służący głównie jako ładunek miotający w broni palnej.
ZABRZE MOJE MIASTO MULTIMEDIALNA WYCIECZKA PO ZABRZU!
Parfumé & Frais I LO im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku
Marta Nitkiewicz klasa 1A 2 LO Łomża
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.
Maszyny rolnicze Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Technologia Jak kiedyś, jak dziś… Koniec.
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
CZĘSTOCHOWA TO MOJE MIASTO
Przedmioty z dawnych czasów
LAS BAŻANTARNIA SIEMIANOWICE ŚLĄSKIE
Zwiedzanie z Towarzystwem Oświatowym Ziemi Dzierżoniowskiej
Zapis prezentacji:

Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie. 28.06.12r. Kilka słów z historii chleba

Przy piecu do wypieku chleba Przy piecu do wypieku chleba. Takie piece budowano za wsią, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia pożaru.

Na przełomie XIX i XX wieku cep jednodzielny służył do ręcznego młócenia zboża.

Naczynia na zdjęciu to niecki, drewniane miski Naczynia na zdjęciu to niecki, drewniane miski. Służyły do wyrobu ciasta.

Tak wyglądały domowe piece do wypieku chleba na przełomie XIX i XX wieku.

Zdjęcie ukazuje żarna, które służyły do mielenia ziaren na mąkę.

W tych koszach ciasto czekało na swoją kolej do wypieku :)

Ziarno na mąkę mielono kiedyś w tak prymitywny sposób Ziarno na mąkę mielono kiedyś w tak prymitywny sposób. Było ono rozduszane za pomocą kamienia.

Dzielarka do ciasta na chleb.

Maszyna ta służyła do mieszania składników na ciasto Maszyna ta służyła do mieszania składników na ciasto. Dziś maszyna ta nazywana jest spiralną.

Taki drewniany przyrząd służył do nożnego mielenia ziarna.

Zdjęcia: Izabela Fryder. Prezentacja: Agnieszka Ludwiczak.